Peminat sotong pasti teruja dengan resipi yang satu ni. Cara buat mudah selain bahan digunakan tak banyak. Ayuh ibu-ibu kita cuba pula resipi Sotong Stil Ala Thai ni untuk hidangan tengah hari nanti.
Resipi ini dikongsikan oleh puan Tia Rizz.
Ada yg suka tak Sotong Ala Ala Thai macam ni. Saya sertakan Resepi yg pasti jadi.
Pasti anda tak cukup makan kalau mkn 2,3 ekor saje! Selamat Mencuba
Resepi Sotong Steam dan Sos
Sotong dikelar dan di kukus ( Kukus sekejap sahaja dlm 4-5 minit shja…kalau terlalu lama sotong akan kecut tak sedap nak mkn)
Bahan sos:
Akar daun ketumbar 2 batang
Limau nipis sebiji setengah/2 biji (ikut nak masam mana)
Lada burung kampung/ cilipadi – 6 biji
Sos ikan 3 sudu besar (Brand Knife)
Bawang putih 3 ulas
Daun ketumbar dihiris kasar
Gula agak2 (dalam 1 susu besar)
Cara:
Tumbuk bahan dgn lesung
2. Tumbuk akar ketumbar,lepastu masukkan lada, bawang putih dan gula
Ads
3.Masukkan bahan2 yg lain. Kalau nk lebih masam tmbh limau nipis.
4. Bila dh siap, masukkan daun ketumbar yg di hiris dan kacau dgn sudu.
Ads
5. Tuangkan sos ke atas sotong yg dikukus tadi
Ads
6. Masa mkn, gigit bersama daun ketumbar…memang perghhhhh tak boleh nak cakap apa lagi!
7. (Doublekan bahan jika sotong yg dibuat tu banyak… Bahan ini hanya untuk sotong 5-6 ekor )
Selamat mencuba #ResepiKakTia #BolehShare
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Saban hari, kes jangkitan meningkat Covid-19 meningkat begitu juga dengan kematian memberi khabar duka buat seluruh rakyat Malaysia.
Dalam kebimbangan terhadap penularan wabak bahaya ini, sudah pastinya para frontliner bagaikan wira yang sentiasa bersedia untuk memberikan perkhidmatan tanpa kira masa.
Namun salah satu peranan yang jarang didendangkan adalah penggali kubur. Mereka sebenarnya adalah individu yang memainkan peranan besar dalam mengendalikan jenazah terutama jenazah Covid-19.
Bagaimana pun hari ini, sempena ambutan Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Wilayah Persekutuan 1443H, hari ini, peranan penggali kubur dinobatkan dalam senarai barisan hadapan.
Ini terbukti apabila Penggali kubur, Roslee Ali, 63, dipilih sebagai salah seorang penerima Anugerah Tokoh Frontliner pada sambutan Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Wilayah Persekutuan 1443H/2021H.
Memetik Harian Metro, Roslee berkhidmat sebagai penggali kubur di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah KL-Karak Taman Selaseh sejak tahun 2011.
Pemilihan Roslee dibuat atas sumbangan beliau dalam pengebumian jenazah Covid-19 sejak pandemik melanda negara serta pernah menyediakan sekitar 40 liang lahad dalam sehari.
Menurut Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Mohd Ajib Ismail, Jawatankuasa Panel Pemilihan Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Wilayah Persekutuan 1443H/2021M memuktamadkan pemilihan pemenang pada 26 Julai lalu dengan mengambil kira sumbangan individu terbabit dalam bidang masing-masing ke arah memperkukuhkan syiar dan syariat Islam di negara ini.
Serta termasuk sumbangan mereka khususnya di Wilayah Persekutuan berdasarkan beberapa kriteria termasuk daya kepimpinan dan teladan, sumbangan kepada masyarakat serta sumbangan kepada organisasi dan sumbangan peringkat negeri. Kesemua pemenang anugerah menerima hadiah wang tunai, sijil dan plak.
Penerima anugerah.
Anugerah Tokoh Utama Ma’al Hijrah Peringkat Wilayah Persekutuan 1443H: Mantan Ketua Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT), Mejar Jeneral Datuk Kamarudin Mamat.
