Setiap kali ke restoran masakan Thailand pasti wajib order menu Tomyam pekat. Aroma tomyam memang menyelerakan.
Hirup kuah tomyam panas-panas makan bersama nasi putih memang terangkat! Tak perasan boleh habis semangkuk.
Bagi penggemar tomyam apa kata buat sendiri pencerahnya. Tak perlu beli di kedai. Lagi selamat, bebas bahan pengawet. Maklumlah penggemar tomyam ni kalau makan hari-hari memang pun tak jemu! Jom lihat resipi tomyam tanpa perencah ini!
Sesuai untuk yang suka makan tomyam mcm zaman kita kecik dulu. Teringat pulak tomyam mak kat kampug. Sedapnya kan.
Menu ni setiap minggu mesti saya buat. Sebab anak-anak memang suka sangat. Ni sebahagian koleksi gambar tomyam tumis saya. Saya share resepi disini ye:
Bahan :
Bawang besar 1bj (potong 4) *
Bawang putih 2 ulas (ketuk sekali je guna lesung) *
Serai (ketuk) *
Daun limau purut *
Tomato (potong dadu) *
Cili api (ketuk) *
Limau nipis
Ayam (potong kecik)
Sayur (carrot, bunga kobis, kubis, cendawan)
Cara:
1.Panaskan minyak
2.Tumis kan bahan yg bertanda * hingga layu
3.Kemudian masuk kan air
4.Bila dh menggelegak, masuk kan ayam
5.Renehkan biar ayam hingga masak
6.Kemudian masuk kan Sayur.
7.Jangan lupa perah kan limau nipis, masuk kan garam Dan perasa kalau suka.
8.Kalau suka daun ketumbar boleh tabur atas dia.
9.Hidangkan dgn telur dadar, Sambal belacan Dan timun. Nasi masak lebih takut tak cukup.
10.Jemput la makan, ape tunggu lagi.
Terima kasih. Kalau ada pahala di setiap resepi yang saya kongsi ni, saya sedekahkan buat arwah Abang sy AmreyFaizal bin Alaui.
Sumber: NurulAin Alaui