Resipi Talam Sagu Lemak Manis Ikut Sukatan Cawan. Cukup Mudah, Sedap Pula Tu!

Share

Resipi yang boleh dicuba untuk minum petang nanti. Bukan je sedap malah mudah untuk dicuba. Selamat mencuba!


Talam Sagu Lemak Manis. Sukat Ikut Cawan Aje…
Min cukup suka dengan talam sagu. Ni manisan paling best sebagai pencuci mulut. Dah makan makanan pedas dan berempah, dapat talam sagu dingin dari peti sejuk memang terangkatlah.


Ni resipi mudah untuk mereka yang gemarkan talam sagu ni. Pewarna tu ikut suka hati nak warna apa, tapi merah tu nampak menarik sangat kan.

TALAM SAGU

BAHAN-BAHAN :

Lapisan bawah:
3/4 cawan sagu (rendam sekejap bagi kembang)
1/2 cawan gula (kalau nak manis boleh lebihkan sedikit)
Air | sama paras sagu
Pewarna merah secukupnya

Lapisan atas:


1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan santan pekat
2 cawan air
Sedikit garam

CARA MEMASAK ::
1. Sapu sedikit minyak dlm loyang
2. Masukkan sagu & gula dlm loyang..tambah air cuma sama paras sagu saja. Letak pewarna dan kacau rata hingga gula sebati dengan sagu.
3. Panaskan periuk kukus
4. Kukus selama 10 minit
5. Masukkan semua bahan utk lapisan atas ke dlm periuk,kacau sekejap atas api bg sedikit pekat. Bila dah masak lapisan sagu,lorekkan dgn garfu kemudian tuang adunan lapisan atas


6. Kukus 20 -25 minit

Kredit Resepi : puan hajar
FB : Resipi dari mulut ke hati