Isi Kandungan
ToggleRoti nan enak dimakan bersama kuah kari selain dimakan bersama ayam tandoori. Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja.
Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini ya!
Roti Nan Homemade Rupa Macam Turkish Bread
RESIPI ROTI NAN
Lembut Dan Gebu
Bahan-bahan:
2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
Cara membuat:
1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.
3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.
Sedap dimakan bersama sambal bilis, kuah dhal mahupun sambal sardin. Cubalah!
Kredit: Nor Aini Abd Rahman
Cara Buat Karipap Pusing Mudah & Sedap, Guna Minyak Masak Jer Tetap Rangup. Ini Resipinya!
Menu yang satu ini memang antara yang menjadi kegemaran ramai, lagi-lagi dimakan waktu sarapan mahupun minum petang. Memandangkan cara untuk membuatnya sedikit leceh dan merumitkan bagi sesetengah pihak, jadi ada yang lebih suka membeli di luar.
Sebenarnya untuk menyediakan resipi yang satu ini, bahagian kulit luar nya sangat penting dalam menentukan sedap atau tidak kuih ini. Kulit yang PERFECT ialah apabila kita makan, ia sangat gebu, rangup walaupun sudah sejuk dan tidak keras. Intinya pula bergantung pada kesukaan masing-masing. Ada yang suka inti kentang, ayam, sardin dan juga daging.
Kali ini admin sediakan resipi dan cara membuat karipap pusing yang mudah tetapi sedap dan rangup lagi. Untuk lebih menarik, tambahkan sedikit pewarna, pasti anak-anak terpikat untuk merasainya. Kali ini, kita guna inti kentang yang ditambah dengan sedikit ikan bilis.
Jom kita tengok resipi dan cara membuatnya dikongsikan oleh saudari Azani AZ Zikri menerusi Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Oleh sebab rmai yg nk resepi dan cara buat karipap pusing ni.. Sya sharekn untuk member2 MAHN..sebenarnya sama je caranya cuma sya tmbah ckit pwarna.. Bgi yg blm tau tu kita belajar ye..Ok..tengok resepi kt bwah ☺Klu xphm,tnya.. Maaf byk sgt gmbr tu nk bgi btul2 phm..😁
Resepi karipap pusing:
Doh A :
3cwn penuh tepung gandum
1/3 cwn minyak masak (mesti dipanaskan)
160ml air sejuk + 1 sk garam (larutkan)
Doh B :
1 3/4 cwan tepung gandum
3sudu makan marjerin(sya guna marjerin pelangi)
Sdikit pwarna hijau
1sudu besar air (klu doh keras tmbah air ckit. jgn tmbh mjerin ye)
Inti :
5-6 bji kentang saiz sderhana
2sudu serbuk kari
3bji bwang merah
3ulas bwang putih
Sdikit ikan bilis
Sdikit garam
3-4 sudu gula(saya suka mnis2 ckit. Klu x suka ,kurangkan)
Sdikit ajinomoto( kalau suka)
Cara2nya👇
Kelimkan mcm ni☺
Posted by Azani AZ Zikri on Saturday, 7 September 2019
Popia Mini Lagi Sedap Kalau Inti Buat Sendiri, Ni Cara Buatnya Boleh Follow!
Rahsia keenakan rasa popia mini atau pun karipap mini adalah pada intinya. Itu yang buat kita leka menjamahnya.
Jadi jika berhajat untuk sediakan menu ini sebagai juadah untuk tetamu di Hari Raya nanti, bolehlah anda sediakan inti yang dibuat daripada ikan selayang atau pun ikan sardin seperti mana yang dikongsikan oleh Achik ekin.
SERUNDING IKAN SELAYANG @ IKAN SARDIN
Bahan 1
Ikan selayang @ ikan sardin = 1kg
Rebus macam biasa
Bahan tumis
Bawang merah = 7 bji
Bawang putih = 6 ulas
Cili kering = 10 bji
Serai = 4 btg
Halia = sebesar 1 inc
Lengkuas = sebesar 1 inc
Ketumbar = 2 sudu
1 .Bland semua bahan dekat atas kecuali ketumbar. Ketumbar tu saya guna yang serbuk kalau nak guna yang biji pun boleh tapi kena rendam dulu sekejap baru bland sekali dengan bahan-bahan tadi.
