Isi Kandungan
ToggleMudah sangat nak buatnya somtam mangga. Bahan yang diperlukan hanya lima bahan sahaja. Somtam mangga antara menu pelengkap yang menjadi pembuka selera di samping dengan lauk pauk yang lain.
Kalau anda ada banyak stok mangga dan tidak tahu hendak buat apa dengan mangga-mangga tersebut, bolehlah cuba buat somtam mangga. Boleh cuba buat ikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Ameera ini. Pasti menjadi dan rasa pun macam makan di restoran tomyam.
Resipi Somtam Mangga, Guna Lima Bahan
RESIPI SOMTAM MANGGA
BAHAN-BAHAN:
4 biji mangga
Sedikit udang kering (saiz kecil)
1 biji bawang merah
5 biji cili padi
Sos Thail (secukupnya)
Sedap, Cukup Rasa Masam, Manis
CARA MEMBUAT:
1. Sagat begini, nampaklah cantikkan. Selera pun bertambah-tambah.
2. Masukkan udang kecil.
3. Satu biji bawang merah dipotong nipis-nipis.
4. Lima biji cili padi dihiris nipis-nipis. Jika hendak pedas boleh letak lebih. Ikut cita rasa masing-masing.
5. Masukkan sos Thai. Gaul rata biar semua bahan sebati. Jangan letak gula dan garam. Sos ini semua cukup rasa.
6. Selepas siap digaul bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.
Sumber kredit: Ameera
Resepi Snek Churros Viral Ni Memang Mudah Nak Buat. Confirm Sedap!
Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS
1 cwn air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cwn tepung gandum
1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung.
Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…)
Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm…
Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu…
Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee…
Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas…
Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…
Selamat mencuba!
Kerdit: BBOS via Resepi sedap
Ini Cara Buat Pisang Goreng Rangup Dan Tak Melekat Di Kuali. Inilah Resipinya!
Walaupun hanya sekadar goreng pisang, namun bukan mudah nak mendapatkan pisang goreng yang sempurna. Hasilnya memang rangup dan tak melekat di kuali.
Kalau tak tahu caranya memang tak menjadi.Sebenarnya ada cara tertentu yang mak-mak boleh cuba praktikkan di rumah demi memastikan pisang oreng rangup krup krap dan tak melekat. Hidangan pun nampak cantik.
Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.
Sapa kt sini suka makan pisang goreng yang banyak cruncy macam ni
ni sis bagi resepi confirm krup krap krup krap.
Pisang Goreng Krup Krap krup Krap
Bahan
-1 cawan tepung beras
-2 sudu tepung jagung
-Telur kuning sebiji
-1/2 sudu besar air kapur
-Gula
-Garam
-Secubit serbuk kunyit
-ais ketul
-air
Cara:
Campur semua bahan gaul sebati adunan tak terlalu cair tak terlalu pekat agak-agak bila masuk pisang tu dia melekat elok je.panaskan minyak dh boleh start mengoreng.
Kredit: dapur_cikwani
Suka Makan Kaki Ayam Tapi Kecewa Bila Selalu Liat, Ini Cara Nak Kasi Empuk Dan Tidak Hamis
Kalau pergi ke pasar membeli ayam, pasti ada golongan yang menolak bahagian kaki ayam ini. Semuanya kerana ada yang mengatakan bahawa bahagian tersebut kotor kerana sifat ayam yang suka mengais pasir.
Mungkin ramai yang tak tahu, bahagian ayam ini mempunyai khasiat dan manfaat bahkan baik untuk kesihatan.
Ada yang suka kaki ayam ini dibuat sup, gulai dan ada juga yang suka digoreng garing. Rasanya sangat enak lebih-lebih lagi jika ianya betul-betul empuk dan kembang.
Bagi yang tidak tahu kelebihan kaki ayam, ianya mengandungi banyak kolagen yang membantu meremajakan kulit namun kadang-kadang jika tidak disiang dengan betul, ianya akan menghadirkan baunya hamis dan untuk memasaknya juga agak leceh.
Bagi menyelesaikan masalah ini, anda hanya perlu guna tip ringkas ini untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.
1. Buang kotoran di kuku dan kulitnya , Rendam dalam air panas
Pastikan anda membuang segala kotoran yang ada pada kaki ayam sebelum mula memasaknya. Rendam dahulu dalam air panas untuk memudahkan proses mengupas kulit kakinya.
2. Lumur dengan air limau nipis atau cuka.
Rendam kaki ayam dalam air limau nipis atau cuka selama 15 minit sebelum dibilas bersih dengan air. Gunakan air paip atau air yang mengalir supaya kotoran dan sisa lain tidak melekat atau membuatkan rasanya menjadi pahit.
3. Rebus dengan aneka rempah
Bagi mempercepatkan proses rebusan dan kaki ayam empuk, sebaiknya gunakan periuk tekanan tinggi kerana ia cuma akan memakan masa selama 10 minit sahaja. Masukkan halia, serai, dan daun limau bagi menghilangkan bau hamis. Aroma dan rasa rempah ini akan memberikan citarasa yang tersendiri pada kaki ayam yang dimasak.
4. Masak dengan rempah pedas
Selain dari sajian sup kaki ayam, boleh juga cuba sajian yang dimasak pedas. Kelebihannya adalah ia akan menghilangkan bau hamis serta merta.
Tip Memasak Kaki Ayam Empuk
Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.
Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam empuk, tidak hamis dan menghilangkan semua potensi bakteria.
1. Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.
2. Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.
Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
3. Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.
4. Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
5. Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda.
6. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.
Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang betul dan bersih. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.
Nah, senang sahaja bukan? Sekarang anda sudah mengetahui rahsia untuk mendapatkan kaki ayam empuk dan tidak hamis. Jadi boleh mula praktikkan di dapur sendiri ya.
Selamat mencuba.
[TIPS]
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club