Roti kukus sentiasa menjadi kegemaran buat seisi keluarga. Makan panas-panas dengan cicah jem,pasti enak. Selain makan di restoran apa kata kita buat sendiri.
Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
* 250gm tepung roti
* 60gm gula
* 150ml susu segar
Bahan B
* 1 tsp instant yis
* 50ml minyak masak
PENYEDIANNYA
1. Campurkan bahan A dan uli sehingga sebati dan elastik.
2. Rehatkan selama 40 minit (tak nak rehatkan pon tak ape)
3. Masukkan yis dan uli lagi sehingga sebati.
4. Akhir sekali setelah yis dah sebati masukkan minyak masak dan uli sehingga doh betul2 elastik.
5. Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
6. Kukus selama 20 minit
7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong.
8. Hidangkan bersama seri kaya.
Selamat mencuba!
Sumber: Umie Nurhayati
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club.