Untuk minum petang hari ini, apa kata ibu-ibu buat resipi Rojak Mee ini. Caranya cukup mudah dan bahan yang digunakan pun tak banyak. Pasti anak-anak dan suami kenyang hingga ke malam. resipi ini dikongsikan oleh puan SuiSan Aliezsha.
“ROJAK MEE”..sy share resepi rojak mee yg biasa sy buat,hasil tunjuk ajar arwah mak sy dulu..bila² nk mkn buat je sendiri,jarang dh membeli klu bnd yg boleh dibuat..arwah mk dlu niaga sekitar umo sy 8@9thn,mcm² menu mak jual..dr situla hobi masak sy bermula.
Resipi Rojak Mee
Untuk bahan² hiasan..
1. Tahu putih (goreng potong²)
2. Kentang rebus sebijik² bg empuk (toskn potong)
3. Telur rebus
4.taugeh,lada besar,timun..
5. Mee kuning
Untuk kuah
1. 1 paket biskut marie patah² kan (sy guna cap ping pong)
2. Kentang rebus 3@bijik ( Blend)
3. Cili kering, udg kering & bwg putih 3 ulas (blend)
4. 2 sudu besar tepung jagung
Tumis sedikit myk,masukkn bhn blend masak sehingga naik myk,masukkn air,selepas mendidih masukkn kentang yg dblend,masukkn biskut marie,kacau sehingga biskut hancur,masukkn tpg jagung pastikn gula garam secukup rasa..
Untuk kuih rojak..
1. Tepung gandum 2 senduk
2. 2 sudu besar yis
3. Daun kucai (xda pon xpe)
Satukn tepung,yis,secubit garam bancuh jgn trlalu cair,masukkn kucai,perap dlm bbpe minit kemudian goreng, sy goreng menggunakan hujung sudip utk dptkn kuih rojak yg pjg²..nk goreng cara apa pon xkisah..
selamat mencuba