Percayalah, ni kalau meratah depan TV tak perasan habis satu bekas dibuatnya. Memang sedap dan sesuai sangat untuk dijadikan stok kudapan untuk seisi keluarga bahkan enak juga jika dijadikan menu pelengkap hidangan untuk dimakan bersama nasi.
Buat yang pertama kali ingin mencuba menyediakan menu Sambal Tempe Bilis Kacang ini, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Sharinaz Redwan.
Bahan-bahan:
6 peket tempe – hiris nipis, goreng bagi betul-betul rangup.
2 cawan ikan bilis – cuci, goreng bagi rapuh. Kalau goreng jadi lemau, try masuk air fryer kejap, insyaAllah rangup balik.
500g kacang, – cuci, tos, goreng juga.
Untuk sambal:
2 senduk cili blend – guna cili kerinting yang pedas lagi ummppphh.
Ads
3 biji bawang merah – blend
5 ulas bawang putih – blend
1 ketul gula kabung
4 keping asam keping
Garam secukupnya
Ads
Minyak goreng tempe tadi
Cara-caranya :-
1.Tumis bahan blend dengan gula kabung, asam keping, sampai pecah minyak. Kena masak lama sikit sampai cili tu garing ye.
2.setelah siap, tutup api, biar kejap, letak garam ikut tekak masing-masing, boleh masuk tempe, kacang bilis tadi.
Masak asam pedas memang senang tapi kalau ada bantuan bahan ini pasti buat rasanya lebih sedap. Menu ini antara makanan yang cukup disukai suami dan anak-anak.
Apa kata untuk menu berbuka petang nanti, ibu-ibu cuba buat asam pedas untuk hidangan seisi keluarga.
Asam pedas ni mcm2 versi… ade yg bubuh daun kari.. ade yg bubuh daun kunyit.. ade yg bubuh daun kesom & bunga kantan..so terpulang pada masing2 tuk mevariasikan masakan itu. SEBAB KITA MASAK DIA.. BUKAN DIA MASAK KITA..
Bahan-bahan
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Belacan*
Ketumbar*
Jintan manis*
Jintan putih*
Lada hitam*
Belacan*
Bahan bertanda * dikisar hingga lumat.
Cili giling
Serai dititik
Asam jawa
Serbuk kunyit
Halba
Daun kesom
Daun limau purut
Ikan pilihan
Bendi
Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sebentar halba.
2. Masukkan bahan kisar, cili giling, serai dititik & serbuk kunyit.
3. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Bila bahan tumis dah pecah minyak..masukkan air asam jawa dan sedikit air. Ikut byk mana yg nak air tu.
5. Renihkan seketika lalu masukkan bendi.
7 Kemudian masukkan pula daun kesom & daun limau purut.
8. Bila bendi dah separuh masak.. masukkan ikan, garam & serbuk perasa.. renihkan sehingga ikan masak.
9. Boleh dihidangkan utk keluarga tercinta.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Anda penggemar makanan laut? Salah satunya pelbagai jenis kerang-kerangan tentunya menjadi makanan kesukaan. Pastinya ada waktu tertentu teringin untuk menikmatinya.
Terdapat beberapa jenis kerang-kerangan namu antara yang popular adalah tiram, kupang, kepah, kerang, pepahat, mentarang, etok, sipu sedut dan lala. Semua jenis kerang-kerangan ini menggoda selera untuk segera menikmatinya.
Kerang-Kerangan Di Sungai Genting Kelantan Tercemar
Namun berita terkini daripada Jabatan Perikanan Negeri Kelantan memaklumkan bahawa orang ramai supaya tidak memakan kerang-kerangan yang diperoleh dari perairan Sungai Geting di sini, berikutan kawasan tersebut disyaki telah tercemar dengan serangan alga merah.
Pengarahnya Nazri Ishak mengeluaran arahan bahawa orang ramai dilarang melakukan sebarang aktiviti memungut dan menjual hasil kerang-kerangan seperti tiram, lokan, kepah, lala serta lain-lain, yang diperoleh dari kawasan berkenaan.
