Resipi Sardin Gulung Rangup Di Luar Lembut Di Dalam. Buat Stok Frozen Makan Sendiri Atau Jual

Share

Bagi ibu-ibu yang sibuk pasti tak punya banyak masa untuk menyediakan masakan pada keluarga kan terutama sekali sarapan pagi anak-anak.

Apa kata ibu cuba buat sardin gulung crunchy ni. Selain mudah disediakan, boleh buat dalam kuantiti yang banyak sekali gus kemudian frozen kan.

Bukan hanya untuk keluarga, boleh juga dijual untuk menambahkan pendapatan ni. Resipi ini dikongsikan oleh puan Noraslinda Md Radzhi. Selamat mencuba!


Buat nak hantar kt kedai kwn.. Bc msj baru kjap ni.. kwn bgtau dia cuti.. kwn msj malam td.. Sy tak bc sbb tido awal.. hihii.. Inti dah siap.. lepas subuh dah masak 😁.. Takpe.. teruskan buat.. frozenkan.. Esok pagi hantar kt kedai lain 😊.. Deal dgn adk tu.. Dia ok je

Alhamdulillah.. Allah bukakan rezeki di tempat lain..

SARDIN GULUNG RANGUP@CRUNCY

BAHAN²

7 biji cili api ( di hiris ).. kalau nak pedas lebihkan ye

1/2 biji ke tangkai ye 😅😅..Cili besar merah ( di hiris )

1 biji Bawang besar saiz sederhana dan 3 ulas bawang putih ( di hiris dan di cincang² )

Sardin tong besar

1 biji Limau kasturi

Gula dn garam

Bawang besar di hiris ( utk di campur bila inti dah nak hampir masak )

CARA MASAKNYA

Tumis semua bhn yg dah dihiris cincang td hingga naik bau

Masukkan isi sardin sekali dgn sosnya

Kacau.. hancur² ikan tu..

Masukkan hirisan bawang besar

Masukkan jus limau kasturi.. gula dan garam secukupnya

Kacau² kjap.. Inti dah kering.. siap

Kalau dah siap masak.. minyaknya banyak.. di tapis ye

Td akak tumis tak guna minyak bnyak.. akak tak tapis

Roti di gelek.. buang tepi kelilingnya.. tak nak buang pun boleh

Letak inti dan gulung..

Hujung roti lekat dgn bancuhan tepung gandum

Tepinya tekan dgn penggelek tart

Roti celup telur

Salut serbuk roti

Siap.. boleh di frozenkan