Rupanya Nak Kuih Kaswi Lebih Sedap DanTak Lembik, Guna Bahan Ini. Resipi Pun Mudah Guna Sukatan Cawan Saja!

Share

Tak ada idea nak buat kuih apa untuk minum petang, apa kata cuba buat kuih kaswi. Cara masak kuih ini mudah. Hanya dikukus. Rasa lembut, tak manis sangat, sedikit kenyal dan dihidangkan bersama salutan kelapa.

Merupakan sejenis kuih legend. Rasanya memang sedap. Antara kuih tradisional yang popular. Biasa dimakan sewaktu sarapan atau petang bersama keluarga.

Buat yang nak cuba buat, ini resipinya. Hanya mengunakan sukatan cawan.

Resipi kuih Kaswi pandan 

2 cwn tpg gandum
1 cwn tpg ubi
1 cwn gula(sy kurangkn sikit sbb manis. sukatan dlm 3/4cwn gula)
1 cwn air daun pandan
4 cwn air
Garam

Cara penyediaan: 

Guna kapur makanan elak jadi lembik

Sedikit kapur makan (saya guna 1sudu plastik kfc). Caranya , campurkn kesemua bhn2 tersebut dn kacau bagi sebati. sblm tue sapu minyak ke dlm loyang supaya nti kuih xmelekat. masukkn adunan ke dlm loyang. sblm itu masak air hingga mendidih. bila air dh mendidih brulh di kukus. kukus hingga masak (lebih kurang 40min)…cucuk dgn lidi..klu xlekat d lidi tu dh masak kaswinya.


Saya letak pewarna hijau epal campur dgn air daun pandan*sbb daun pandan tk cukup.
Slmt mencuba.
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim
Sumber resepi : Zarina Ahmad Chin