Menyuap sepotong putu bambu yang masih panas ke mulut memang terasa nikmatnya. Apa lagi kala dikenakan dengan secawan kopi panas. Memang tak sedar kalau mak mentua lalu di belakang.
Selalunya kita membeli putu bambu di kedai tepi jalan yang di usahakan oleh peniaga kecil. Jarang sekali kita cuba buat sendiri di rumah. Maklumlah kena pakai acuan buluh. Takut tak jadi pula kalau cuba.
Tapi langkah yang dikongsikan oleh saudari Azila Abdullah di facebooknya tanpa menggunakan acuan buluh ini sangat menarik perhatian. Menariknya dia hanya memakai acuan lompang sahaja. Menarik!
“Petang ni kita try buat putu bambu.. alhamdulillah jadi. Sebelum ni buat tekan kemain kuat lagi, rasa tepung je.. kena 3 biji dah kenyang.
Bahan:
2 cawan tepung beras
13 sudu makan air
Gula merah
Daun pandan
Garam sikit
Caranya:
1. Masak air dalam periuk, letak daun pandan dan sedikit garam.
2. Bila sudah sebati, tutup apinya.
3. Dalam bekas berasingan, letakkan tepung beras dan masukkan air 13 sudu besar tadi.
4. Gaul tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
5. Ayak tepung dengan penapis yang sedikit besar.
6. Apabila sudah siap, masukkan tepung ke dalam acuan lompang, letak gula merah, tambah tepung lagi di atasnya.
7. Kukus selama 15 minit.
8. Letakkan kain pada tudung periuk supaya tidak masuk air.
Nota: Jangan tekan tepung tu bagi padat ye..letak saja. Selamat mencuba!
Sumber: Azila Abdullah