“Adalah dimaklumkan bahawa keputusan analisis daripada pihak Makmal Biosekuriti Perikanan mendapati, kerang-kerangan di kawasan tersebut telah tercemar dengan toksin saraf (saxitoxin) daripada alga berbahaya iaitu ‘alexandrium minutum’.
“Akibat daripada memakan kerang-kerangan tersebut boleh menyebabkan keracunan berbahaya serta memudaratkan kesihatan manusia.
Katanya lagi, kawasan berkenaan merupakan lokasi biasa berlaku serangan alga merah ekoran banyak faktor antaranya akibat cuaca panas.
““Kerang-kerangan berfungsi sebagai penapis dan ia akan menapis bahan seperti alga dan jika ditapis sehingga tahap tinggi, apabila dimakan ia boleh menyebabkan keracunan.
“Kita akan buat pensampelan ini setiap minggu hingga keadaan selamat untuk dimakan. Sebagai langkah kawalan kita mengarahkan supaya tidak mengutip kerang-kerangan tersebut, sehingga kerja siasatan selesai dan dijamin selamat,
Pengguna tanya sebelum beli
Dalam pada itu, tidak semua tidak semua kerang-kerangan yang dijual di tepi jalan berhampiran Pantai Geting diperoleh atau dikutip dari kawasan yang tercemar itu.
“Jabatan Perikanan Kelantan sudah melakukan tinjauan dan penjual memaklumkan bekalan kerang-kerangan mereka bukan diperoleh dari perairan Sungai Geting.
Beliau juga menasihati orang ramai bertanya dahulu sebelum membeli kerang-kerangan untuk mengelak sebarang perkara yang tidak dingini.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual! Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Dihujung minggu ni ramai yang bercuti, mungkin ada yang ingin melakukan aktiviti meluangkan masa dengan anak-anak, anda boleh cuba ‘main’ masak-masak macam ni pasti menyeronokkan!
Kali ini kita masak ala-ala ‘western’ saja, Bila disebutkan makanan barat ni mesti ramai yang menyangka bahannya yang ‘kayangan’. Tapi jangan risau, kali ini kongksikan respi Pizza Cup yang mana bahan-bahan dia mudah untuk didapati serta ‘low budget’ pun boleh buat yaa.
Kali ini kita guna Air frYer saja, sebab lebih mudah dan pantas. Kalau buat dalam cup sebab lebih jimat tau sebab kita dah bahagikan siap-siap bahagiannya, senang boleh terus ambil seorang satu cup. Tak risau sebab anak tak perlu bergaduh dah, Kebiasaanya pizza biasa perlu potong dan dikhuatiri bahagian yang tak sama besar saiznya dah satu hal! bergaduh pula anak kita nanti. hehehe
Hidangan ini anggaran dapat dalam 8 cup.
Bahan-Bahan
2 biji telur
3 keping roti (potong cube)
2 btg sosej
2 sb butter (cairkan)
2 sb sos spahetti
5 sb susu cair
1 sb mayonis
Cara-cara
campur semua bahan, masukkan dlm papercup.
Kemudian tambah:
2 keping cheddar cis (sekeping potong 4)
nak tambah cis mozarella pun sodap
sedikit oregano (hiasan atas cis)
Bakar suhu 160’c selama 10minit di Air fryer
Ting!
Siap!
mudah bukan? memang tak sampai 5 minit pun pembuatannya. Anak kita mesti suka buat aktiviti seperti ini. Perut kenyang, hati jadi senang. Selamat mencuba semua!
Guru wanita trauma disamun tiga lelaki bersenjata parang di sebuah taska. Seorang guru wanita berdepan detik mencemaskan apabila menjadi mangsa rompakan oleh tiga lelaki bersenjatakan parang di sebuah taman asuhan kanak-kanak (taska) di Tali Air 11, Pasir Panjang pada pagi Isnin.