
Apabila memikirkan menu untuk masakan seisi keluarga, kadangkala ibu ketandusan idea untuk memasak. Apa kata,menu hari ni para ibu cuba menu masakan daging black paper berapi yang mudah cara penyediaan. Jom kita lihat cara membuatnya.
Daging Black Pepper Berapi
1/2 kg daging dipotong nipis
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar bawang besar+putih blend
2 sudu kecik serbuk black paper
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-cara :
kacau bahan semua sehingga sebati ..Gaul semua bahan
Tambahkan dengan air..Tutup kuali dgn penutup dan biarkan daging tu empuk
Bila daging dah kering macam tu, masukkan bawang besar dan halia yg di mayang, cili padi, terpulang sama ada korang nak potong atau letak sebiji2 mcm tu cili padi.
l
Kredit: Resepi Orang Kampung
Begini Resepi Sup Telur Nak Buat Jadi Sedap. Menu Ringkas Tapi Superb!

Lauk berasaskan telur memang popular. Telur goreng mata dan telur dadar enak dimakan bersama nasi panas-panas. Menu ringkas yang sangat superb. Selain itu, menu sup telur adalah antara lauk legend yang kegemaran kita sejak kecil.
Nampak aje penyediaannya mudah. Tetapi jika tak ada skill, memang tak menjadi. Begitu dengan resipi yang disediakan ini, memang legend. Masa kita kecil-kecil memang mak sering masak. Bertambah selera makan.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Mama, sup telur mama paling sedap dekat dunia ni tau takkk? Ibu mane tak seronok kalau anak puji kann.
Sempena kita kena duduk rumah ni, saya nak share resepi sup telur mudah.
Resepi sup telur
Bahan-bahan :
– 4 biji telur ayam
– 7 biji fishball (belah dua)
– Setengah biji carrot ( belah dua dan potong biasa)
– 3 ulas bawang putih(dicincang)
– Kiub pati ayam(guna separuh je)
– lada sulah
– Garam
– 2 gelas air putih (kalau guna banyak telur lebih kan air untuk kuah)
– Minyak masak
Cara masak :
– Panaskan 1 sudu besar minyak masak, tumiskan bawang putih. Tumis sehingga bawang nampak kuning dan garing sikit ye. Lepas tu masukkan carrot.
– Tambahkan 2 gelas air putih. Perasakan dengan kiub pati ayam, garam dan sedikit lada sulah. Bila kuah dah mendidih. Kecilkan sedikit api dapur.
– Pecahkan telur sebijik ke dalam mangkuk dan dituang ke dalam periuk. Ulang sampai habis telur. (biar je sekejap sampai telur masak, jangan sebok nak kacau ye)
– Bila dah nampak telur masak elok seketul – seketul. Boleh masukkan fishball. Dah masak, tutup api dan hidangkan dengan tabur bawang goreng dan daun sup.
Selamat mencuba ye.
Sumber: Nora Azni
Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!

Susu antara minuman yang digemari oleh seisi keluarga, dari anak kecil hingga yang telah berusia akan mengamalkan minum susu untuk mendapatkan sumber nutrisi yang diperlukan tubuh. Jadi bolehlah dikatakan dalam peti sejuk akan sentiasa ada stok susu, Sama ada susu segar, susu UHT, susu kotak atau susu tepung untuk dijadikan pilihan bagi seisi keluarga menikmati keenakan rasa susu mengikut keperluan masing-masing.
Pun begitu, tahukah anda bahawa susu ini tidak tahan lama walaupun di simpan di dalam peti sejuk. Difahamkan melalui perkongsian Public Health Malaysia, susu yang telah dibuka dan jika tidak habis diminum, dan bila disimpan dalam peti sejuk hanya bertahan 3 hari. Jika tidak habis juga dalam tempoh tersebut, ia perlu dibuang kerana kualiti susu tersebut menurun!
Mungkin ada yang tidak tahu hal ini dan untuk lebih detail jom baca perkongsian penuh di bawah ini.

