Resipi Sotong Stim Ala Thai Yang Ringkas Tapi Sedap Sampai Tak Cukup Nasi Sepinggan. Begini Cara Buatnya!

Share

Peminat sotong pasti teruja dengan resipi yang satu ni. Cara buat mudah selain bahan digunakan tak banyak. Ayuh ibu-ibu kita cuba pula resipi Sotong Stil Ala Thai ni untuk hidangan tengah hari nanti.
Resipi ini dikongsikan oleh puan Tia Rizz.


Ada yg suka tak Sotong Ala Ala Thai macam ni. Saya sertakan Resepi yg pasti jadi.
Pasti anda tak cukup makan kalau mkn 2,3 ekor saje! Selamat Mencuba



Resepi Sotong Steam dan Sos
Sotong dikelar dan di kukus ( Kukus sekejap sahaja dlm 4-5 minit shja…kalau terlalu lama sotong akan kecut tak sedap nak mkn)

Bahan sos:
Akar daun ketumbar 2 batang
Limau nipis sebiji setengah/2 biji (ikut nak masam mana)
Lada burung kampung/ cilipadi – 6 biji
Sos ikan 3 sudu besar (Brand Knife)
Bawang putih 3 ulas
Daun ketumbar dihiris kasar
Gula agak2 (dalam 1 susu besar)

Cara:

  1. Tumbuk bahan dgn lesung

2. Tumbuk akar ketumbar,lepastu masukkan lada, bawang putih dan gula

3.Masukkan bahan2 yg lain. Kalau nk lebih masam tmbh limau nipis.

4. Bila dh siap, masukkan daun ketumbar yg di hiris dan kacau dgn sudu.

5. Tuangkan sos ke atas sotong yg dikukus tadi

6. Masa mkn, gigit bersama daun ketumbar…memang perghhhhh tak boleh nak cakap apa lagi!

7. (Doublekan bahan jika sotong yg dibuat tu banyak… Bahan ini hanya untuk sotong 5-6 ekor )

Selamat mencuba #ResepiKakTia #BolehShare