
Rupanya begini cara nak buat ayam masak palembang. Ada campuran daun kari patutlah sedap. Kepada nak cuba masakan ni jom buat menu masakan tengahari ni. Memang superb! Rasa lain dan aroma pun memang lazat. Confirm anak-anak dan suami bertambah nasi hari ni.
Berikut resepinya
AYAM MASAK PALEMBANG
Bahan2 untuk 1 ekor ayam
A: Bahan2 dikisar
Bwg besar – 2 biji (sederhana)
Bwg putih – 5 – 6 ulas
Halia – besar ibu jari
Bahan2 B:
serbuk kunyit
Daun kari – 2 – 3 tangkai
Kicap manis – 1/2 cawan
Cili blend – ikut pedas ( 2 senduk nasi)
Asam keping – 2 keping besar
Santan – 100ml
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa
Cara2
1. gaul ayam dengan kunit dan garam.. goreng setengah masak dan ketepikan
2. Panaskan minyak
3. Tumis bwg besar , bwg putih , halia sampai naik bau
4. Masukkan cili blend.
5. Tumis sampai pecah minyak.
6. Masukan kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat.
7. Masukkan daun kari
8. Tumis sekejap, masukkan garam dan gula secukup rasa.
9. Masukkan asam keping
10. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
11. Masukkan santan
12. Biarkan mendidih dan boleh dihidangkan ?
13. Kalau kering sangat masukkan air sedikit
Kredit resepi: Junnaina Husin Chua via Koleksi Resepi Masakan Ayam
7 Resipi Pes Mudah, Cepat Dan Jimat Masa. Idea Yang Superb Dan Berguna Untuk Ibu Yang Sibuk Di Bulan Puasa!

Menyambut kedatangan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi, baik suri rumah atau ibu bekerja, pastinya pelbagai persiapan terutama untuk menyediakan hidangan berbuka menjadi keutamaan kini. Tambah-tambah lagi bagi yang bekerja.
Menyediakan hidangan pasti mengambil masa yang agak lama. Jadi, untuk memudahkan anda, ada 7 resipi pes atau perencah yang dikongsi oleh Puan Asrimah Bakri di laman facebook nya.
Menurut Puan Asrimah, beliau boleh menjimatkan masa hingga 4 jam memasak dengan membuat persediaan ini. Sesuai sangat untuk supermom yang selalu sibuk!
Malah, dengan adanya stok pes ini, anda boleh memasak pelbagai lauk-pauk dalam masa 30 minit saja! Mudah, cepat dan menjimatkan masa. Malah, anda juga tidak perlu tergesa-gesa untuk menyediakan hidangan.
Pelbagai pes ini boleh dijadikan perencah serba guna untuk memasak lauk-pauk harian anda. Kegunaannya boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti serta cita rasa anda sekeluarga.
1. Resepi Pes Sambal Tumis
Bahan-bahan
Bawang besar 2 biji
Bawang besar 2 biji (hiris bulat)
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara
1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang. (seimbangkan rasa)
3. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.
4. Bila nak makan nanti boleh defrost dan goreng ikan bilis untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak mi goreng, bihun goreng, dan sebagainya.
2. Resepi Pes Asam Pedas
Bahan-bahan
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
3 inci halia
2 batang serai tetak
Seikat daun kesum
1 sudu besar halba
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa.
Cara-cara
1. Panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian, masukkan halba, serai dan terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau,
2. Masukkan pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.
3. setelah siap, sejukkan seketika dan boleh dibekukan.
4. Bila nak guna, defrost dan masukkan ayam / ikan, bendi, tomato, atau air asam lagi.
3. Resepi Pes Tomyam Merah
Bahan-bahan
Bawang Merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Segenggam cili kering* (tidak perlu rebus, terus masukkan dalam pengisar)
Cili api 10 biji* (optional)
Lengkuas 1 inci*
Halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji air limau purut
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Setelah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali masukkan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Bila nak makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / makanan laut/ sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Kalau nak tomyam yang betul-betul pekat, kisar tomato menjadi pes dan masukkan ke dalam tomyam. Untuk membuat tomyam kungfu, masukkan susu pekat 3 sudu.
4. Resepi Pes Tomyam Putih
Bahan-bahan
Bawang merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Cili Api 10 biji (tetak)*
Lengkuas 1 inci*
halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji Air limau purut/( semasan yang anda mahu)
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Bila naik bau dan pecah minyak, masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali, perasa dengan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Jika mahu makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / seafood / sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Agar tomyam ‘kaw’, masukkan susu pekat 3 sudu.
5. Resipi Pes Rendang Ayam
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 3 inci
Lengkuas 2 inci
Kunyit hidup 2 inci (jika suka)
6 batang serai
2 genggam Cili kering( tidak perlu rebus ,masuk terus mask pengisar)
Santan kotak 2
Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.
Cara-cara
1. Kisar dan tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut, dan daun kunyit.
3. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
4. jika nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali dengan air secawan.
Masukkan ayam, masak sampai kering atau hingga ayam empuk.
6. Resipi Pes Sup
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 5 inci
6 batang serai
6 sudu besar Rempah sup
Rempah 5 sekawan (jika suka)
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tidak perlu gunakan rempah ini. Apabila naik bau, bolehlah masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air secukupnya dan tambahkan ayam segar dan sayur pilihan. Boleh dimakan dengan nasi putih, bihun, mi, soto nasi, atau wantan.
7. Resipi Pes Kari
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji*
Bawang kecil 10 biji*
Bawang putih 6 ulas*
Halia 5 inci*
6 sudu besar rempah kari daging
Rempah 5 sekawan
1 sudu halba
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak perlu gunakan rempah ini. Kemudian apabila naik bau, masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasa dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Apabila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air, asam jawa dan tambahkan ayam / daging / ikan segar bersama sayur pilihan. Boleh juga dibuat makan dengan mi kari. Masukkan ayam yang dipotong kecil.
Selamat memasak!
Sumber: Facebook Asrimah Bakri
Pekat Likat Gulai Patin Tempoyak, Ni Resipinya & Mudah Je Nak Buat!