2 .Tumis bahan-bahan bland tadi dan masukan serbuk ketumbar. Tumis sampai dia betul-betul kering air .. untuk serunding ni saya tak pakai santan ye.. kalau nak guna santan pun boleh terpulang kalau untuk 1 kg ikan ni kalau santan fresh beli je RM2. Agak-agak bahan tumis tu sudah pecah minyak boleh la masukkan santan kacau sekejap boleh la masukkan gula gram dan perasa aji ,sedap rasa ke ikut cita rasa masing. Kalau tak nak pakai santan lepas je bahan tumis tu dah kering dan pecah minyak boleh masukan perasa.
- Ikan yang direbus tadi boleh asingkan tulang pastu hancurkan dia macam dalam gambar tu dah hancur macam tu terus masukan dalam kuali dan kacau la sampai jadi rupa serunding.
Untuk inti popia ni dia kena manis ye sebab bila sudah buat popia rasa dia tu jadi ngam sebab kulit popia dia dah rasa masin-masin sikit untuk karipap mini pun sama…ni cara saya buat ye. Selebihnya ikut selera masing.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- Sebulan Berpuasa, 3 Menu Berasaskan Ikan Ni Perlu Buat. Enak & Mudah Je Nak Masak!
- Kuih Ketayap, Ni Resipi Nak Dapatkan Adunan Kulit Yang Cantik Dan Inti Yang Sedap!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Agak-agak sudah bederai serunding nampak basah tu boleh la matikan api, jangan kacau sampai kering ye..kering tu maksudnya bila kita penyet-penyet tu dia macam rapuh nanti bila buat popia dia akan rasa macam hangit bila kita goreng.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Peniaga Ni Kongsi Cara Buat Muruku. Rupanya Ada Bancuhan Tepung Lain Kena Masukkan Nak Bagi Lebih Rangup & Sedap!
Muruku antara hidangan snek yang ramai menggemainya. Rasanya yang ranggup dan berempah membuatkan tidak jemu untuk dimakan sebagai kudap-kudapan sepanjang hari, sedar-sedar satu balang pun boleh habis licin ‘dikerjakan’!
Jika begitu gayanya, eloklah jika hari ini kita sediakan sendiri menu kudapan untuk keluarga. Maklumlah bila masak sendiri banyak jadinya dan sekali gus lebih banyak kita anak beranak boleh manikmati keenakan rasa muruku tersebut.
Jika tidak tahu cara membuatnya, usah bimbang. Ikut sahaja resipi yang dikongsikan oleh Puan Masnira Mohamad. Difahamkan dengan memasak dan menjual muruku inilah dia mencari rezeki untuk keluarganya. Pastinya resipi yang dikongsikan ini cukup enak.
Peluang Bisnes
Menurutnya lagi, resipi yang dikongsikan ini adalah resipi yang diperolehi di dalam group memasak dan digabungkan bersama dengan resipi daripada kenalan berbangsa India.
“Tak sangka pun rezeki dalam buat muruku ni.. Bermula bisnes muruku ni masa raya haji tahun lepas.. Dalam kehidupan dunia yang penuh cabaran ni Alhamdulillah Allah bukakan jalan dalam buat bisnes muruku ni..”
Ujarnya lagi, “pada korang yang nak jana income tu boleh jer buat bisnes muruku.. Resepi muruku yang saya buat ni bukan masuk kelas apa-apa pun.. Hanya ambil resepi dalam group ni dan combined dengan resepi aunty india yang niaga rempah kat pekan.
“Cubaan pertama buat terus masuk order.. Alhamdulillah.. Sampai sekarang order tak pernah putus.”
Kongsi Resipi
Kat sini sy share resepi yang saya buat yer.. Korang boleh je guna resepi ni.. tak paham boleh jer pm personal untuk lebih detail.. Kadang nak terangkan lebih detail kat sini susah sikit.
Bahan-bahan:
1 pack tepung muruku ( tak kisah cap apa pun)
1 pack tepung pulut 500grm ( ni untuk effect muruku lebih rangup lagi)
6 ulas bawang putih}
1 sudu sup jintan manis}
1 sudu sup jintan putih}
1/2 kotak santan kotak}
3/4sudu garam}
Yang tanda ni } kena blend tau
1 sudu sup jemuju ( beli kat kedai india)
2 sudu sup majerin
Cara Buat :
Semua bahan tu di adun tau. Nak bancuh tu, air agak-agak lah ye kawan2.. Buat sampai jadi doh tau.. Sebab air tak ada sukatan tau.. Jadi susah saya nak bagi sukatan air tu..
P/s : Air tu kalau boleh masuk sikit demi sikit yer.. Agak-agak jadi doh macam nak buat roti canai tu kira jadi la tu.. Semoga dapat manfaat untuk kawan-kawan dalam group MAHN..
Selamat mencuba yer
Sumber : Masnira Mohamad
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club