Kelapa parut adalah proses mengambil si daripada buah kelapa yang telah diparut, dikikis halus. Ini juga salah satu cara nak hasilkan santan
Bagi menghasilkan santan kelapa, biasanya kelapa parut akan dicampur dengan air dan diperah. Ini akan diulang beberapa kali sehingga, santan yang terhasil adalah cair.
Kelapa yang telah diparut boleh disimpan beku di dalam peti sejuk. Namun adakalanya cara begini tidak membuatkan ia tahan lebih lama. Apabila nak guna sudah berbau masam dan nak basi. Masakan pun terasa lain.
Cara simpan kelapa parut agar tahan lama, mak-mak nak buah kuih pun jadi lebih mudah. Nak tahu caranya jom baca ni.
CARA PERTAMA :
1. Gumpalkan kelapa parut membentuk bola-bola berukuran sederhana.
2. Simpan di dalam bekas atau plastik yang telah diberi sedikit air
3. Tutup rapat bekas atau plastik dan simpan di dalam peti ais bahagian beku. Kelapa parut akan tahan 3 hingga 4 bulan
CARA KEDUA :
1. Masak air hingga mendidih
2. Taburkan garam pada parutan kelapa dan gaul sampai rata
3. Kukus kelapa parut selama 15 minit
4. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk.
5. Kukus semula untuk dapat perahan terbaik sebelum digunakan.
Sumber : petua ibu