Rupanya Ini Rahsia Nak Jadikan Teh Tarik Rasa Lemak Padu! Peniaga Air Ini Campur Satu Bahan Ni.
Jika kita makan di kedai tidak kira waktu, minuman teh menjadi pilihan wajib yang akan dipesan.
Bagi yang ingin bancuh sendiri tentu akan rasa berlainan berbanding di kedai. Jadi yang teringin nak minum air nescafe ala di kedai, boleh cuba cara bancuhan lelaki ini.
Rupanya ada rahsia untuk mendapatkan rasa teh kaw!
Sebagaimana perkongsian oleh peniaga air ini menerusi TikToknya dengan nama Muhammad Danial Alimin
Video yang berdurasi hanya 59 saat ini mendapat tontonan sehingga 1.1 juta dengan tanda suka lebih 8.1K.
Cara penyediaan:
Susu, teh yang peket, garam, gula. Kemudian bancuh dengan sebati. Dengan adanya garam teh tarik itu akan lebih rasa lemak.
Setelah melihat video berkenaan rupanya rahsianya teh tarik lebih ‘power’ setelah mencapurkan sedikit garam dalam bancuhan minuman ini!
Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.
Ads
KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).
Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!
MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.
MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat.
Ads
MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?
MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut.
MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut.
Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati
Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila memasak, kita mak-mak ni memang mementingkan aspek pemilihan bahan-bahan masakan yang segar agar hidangan dimasak bukan sahaja sedap malah dapat membekalkan nutrisi buat ahli keluarga.
Terutamanya bila memasak hidangan berasaskan sayur-sayuran. Tidak puas hati kiranya jika masak sayur yang sudah layu, dan tidak segar lagi.
Tidak mahu berdepan dengan masalah itu, pelbagai cara penyimpanan sayur dipraktikkan untuk pastikan stok sayur yang dibeli boleh disimpan lama dalam keadaan segar.
Salah satu cara adalah seperti yang dikongsikan ini.
Tips Simpan Sayur Tahan Lebih Seminggu
Saya dah cuba macam-macam cara untuk simpan sayur supaya tahan lama.
Keluarkan dari plastik la. Potong masuk dalam bekas la. Tapi kalau sayur hijau selalunya tak tahan sangat. 2-3 hari dah busuk.
So far, cara ni paling berkesan untuk saya. Cuma perlu aluminium foil dan ada juga yang letak tisu. Tapi saya tak guna tisu pun. Hehe.
Caranya:
1. Sayur baru beli, jangan basuh
2. Potong aluminium foil ikut saiz dan jumlah sayur
3. Lipat elok2 dan labelkan
4. Bila nak guna baru basuh, lebihan simpan semula dalam tu
Insyaallah tahan lebih seminggu dan segar. Cuba lah. Semoga bermanfaat!
Sumber : Eyfa Emir
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Balik-balik masak, ayam goreng. Anak pun selalu request, ayam goreng. Dah naik muak rasanya makan benda yang sama. Betul tak?
Cer jom tukar menu sikit, dari asyik makan benda sama je, kita cuba buat Ayam Bakar Blackpepper resepi dari Dani Shoppe’s ni! Tengok pun dah terliur, belum lagi rasa kan? Jom cuba!
Selamat berhujung minggu rakan mahn. Masak ape tuuuuu? Harini saya buat ayam bakar, tabur lada hitam skit. Mcm biasa la resepi ringkas je, boleh ubah suai bahan sesuai selera ye. Boleh jugak kalau nak pakai sos kimball tu, tp sy takde tu yg buat mcm ni.
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Boleh kisar atau tumbuk.
Bahan C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Bahan D
Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.
Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Puas menikmati hidangan utama terasa tidak sempurna pula jika tidak disudahi dengan menikmati kemanisan hidangan pencuci mulut.
Jadi apa kata anda sediakan menu ini iaitu Som Som Sagu yang boleh disimpan di dalam peti sejuk.
Tentu nikmat menjamahnya dengan rasa manis, berlemak dan lembut teksturnya memberi kepuasan berganda buat anda seisi keluarga.
Apatah lagi untuk sediakannya tidaklah sukar, jadi usah tunggu lagi jom kita sediakan menu ini sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Mas Cotek untuk panduan semua.
SOM SOM SAGU /KANJI SOM ~SOM
BAHAN SAGU
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai pandan
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
2.Keluarkan pandan
3.Kemudian masukkan sagu
4.Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
5.Tuang sagu ke dalam bekas kecil
6.Kukus selama 15 minit sehingga sagu jernih
7.Sejukkan
*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air opah tak nak lembik sangat jadi opah kukus.
BAHAN KANJI SOM-SOM
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARANYA
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
2.Masak hingga hingga pekat dan meletup-meletup dengan api sederhana
3.Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul
4.Tuang adunan ke atas sagu
5.Sejukkan
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai pandan-disimpul
CARANYA
1.Satukan semua bahan
2.Masak api sederhana hingga mendidih
3.Tapis dan sejukkan
4.Siap
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pernah terfikir apa yang berlaku bila kita guna minyak masak berulang kali? Walaupun nampak seperti langkah berjimat, tindakan ini sebenarnya mengundang bahaya besar kepada kesihatan kita.