Putu Perak antara kuih warisan tradisional negeri Perak yang kekal digemari sehingga ke hari ini. Bagaimanapun agak sukar untuk ‘menemui’ kuih putu perak ini kecuali balik ke kampung. Itu pun hanya boleh didapati pasar pagi.

Resipi Putu Perak Homemade

Untuk membuat putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Jika tiada kain kasa, daun pisang juga boleh digunakan. Aroma daun pisang menjadikan kuih putu perak jadi lebih enak dinikmati.

PUTU PERAK

Resipi Putu Perak Homemade, Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan

BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cawan gula halus (gula dikisar)
1 sudu kecil garam

BAHAN INTI PUTU

Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya

Ads

*Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.

Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan

CARA MEMBUAT:

1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.

2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.

Resipi Putu Perak Homemade, Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan

Ads

3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.

4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.

Resipi Putu Perak Homemade, Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan

5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.

Ads

6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.

Resipi Putu Perak Homemade, Senang Nak Buat & Tak Perlu Banyak Bahan

7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.

8. Kukuskan putu selama 10 minit.

TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.

Sumber: Riesha Liena

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI