Rasa masam manis buah peach nayata cukup memikat selera terutama sekali anak-anak. Sesuai dijadikan hidangan minum petang dan dimakan waktu cuaca panas. Resipi ini dikongsikan oleh Tg Khuzanika menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Penyejuk tekak puding buah peach?… ada yang tergoda kee???…
Puding buah peach..
Bahan-bahan
1 paket agar2 tali (37.5 gm)
6 cwn air ( termasuk air buah peach)
Ads
1 tin susu cair
1 cawan gula ( ikut suka)
1 tin buah peach
1/4 cawan sunquick ( perisa campuran mangga)
Ads
1 sdb tpg jagung ( bancuh dgn sdikit air)
1 pnutup esen vanila
sdikit garam
Ads
sdikit pewarna kuning
buah ceri utk hiasan (suka hati)
Cara membuat:
Basuh agar-agar, masak bersama air hingga hancur. Kemudian masukkan gula.
Kemudian masukkn air buah peach, sunquick lalu kacau sebati.
Masukkan pewarna kuning, susu cair, garam dan esen vanila lalu kacau.
Masukkan tepung jagung yang dibancuh tadi. Kacau guna api sederhana.
Dah nampak cantik padam kan api.
Susun buah peach dalam loyang… tuang adunan agar-agar tadi ikut kreativiti masing-masing.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Terdapat banyak resipi kek pisang yang dikongsi di laman sosial namun yang menjadi kesukaran ialah bagi mereka yang tidak memiliki ketuhar atau ketukar telah rosak.
Nah, jangan risau, jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazliza Dza membakar kek pisang dengan hanya menggunakan kuali.
Wah, nampak menarik kan, boleh cuba ni!
Sebab ramai yang tanya saya macam mana bakar pakai kuali.. So saya serta kan cara dan gambar skali..
1. Panaskan kuali pasti kan kuali di tutup ye.. (sama macam 0ven gak) time ni api besar pun takpe 2. Agak2 kuali dah panas s0 kecik kan api.. 3. Letak tmpat letak periuk 2.. 0rang paggil tungku.. Saya letak terbalik sebab tungku 2 besar dari kuali ?? 4. Letak kan acuan dan tutup dengan penutup pengukus.. 5. Bakar bergantung pada acuan.. Macam saya tadi 50 minit.. 6. Jangan risau tau kuali takkan terbakar ??.. Setakat saya bakar guna cara ni..
Nota penting: jangan sesekali bukak penutup periuk sebelum 30-40 minit bakar yer.. Takut kek jadi mendap..
*bakar tanpa air *Kalau ada air jd kukus
:: jangan kecam kuali sis ye.. Hihihi
Kek Pisang Bakar guna kuali
Bahan-bahan untuk dikisar:
1 cawan pisang yang telah dilecek (apa-apa jenis pisang pun boleh).
3/4 cawan gula (kemanisan ikut selera masing-masing).
3 biji telur.
1 cawan minyak masak.
1 sudu besar limau nipis (boleh menggunakan lemon, limau kasturi atau yang setara dengannya)
Secubit garam
Bahan-bahan yang perlu diayak:
1 1/2 cawan tepung
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
Cara-caranya:
1. Kisar semua bahan yang perlu dikisar kecuali pisang selama 2-3 minit. Apabila semua bahan sudah sebati, campurkan pisang yang telah dilecek dan kisar sekejap.
2. Satukan bahan-bahan yang perlu diayak dalam bekas. Kemudian campurkan bahan yang telah dikisar tadi dan adun hingga sebati.
3. Sapukan marjerin atau mentega pada acuan atau loyang untuk memastikan kek tidak melekat pada bekas tersebut. Selain itu, boleh gunakan kertas minyak (baking paper) untuk dialaskan dalam acuan.
4. Tuangkan adunan dan hias dengan menggunakan pisang yang telah dipotong nipis supaya tidak tenggelam ketika kek dibakar.
5. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Periksa keadaan kek selepas 40 minit membakar supaya kek tidak mendap atau bantat.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kacang merah sememangnya tidak asing lagi dalam kebanyakkan sajian makanan terutamanya pencuci mulut seperti cencol, bubur kacang merah dan aiskrim. Selain khasiatnya yang bagus untuk tubuh badan, rasanya yang lemak-lemak manis itu sangat seronok untuk dinikmati.
Menurut perkongsian resipi aiskrim kacang merah oleh Siti Rohana, aiskrim ini boleh jadi snek untuk sesekali layankan karenah anak-anak di rumah. Selain itu, step yang dikongsikan ini juga sangat mudah diikut disamping boleh berjimat.
“Mudah je buat aiskrim kacang merah ni dan lebih jimat bila buat sendiri. Manis, lemak berkrim secukup rasa, anak-anak pun mesti suka”.
Aiskrim Kacang Merah Lemak Berkrim
Bahan-bahan:
Kacang merah (lebih kurang 300grm)
1.5 liter air masak
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 satu kotak santan (kecil)
1 tin susu cair
3 sudu tepung pulut
3 sudu tepung jagung
Sedikit sirap
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
– Rendam kacang semalaman, selepas itu rebus sampai empuk dan lenyek. (Lagi lama rendam kacang lagi bagus senang empuk). Kacang merah saya suka letak banyak, lagi sedap. Resipi diatas anggaran sahaja.
– Masukkan 1.5 liter air + 1 cawan gula masak atas dapur sampi gula hancur.
– 3 sudu tepung pulut + 3 sudu tepung jagung bancuh dan tuang dalam air gula tu. Kacau sampai tepung larut. Nak senang guna mixer.
– Masuk 1/2 susu pekat, 1 kotak santan yang kecik, 1 tin susu cair.
– Masukkan garam sikit, sirap sikit untuk bagi warna cantik. Buka api kecik kacau sampai mendidih. Last sekali masuk kacang yang ditumbuk tu kacau sampai kacang sebati. Tutup api.
Biasanya kalau buat cili kisar sendiri, ibu-ibu pasti alami masalah nak asingkan bijinya. Bukan sahaja pandangan mata kurang elok, malah kurang sihat untuk dimakan.
Tersalah beli rumah, ini nasihat apa kena buat oleh perunding hartanah. Membeli rumah adalah salah satu keputusan kewangan paling besar dalam kehidupan.