Sudah tentu ramai yang suka makan kek. Jika asyik beli aje apa kata buat sendiri. Buat kek bukan susah. Ikut resipi aje tentu confirm jadi! Lebih menarik jika resipi itu guna sukatan cawan.
Sebagaimana resipi ini. Resipi kek coklat moist dan kek cheese leleh ini menggunakan bahan yang sama kecuali jangan masukkan serbuka koko jika hendak membuat kek cheese.
Ikuti perkongsian .
Kek chesee apple leleh dengan kek coklat moist. Harap sampai la seminggu. Selalu buat banyak dua hari ja habis.
(Selalu pandan..sekali tgk perisa apple la Apple pun apple la..habuan makan tengah malam..pkl.1 pkl 2 katanya..2 hari sattle la nie..
Masuk peti dulu tengah malam sat gi baru bapak saka dgn ank saka makan. hehe
Orang laki bab kek depa pandai menilai, Selalu beli payah nak makan, kalau buat sndiri..berbekas-berbekas tak cakap.
Ini resipinya.
Kek Coklat Moist
1 1/2tepung gadum
1sudu kecil soda
1 sudu kecil baking
1/2 cawan Serbuk koko
(Ayak bahan ni)
Mix
4biji telur gred A
1cawan gula
1cawan susu fresh
1sudu overlate(x letak pun x pa)
1cawan minyak..
1sudu esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Mix bg gebu dulu telur,gula,overlate..
Toping coklat
Compaun milk coklat 2cawan(bery)
1cawan whaiping cream
Susu pekat 4sudu..kalau suka manis boleh buh lebih..
Cara dia double boil..
Tunggu kek sejuk..coklat pun sejuk baru curah..atas kek..
Resipi Kek Cheese Leleh
Kek Chesee leleh..sama ja bahan dia atas cuma jgn masuk serbuk koko la
Ganti dgn perwarna pandan.
Toping chsee tu
500g cream chsee tatura
Susu pekat 1cawan..kurang pun boleh
Tuang la atas kek..masa kek sejuk
Kemudian parut chsee chedar
Semua kek simpan dalam peti dulu lepas tu baru makan..kalau nak marbles
Nota kaki..jgn pakai susu cair kalau nak toping chsee leleh sedap. pakai whaiping cream.
Kredit:Farah Syuhada