Susu botol/kotak (Pastur)
– Jika disimpan di peti sejuk dan belum dibuka – tahan sehingga tarikh luput atau 5 hari selepas beli (mana-mana lebih awal)
– Jika dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 3 hari.
– Jika diletakkan diluar – habiskan dalam masa tiga jam. Tidak digalakkan letak semula di peti sejuk jika sudah terdedah pada suhu bilik pada waktu yang lama.
Susu UHT atau dikenali susu kotak sekolah
– Kotak yang belum dibuka – Tahan sehingga tarikh luput
– Jika dibuka – perlu simpan di peti sejuk dan dianggap seperti susu segar. Tahan 3 hari
– Jika dibuka dan diletak pada suhu bilik- perlu habiskan dalam masa tiga jam. Jangan letak semula dalam peti sejuk.

Susu tepung
– Belum dibuka – boleh tahan sehingga 2 tahun pada suhu bilik atau tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika sudah dibuka (refil) dan masuk dalam tin lama – tahan 3 bulan atau sehingga tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika dibancuh, tahan sehingga 3 hari jika diletak di dalam peti sejuk. Jika diletak diluar, habiskan dalam masa tiga jam.

Susu frozen
– Tahan 3 bulan.
– Jika dicairkan, dipanaskan dan diletakkan di suhu bilik, habiskan dalam masa 3 jam.
Yougurt
– Belum dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 2 minggu
– Jika dibuka – habiskan dalam masa sejam. Jika pek besar, ambil kuantiti yang diperlukan dan masukkan semula dalam peti sejuk. Tahan sehingga 5 -7 hari jika penyimpanan di peti sejuk.
*Penting:
Ketahanan susu juga bergantung kepada faktor seperti keadaan peti sejuk dan juga suhu persekitran anda. Pastikan anda amalkan LIHAT, HIDU dan RASA sebelum meminum susu.
Sumber : Publick Health Malaysia
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cara Buat Rendang Ayam Berkuah, Resipi Mudah Tapi ‘Menyengat’. First Time Buat Confirm Jadi. Ini Resipinya!

Memandangkan tahun ini ada yang tak berpeluang pulang beraya di kampung, mahu tak mahu kenalah sediakan sendiri hidangan untuk pagi raya seisi keluarga.
Admin kongsikan resipi rendang ayam dengan cara memasak bagi anda yang sukakan rendang jenis berkuah. Cukup mudah, pertama kali buat pun dah menjadi.
Nak tahu caranya, jom cuba resipi daripada Lieza Hashim ni. Selamat mencuba!
Done merendang untuk makan2 esok…
Esok bangun panaskan.. bawa office..
makan ramai2..
Siapa suka rendang yang berkuah macam ni..️
Letak daun kunyit+ daun limau potong halus2..
puas makan rasanya.. anak2 abis diaorg cicah dgn roti, cekodok dan lain2..
EDIT*
Biasa saya campak2 je.. tp utk memudahkan sesiapa yg minta secara detail..
selamat mencuba
*Resepi Rendang Ayam*
(Untuk 2 ekor ayam)
Bahan :
2 ekor ayam
Gula melaka 1 ketul ( gula pasir pun blh ikut citarasa msg2)
3.Santan pekat 500ml
4.Asam keping, garam, perisa
5.kerisik
6.Daun kunyit+ daun limau ( hiris halus)
Bahan-bahan : (kisar)
1.Bawang putih *20 ulas*
2. Bawang merah *30 biji*
3. Kunyit hidup *3 ketul sedang*
4. Halia *2 ketul sedang (agak2 je ya)*
5. Lengkuas *1 ketul ( dalam 2 1/3 inci)*
6. Cili padi 1 genggam *(ikut nak pedas mana)*
7.Cili kisar *1 senduk*
8. Serai *10 batang*
Cara membuat:
1. Ayam matikan air dahulu
Masak atas kuali balik2kan hingga separuh masak.
2. Tumis bawang putih,bawang merah, masukkan cili kisar, dalam beberapa minit masukkan halia, kunyit, lengkuas, cili padi dan serai.. masak sehingga pecah minyak. Terus masukkan gula melaka, garam, asam keping dan sedikit perisa.
3. Masukkan ayam, dalam bebapa minit masukkan santan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kerisik dah agak pekat masuk hirisan daun kunyit+ daun limau.
Dah siappp
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club