Rupanya Buat Telur Masin Guna Telur Ayam Lagi Jimat Dan Mudah. Rasanya Pun Sedap!

Share

Takyah Beli Serbuk Salted Egg Dah, Buat Sendiri Je!

“Ibu, terasa nak makan ayam salted egglah…”

Jika anak sudah cakap begitu, mestilah ibu akan menyediakan masakan mengikut citarasa anak-anak. Kebiasaannya, untuk masak masakan yang berperisa salted egg ini perlu menggunakan telur masin ataupun guna sahaja yang dalam bentuk serbuk. Kalau anda ingin berjimat, telur masin boleh buat sendiri sahaja dan tak perlu beli di kedai lagi.

Telur masin homemade ini pasti rasa lebih sedap dan berlemak daripada beli di kedai.

Bahan-bahan Telur Masin Homemade

Telur ayam 30biji

Garam kasar 1kg

Air secukupnya (agak-agak telur itu tenggelam)

Sedikit sahaja bahan yang anda perlukan dan tidak menggunakan jumlah wang yang banyak, cara nak membuatnya pun sangat mudah!

Cara-caranya

Pertama, masukkann garam kasar dan air dalam periuk.

Kedua, masak air di atas api sehingga garam larut.

Ketiga, sejukkan dahulu dan kemudian masukkan telur.

Setelah selesai, rendam telur dalam air garam itu dalam balang dan simpan di tempat yang gelap selama 14hari.

Selepas 14 hari, anda boleh tukar air rendaman dengan air biasa.

Anda juga boleh simpan telur masin homemade dalam peti sejuk.

Apabila terasa nak makan telur, baru rebuskan.

Kalau anda inginkan telur kuningnya menjadi warna yang lebih oren, petuanya adalah simpan di dalam tempat yang gelap. Lagi gelap, lagi bagus! Anda boleh simpan telur masin homemade dalam kabinet dapur juga.

Senang bukan? Telur masin boleh digunakan dalam pelbagai masakan Melayu mahupun Cina. Jadi selepas ini, tidak perlu berusah payah membeli telur masin atau serbuk telur masin di kedai. Ambil sahaja dari balang anda! Yang penting, anda boleh berjimat-cermat.

Terima Kasih.

Sumber: Are Peace

ARTIKEL MENARIK : “Di Rumah Auto Jadi Bapak-bapak..”-Isteri Abam Bomba Viral Kongsi Rutin Suami,Tarik Perhatian!