Dikatakan rahsia keenakan rasa gulai patin tempoyak terletak pada kuahnya yang pekat berasa.
Untuk yang ingin mencuba memasaknya, bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan oleh Raudzah Razali ini. Masakannya nampak cukup menyelerakan dan bolehlah dicuba.
Patin Masak Tempoyak
Saya shre respinya..mudah jer
1.ikan patin -1 ekor
2.*tempoyak (zah guna dalam dua senduk lebih)lagi banyak tempoyak lagi pekat kuah bergantunt of kuantiti ikan yang kita nak masak
3.*Bawang merah (sederhana besar zah guna dua sahaja)
4.*cili merah 10 tangkai (nak pedas boleh guna cili api mengikut kesukaan)
5.*kunyit hidup (sebesar ibu jari tangan)
6.daun kesum
7.bunga kantan
8.air
9.garam/gula
10.timun tua (jika suka..zah letak sebab suka rasanya
Cara membuatnya:
1.blender /tumbuk kesemua bahan yang bertanda *
2.bahan-bahan yang diblend tadi dimasukkn ke dalam periuk /kuali bersama-sama dengan air,daun kesum dan bunga kantan
3.tunggu sehinga mendidih baru masukkan ikan patin dan timun tua..jangan lupa letak garam. Tunggu sehingga ikan masak dalam beberapa minute sahaja.
Oke dah siap..boleh dimakan bersama-sama dengan nasi panas-panas dan sambal hitam..
Slmt mencuba smua..in Sha Allah pasti jadi..
Sumber : Raudzah Razali
Wanita Ni ‘Belanja’ Resipi Mee Kuah Turun Temurun Arwah Ayah. Cukup Mudah, Simple Tapi Sedap!

Jika ibu-ibu ketandusan menu apa nak dimasak malam nanti, bolehlah cuba Resipi Mee Kuah ini. Caranya cukup mudah tapi sedap. Resipi ini dikongsikan oleh puan Rossa Maryan.
Selamat mencuba!
Mlm2 masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau g kedai mkn klu mintak mee kuah xde yg tau.. Klu kat kelantan mmg popular mee ni mna2 kedai mskan pns mmg ada lah menu ni.. Cme cara dan rasa mgkin berbeza..
Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die org paling ske mkn mee kuah ni.. Dlu2 klu nak mkn mesti suruh die yg msk…siap ckp lg ngn mak biar ayah yg masak sbb ayah masak mee ni mmg org lain xboleh lawan lah..
Tp skrg Sejak2 die dah kembali ke negeri abadi hanya tggal kenangan.. Lps die takde bru usaha nk mkn masak sndiri.. Ni resepi arwah ayah yg ajar cme resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah xsuka buh kicap manis..
Semoga dgn share resepi ni pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sgt.. Al-fatihah ayah..
Cara membuat:
- Tumbuk bawang merah bawang putih cili api udang kering.
2. Potong kecik2 ayam sotong fishball fishcake.. Kalau ada udang lg sedap
3. Sayur2 ikut suka nak buh sayur ape..mcm sy ske buh pakchoy bunga kobis ngn tomato je..
4. Tumis bahan2 tumbuk tdi smpai garing..buh cili kisar 1sb(ikut ske yg ni klu xnk boleh buh lada hitam)
5. Dah garing masukan ayam goreng masak.
6. Ayam dah masak baru boleh masukan lauk2 yg lain.
7. Lauk da masak masukan sos tiram 2sb sos cili 2sb dan sedikit kicap manis.. Kicap jgn bnyk nt kurang sedap.
8. Lepas tu boleh masukan air. Ikut suka nak kuah banyak mana.. Klu yg ske hirup2 kuah lebihkan air ye..masukan garam bahan perasa sume dan buh sos ikan kalau ada…jgn lpe msukan kiub pati ayam kalau suka.
9. Dah mendidih masukan Sayur2 tadi.
10. Masukan mee. Basuh dulu nanti pahit air kapur turun dalam kuah nanti.
11. Kacau2 bagi sekata.
12. Kuah mendidih masukan telor.. Sy ske separuh masak.. Telur kuning jgn pecah ooo nt kemurungan kejap.
13. Dah masak boleh lah hidangkan dgn bawang goreng dgn limau.. Masam2 bru syokk nak hirup kuah.. Sedar2 2mgkuk hbis.. 🤭