Rupanya Ini Cara Nak Buat Cucur Kembung Panjang Jadi Lebih Enak. Chef Ini Tunjukkan Resipinya.

Share

Bagi yang suka masakan kampung tentu suka hidangan ini. Ia termasuk hidangan cucur kembung panjang yang enak. Kalau masak pasti nak lagi.

Nak tahu cara membuatnya, jom lihat resipi.

Saya nak share resepi Cucur Kembung Panjang kalo orang kampung saya panggil..senang sahaja..boleh makan dgn kuah kacang dan kuah persembur memang sedap.

Bahan-bahan cucur kembung panjang

-Tepung gandum 1kg
-Air 300ml
-Sebuk Kunyit 1sudu kecil
-yis 1sudu kecil
-Kucai 100gm


-Taughe 100gm
-Bawang 2labu
-Garam secukup rasa
-Minyak masak 1pkt

Langkah2

1.ambil bekas masuk tepung gandum dan tuang air sikit2..jgn masuk semua air takut cair..kacau hingga sebati
2.masukkan serbuk kunyit,yis,kucai, taughe,bawang dan garam,kacau hingga rata.biar selama 1jam bagi yis dgn adunan naik…


3.ambil kuali panas kan minyak…dan goreng dgn api yg slow supaya cucu kita tidak hangus..
4.angkat cucur dan boleh dihidangkan

Selamat mencuba kawan-kawan

Sumber: Haffiz Fizzainal