Anugerah Tokoh Frontliner: Penggali kubur, Roslee Ali di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah KL-Karak Taman Selaseh.
Anugerah Tokoh Frontliner: Pengarah Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Labuan, Dr. Ismuni Bohari
Anugerah Tokoh Korporat: pengarah Urusan Ramly Food Processing Sdn. Bhd, Datuk Ramly Mokni
Anugerah Tokoh Pendakwah Kreatif: Pengacara dan Personaliti TV, Ahmad Fedtri Yahya.
Anugerah Tokoh Mualaf: Nur Maisarah Leong Yoke Keen yang merupakan Pembantu Mubaligh, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
Pernah tengok orang tanam pokok pisang terbalik? Rupa-rupanya inilah kaedah yang dipraktikkan oleh pekebun Thai.
Selain anak pokok pisang atau sulur yang tumbuh lebih banyak, cara ini juga membolehkan pokok juga lebih kukuh. Bukan tu je, kaedah ini juga membolehkan pisang yang ditanam berbuah rendah.
Bagi yang nak cuba cara tanam pisang terbalik boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Joran Sempoi.
1. Potong batang pisang rapat ke pangkal umbi.
2. Buang semua akar-akar halus dan bersihkan dengan air.
3. Begini keadaan umbi yang dah dibuang akar halus.
4. Gali lubang dan masukkan umbi tadi dalam keadaan terbalik dan kambus paras-paras saja.
5. Siram pagi dan petang setiap hari. 2 sulur dah kelihatan.
6. Keadaan anak pokok pisang lebih kurang sebulan.
7. Bila pokok dah besar dan banyak sulur kena pindahkan. Tinggalkan 2-3 pokok saja. Kalau anak pokok banyak nanti induk kurang subur sebab terpaksa berkongsi baja dengan anak-anak pokok.
Menyediakan hidangan buat si kecil adakalanya membuatkan ibu-ibu pening kepala. Lagi-lagi bagi si kecil yang tidak gemar makan sayuran mahupun buah-buahan. Sedangkan di sinilah pelbagai khasiat diperoleh untuk tumbesaran anak-anak.
Bagi ibu yang buntu jika anak tak suka makan buah-buahan segar, jangan bimbang. Cuba pelbagaikan menu. Selain dijadikan snek, ibu-ibu boleh cuba resipi jeli atau puding dari buah-buahan tersebut.
Jom cuba resipi yang dikongsikan ibu bernama Syaza Yasmin ini. Caranya yang mudah, segar. Paling penting sihat dan baik anak-anak.
Lately Maryam taknak makan buah naga, dalam peti sejuk pula ada lebihan buah naga dan mangga banyak. Sebelum memburuk, mama buat jeli buah naga dan jeli mangga.
JELI BUAH NAGA DAN MANGGA
Bahan-bahan
– Agar-agar tali
– Susu segar
– Buah naga (blend atau lenyek kasar)
– Buah mangga (blend atau lenyek kasar)
– Puree kurma (atau madu untuk 1 tahun ke atas)
– Air
Cara buat
– Masakkan agar-agar tali sikit dengan air
– Bila agar-agar dah melarut, masukkan puree kurma
– Dah larut, tapis dan asingkan agar-agar kepada 3 bekas
– Campurkan buah naga, buah mangga dan susu segar untuk 3 bekas berasingan
– Gaulkan puree buah dengan agar-agar dalam bekas masing2
– Masukkan bancuhan buah naga dan buah mangga dalam acuan. Bila dah separa mengeras, masukkan bancuhan susu segar
– Biarkan sejuk, dan boleh masuk dalam beli sejuk.
* Puree kurma tu mama letak sikit sangat. Orang kata tak padan dengan bancuhan agar-agar yang banyak. So jeli langsung tak rasa manis, just ada rasa manis buah naga dan manis buah mangga. Susu pun rasa natural sangat.
* Susu segar perlu dimasak di atas api untuk baby bawah 1 tahun.
#BabyMFeedingJourney
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.