Sudah tentu ramai yang suka makan rojak. Biasanya menu ini dihidangkan ketika minum petang.
Selain beli, apa kata buat sendiri. Ikuti perkongsian wanita ini.
Saya nk share resepi febret suami rojak kuih campur mudah…semudah abc.
*Bahan:
*6biji telur ayam rebus
*6biji kentang buang kulit &potong2
*6bar fish cake
*6ketul tauhu keras
2biji timun di potong2…
Bahan2 yg btanda * goreng sehingga garing dan potong2
Bahan2 utk kuih…..
300g tepung gandum
200g taugeh
50g udang kering
1sudu mauripan
1gelas air
Cara:
Blendkn udang kering n campurkan kesemua bahan td…tunggu shingga kembang dan goreng…ala mcm buat cekodok tu….tau kan…
Bahan2 untuk kuah kacang….
100g cili kering rendam dgn air panas & blend…
300g kacang tanah goreng sampai kuning +3gelas air dan blend
2sudu tepung jagung+1gelas air &kacau
2senduk gula
1sudu garam
1ulas bwg putih
Cara:
Tumiskan lada kering dg 1bj bwg putih yg dh di blend td,sehingga pecah minyak
Masukkn gula dan garam kemudian kacau sehingga gula dan garam larut kemudian masukkn kacang tanah yg dh di blend dgn 3gelas air td….tunggu sehingga mendaidih kemudian masukkan tepung jagung…
*tepung jgung tu bg pekat kuah.
Selamat mencuba!
credit : Nora Lola Mokthar