“Kuah kacang ada sumua rasa dan tekstur. Masam, masin, manis dan pedas. Kacangnya jangan dikisar terlalu halus. Biar kasar-kasar sikit. Sedap bila tergigit. Daging pula menambah kesedapan. Jangan lupa masukkan sekali air rebusan daging.” Tulis Puan Asrinna Bakri ketika berkongsi resipi Kuah Kacang Daging yang mendapat perhatian warganet.
Bercerita tentang kuah kacang ini, diakui ianya sering dijadikan antara pilihan menu istimewa yang boleh dimakan bukan sahaja bersama nasi impit, malah dijadikan kuah rojak, pecal, tauhu sumbat, sate dan pelbagai lagi.
Jadi tidak hairanlah, jika dapat menyediakan kuah kacang yang enak memang ‘laku’ sungguh juadah yang terhidang, licin dimakan oleh seisi keluarga.
Jadi buat masih tercari-cari resipi kuah kacang yang enak menepati selera, apa kata cuba resipi yang dikongsikan ini.
RESIPI SAMBAL KACANG DAGING TAK TUNGGU RAYA
Bahan-bahannya :
½ kg kacang tanah
½ kg daging lembu. Rebus dan hiris jangan terlalu tipis.
1.Goreng kacang tanah dalam minyak. Angkat dan sejukkan kemudian kisar kasar.
2.Blend bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering.
3. Panaskan minyak anggaran 3 senduk besar dan masukkan bahan kisar halus bersama cili kisar. Goreng sehingga cili masak pecah minyak.
4.Masukkan kacang tanah dan air rebusan daging secukupnya. Masak sehingga mendidih.
Ads
5.Masukkan gula melaka, gula pasir, air asam jawa, kicap dan garam secukup rasa. Kicap hanya untuk menambah warna. Teruskan masak sehingga minyak timbul di permukaan dan kuah menjadi pekat.
Tips:
Kacang tidak perlu dibuang kulit. Goreng dengan api perlahan sehingga sedikit keperangan tetapi hati-hati supaya kacang jangan sampai terlebih goreng kerana nanti akan ada rasa pahit. Rasa pahit itu nanti akan mempengaruhi rasa kuah dan kurang enak.
Hah, takkde alasan kata tak reti buat sambal kacang. Try resepi ni, pasti jadi.
Bila dimakan bersama ais diparut halus, diletakkan cendol di atasnya. Memang terangkat!
Dituangkan santan segar dan dimaniskan dengan larutan gula Melaka. Rasanya lemak manis, sedap tak terkata.
Nak tahu cara buat cendol dengan mudah. Ikuti resipi ni. hanya guna sukatan cawan je.
Resepi cendol
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung beras
-2 sd makan tepung ubi
-3 cawan air pandan
-1/2 sd kecik air kapur
-sedikit garam
-sedikit pewarna hijau
Cara-cara penyediaan:
-bancuh semua bahan ,kemudian tapis
-masak atas api sederhana ,sentiasa kacau sampai likat dan berkilat
-sediakan besin berisi air sejuk + ais
-masukkan adunan cendol dalam piping beg
-paipkan adunan cendol dalam besen air sejuk tadi
-sedia dihidangkan mengikut citarasa.
Selamat mencuba!
Sumber: Haslindawati Omar
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sebut pasal Kuey Teow ni, sebenarnya ada pelbagai jenis menu boleh dihasilkan dengan menggunakan keow teow. Antaranya Kuey Teow goreng basah.
Nak buat hidangan ni nampak aje senang, tapi rasanya tak macam di kedai. Bagi yang nak masak ala kedai, ikuti perkongsian peniaga ini memang sedap!
Kue Teaw Goreng Basah By Yayar
Bahan dan cara penyediaan:
Satu paket kue teaw 1kg. Tumis bawang putih 6 ulas yg ditumbuk. Masukkan cili kering satu senduk kecil.
2. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap pekat dan stok ayam. sukatan smua 3 sudu besar.
3. Untuk rasa yang lebih sedap, masukkan udang dan sotong. perasakan dengan gula dan sdikit garam. Garam tu jangan letak dulu sebab smua ada garam sendiri dah.
4. Masukkan kueteaw serta sayur(tauge dan kuncai). kacau dan pecahkan telor. renehkan kejap dan siapppp.
Rahsianya nak jadi lebih sedap: Tak perlu masukan air, nanti hancur kue teaw. Campuran daripada sos-sos tadi dan air daripada ayam, sotong dan udang sebagai penganti air.
Pastinya apabila nak menjelang bulan Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi, mesti ramai yang dah mula terfikir menu apa nak dicuba untuk berbuka puasa nanti.
Salah satu resipi wajib ada ketika berbuka adalah Kuih Badak Berendam. Apa kata ikuti resipi viral ini hingga 29K share. Jom lihat cara penyediannya!
Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini
BAHAN-BAHAN:
Bahan Bahan : Bahan Doh : 3 cawan tepung pulut 1 1/2 cawan air pandan Bahan Inti : 1 1/2 cawan kelapa parut 1 cawan gula melaka / gula merah 1/4 cawan air 1 sb gula ( optional ) 1 sb tepung gandum daun pandan Bahan Kuah : 2 cawan santan 1 cawan air 1 sb tepung jagung daun pandan garam dan gula secukupnya Bahan Lain : air untuk merebus
CARA PENYEDIAAN: Satukan Bahan Doh , air mestilah dituang sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh . ketepikan seketika . untuk membuat inti , masak gula bersama air sehingga larut . masukkan juga daun pandan . kemudian tapiskan dan masak semula sehingga mendidih . masukkan kelapa parut dan kacau sebati . apabila inti hampir kering , masukkan tepung gandum dan kacau rata . masak sehingga kering . tutupkan api dan sejukkan seketika . ambil sedikit doh tadi , bulatkan dan leperkan . letakkan inti di bahagian tengah dan tutup semula doh dengan kemas . jadikan seperti bebola . ulang sehingga habis . isikan air di dalam periuk dan masak sehingga mendidih . sementara itu kita sediakan pula Bahan Kuah , satukan ke semua Bahan Kuah dan kacau sebati hingga tiada tepung yang berketul . kemudian masak di atas dapur sehingga pekat . tutupkan api . masukkan doh yang telah siap tadi ke dalam air yang telah mendidih . masak sehingga doh timbul di permukaan . angkat dan masukkan ke dalam Bahan Kuah . ( sy masukkan doh ke dalam air sejuk , kemudian letakkan doh di dalam pinggan . barulah dituang bahan kuah ) .
Hidangkan di dalam pinggan , alaskan bersama daun pisang jika ada . siap
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...