Jabatan Perikanan (DOF) mengesahkan tiada identifikasi porsin (DNA babi) dikesan pada sampel gegelang sotong sejuk beku seperti ditularkan di media sosial.
Timbalan Ketua Pengarah Perikanan (Pengurusan), Mohd Sufian Sulaiman, berkata jabatan itu melalui makmal Pusat Biosekuriti Perikanan Kuala Lumpur, telah menjalankan identifikasi analisis porsin ke atas sampel gegelang sotong itu.
“Justeru, DOF menegaskan beberapa sampel gegelang sotong sejuk beku yang mendapat permintaan tinggi daripada pengguna tempatan adalah selamat dan tidak mengandungi DNA babi,” katanya kepada BERNAMA, pada Rabu.
Beliau berkata, hasil ujian itu akan dihantar kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tindakan lanjut.
Mohd Sufian berkata, pusat biosekuriti berkenaan adalah badan yang bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan kualiti makanan sumber laut, bagi kegunaan oleh pengguna Malaysia.
Beliau berkata, selain mempunyai kepakaran mengesan DNA babi, pusat biosekuriti itu juga bertanggungjawab memastikan makanan laut dalam pasaran dan diimport ke negara ini, bebas penyakit dan kandungan dilarang, selain penternak perlu mematuhi peraturan antarabangsa.
Ads
“Untuk produk makanan laut yang mahu dieksport pula, penternak perlu mendapatkan sijil keselamatan ikan dan sijil bebas bahan dilarang, barulah mereka boleh eksport produk berkenaan,” katanya bahawa makmal itu telah diakreditasi MS ISO 17025.
Mohd Sufian juga menasihatkan orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang maklumat tidak benar, kerana ia boleh menimbulkan ketidakselesaan dan keraguan dalam kalangan pengguna.
Sebelum ini, tular di media sosial mengenai dakwaan gegelang sotong yang dijual di pasaran, diperbuat daripada usus babi dan dicampurkan perisa sotong.
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Ads
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila ditanya apa istimewanya masakan Melayu berbanding cita rasa hidangan lain? Pasti belum pun sempat menjawab pertanyaan itu, sudah ada yang membayangkan betapa lazat dan enaknya rasa sambal belacan, rendang, masak lemak cili padi, asam pedas, ayam goreng berempah dan ribuan lagi menu yang lainnya.
Apa yang pasti, kelazatan dan keunikan rasa hidangan masakan Melayu mewah dengan rasa yang berlemak, berempah dan beraroma. Ini sekali gus menjadikan hidangan Melayu cukup istimewa dan unik.
Bercerita tentang bahan masakan yang bukan sahaja boleh memberi rasa hidangan menjadi lebih enak malah memberi bau masakan lebih menyelerakan, salah satu yang sering digunakan adalah lengkuas. Istimewanya lengkuas ini selain memberi rasa, turut berperanan menghilangkan bau hanyir daging mahu pun ikan.
Biasanya lengkuas akan dimanfaatkan di dalam masakan sama ada ditumbuk, dikisar halus atau pun dihiris nipis.
Antara menu yang sering dimasak menggunakan lengkuas adalah seperti sup singgang, rendang dan sering juga dijadikan ramuan rempah untuk menggoreng ayam.
[su_highlight background=”#d25643″ color=”#242121″]Tip Simpan Lengkuas Agar Lebih Tahan Lama[/su_highlight]
Tip ini dikongsi oleh Norul Mas Hana melalui akaun Facebooknya. Jom semak!
[su_quote]Biasa masak lengkuas pakai 2-3 hiris je, bila beli mesti dalam kuantiti banyakkan? Takde kedai jual 2-3 hiris. Oleh itu, nak simpan lengkuas bagi tahan lama, supaya tidaklah mengecut dan mengering lalu ke tong sampah, akak selalu buat macam ni. Jadi bila nak pakai amil sikit dan simpan semula. Inshaallah, lengkuas akan lebih tahan lama dan sedia untuk digunakan bila-bila masa. [/su_quote]
Step By Step :
1. Bersihkan lengkuas.
2. Letak lengkuas dalam bekas. (macam balang kaca atau plastik bertutup)
3. Masukkan air sehingga paras lengkuas (tenggelamkan lengkuas)
4. Tutup rapat bekas dengan penutup.
5. Simpan dalam peti ais.
Begitu juga dengan perkongsian daripada Nor Hidayah Razali dan Puan Habibah Badar Bijrai ini, yang juga mengamalkan teknik yang sama untuk memastikan lengkuas yang disimpan kekal tahan lama.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Walaupun raya lambat lagi, tapi apa salahnya kalau ibu-ibu nak cuba buat biskut yang satu ini. Boleh juga dimakan untuk hari biasa ni.
Kebiasaannya, ibu-ibu pasti akan pilih yang mudah nak buat dengan bahan yang simple. Lagi-lagi bagi anda yang baru belajar nak buat hidangan raya kan.
Kali ini admin sajikan resipi Biskut Makmur yang sememangnya antara biskut yang menjadi kegemaran orang ramai. Istimewanya resipi yang dikongsikan oleh saudari Rona Eryza ini sangat mudah, simple tapi sedap. Jom cuba!
BISKUT MAKMUR ( TANPA OVEN )
Bahan-bahan : 3 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula ising 1/2 cawan planta 1/2 minyak sapi ( kalau tak ada , boleh guna majerin ) 1 cawan susu tepung ( saya pakai sus Fernleaf )
Cara-cara : 1. Goreng tepung tanpa minyak dengan api yang perlahan . Kacau tepung sehingga kekuningan .
2. Seterusnya , cairkan minyak sapi dengan planta . Bila dah cair , biarkan sejuk . 3. Masukkan gula ising dan campuran planta serta minyak sapi ke dalam tepung . 4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat .
5. Bila adunan siap dikepal , salut biskut tadi dengan susu tepung hingga rata .
6. Siap sedia untuk dinikmati .
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kalau makan menu westerseperti chicken chop atau lamb chop, yang penting gravy atau sosnya. Kalau sedap sosnya maka berselera kita nak makan. Sebab tu penting ikut cara yang betul hasilkan sosnya.
Untuk ibu-ibu nak cuba buat sendiri boleh tiru resipi yang dikongsikan ini. Selamat mencuba! Anak2 bosan makan nasi, sesekali tukar selera, duduk dlm rumah, tak blh keluar jadi makan makan makan je la! Kawan yang dah pernah cuba sangat setuju resepi ini tersangat sedap. Kena sekali dengan citarasa. Langsung tak muak. Silakan resepi lengkapnya. 1. Panaskan 3/4 sudu besar Planta dalam api kecil sahaja. Masukkan 1 ulas bawang putih yang telah diracik halus.Tumis sehingga naik bau. 2. Masukkan 1 tin sos spageti keju. Pilih yang botol kuning seperti dalam
gambar. Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak
silap). Tambahkan air suam 1 tin. 3. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese.
(Optional) Kalau ada lagi sedap. 4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak manis. Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap.
Tip:* jangan guna kicap masin* 5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam
kisar. Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula. (Boleh masuk sikit-sikit untuk langkah
selamat). Kacau sebati. 6. Tutup api setelah semua rasa sebati. Siap untuk sos black pepper viral. Yang dah cuba ramai yang syok sendiri. Sebab boleh masak sos yang sedapp sangat. Nak tengok resepi lengkap bergambar atau banyak resepi lain yang mabeless, boleh follow fb cikgu.
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...