Sejak PKPB ni, ramai dah mula mengeluh tidak tahu nak masak apa untuk hidangan keluarga. Maklumlah hari-hari masak, mood memasak kadang kala ke laut. Tetapi pastinya nak masak, kita memilih hidangan yang simple tapi sedap.
Salah satu hidangan yang enak adalah lauk paprik. Menerusi perkongsian resipi oleh Khas Fena telah tular sejak semalam sehingga lebih 4K share dalam tempoh 24 jam. Beliau berkongsi cara rahsia menjadikan paprik ayam menjadi lebih sedap. Jom ikuti perkongsian ni.
Siapa suka horder lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.
Bahan-bahan
Ni je bahan bahannya, simpe je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah. Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.
**Sukatan bahan-bahan ini rujuk kepada cara penyediaan di bawah.
CARA PENYEDIAAN
First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.
Bahan tumis: 1 labu bawang besar 4 ulas bawang putih 1 inci halia Serai sebatang diketuk
Ads
Bila bahan tadi garing boleh masuk 3sdm cili blend okeh
Masak sampai garing camni sampai pecah minyak.
Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik
Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah
Ads
SOS PENYEDAP RASA, INILAH RAHSIANYA!
Masuk pulak sos
Bahan sos:
2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis
Ni yang saya pakai..kalau kedai2 siam pun dorang pakai brand ni..tapi kalau nak Malaysia punya brand, cari knife, brand minyak masak tu, brand yang sama ada sos ikan.
Masuk air panas setengah mangkuk. Alaa tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu
Ads
Biarkan mendidih kejap.
Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk, masukkan sekali.
Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.
Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Memang power resipi ni macam di kedai siam! Mesti cuba masak!
Nak masak untuk keluarga ni, kena masak menu yang membuka selera. Antaranya menu Ikan Cencaru Sumbat. Rasanya mememang sedap. Tambahan pula makan bersama nasi yang masih panas.
Seorang jurujual berkongsi simple tetapi sedap. Bahan nak buat pun mudah.
“Tak tahu ikan cencaru nak masak apa pula. Meh la try Eyda punya resipi ikan cencaru sumbat yang hari-hari Eyda buat jual di kedai Eyda. Senang ajerr.”
Ini resipinya.
Bahan-bahan ikut gambar.
5 ekor ikan cencaru
Cili kering yang direbus ( anggaran tengok gambar)
1 biji bawang holland
8 biji bawang putih
Belacan separuh ( anggaran tengok gambar)
Air asam jawa
Gula dan ajinomotor
Bahan-bahan tadi dikisar.
Ikan digaul dengan sebuk kunyit dan garam.
Bahagian belakang ikan cencaru disumbat dengan bahan yang dikisar tadi. Sambal tak perlu di masak. Tapi jika nak masak pun boleh.
Goreng ikan dengan api yang perlahan.
Dah siap! Makan panas-panas memang sedap!
Sumber: Eyda Zuraida
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Biskut ini antara kegemaran anak-anak, BNukan je wangi malah rasanya yang sedap ditambah pula dengan crunchy memang seronok melayan. Rasa manis berlemak membuatkan anak-anak jadi suka.
Selain mudah, Biskut Cornflakes Madu ini juga tak perlukan masa yang lama nak buat. Jadi, ibu-ibu yang baru nak buat biskut raya tu bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Azwa Rahim ini.
Dah tido ke tu guys? Sis tgh busy buat biskut raya favourite anak2…biskut cornflakes madu yg senang n sedap. Resipi ade pada setiap gambar.
Bahan-bahan
Cornflakes
Setengah butter
Madu setengah cawan
Gula perang setengah cawan
Colour rice utk perhiasan (optional)
Cara membuat:
1. Cairkan butter dlm kuali
2. Masukkan gula perang
3. Masukkan madu
4. Masuk cornflakes
5. Gaul sebati
6. Susun cawan kertas dlm tray
7. Bakar suhu 160 dlm 10 minit. Jgn lebih dr 10 minit. Nanti hangit.
8. Dah siapppp
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kebersihan adalah antara perkara penting yang perlu ibu-ibu cakna terutama dalam penyediaan makanan. Apa tidaknya, lihat kes keracunan makanan sehingga mengundang maut yang berlaku baru-baru ini disebabkan oleh makanan itu tercemar. Ia boleh memudaratkan kesihatan orang yang memakannya.
Just nak kongsi sikit perkara-perkara yang dekat dengan kita, yang mungkin kita tak perasan sebab kekerapan kita menggunakannya. Cuba lihat gambar blender di bawah. Bagi jenis jug yang boleh dibuka begini, berapa kerap anda buka dan cuci? Sesetengah orang tidak tahu pun jika blender yang beliau gunakan sekian lama boleh dibuka dan dibasuh. Di dalamnya ada satu getah bulat yang berfungsi sebagai pengetat dan penebat kebocoran cecair yang diisi di dalam blender tersebut.
Di bawah ini la sisa makanan selalu terperangkap. Sisa makanan ini akan mereput dan akhirnya menjadi tempat pertumbuhan bakteria. So lepas ni, ibu-ibu, mak-mak, anak2 dara yang selalu memasak tu boleh check blender masing-masing ok. Bukak dan cuci bersih. Boleh juga direndamkan air panas sebentar untuk menyah kuman. Yang kedua adalah chopping board. Bagi yang masih gunakan chopping board jenis kayu, perhatikan permukaannya. Pasti dah terhakis, kan? Ia boleh menyebabkan pencemaran fizikal iaitu serpihan kayu masuk ke dalam makanan. Selalu yang saya perhatikan, penjual daging dan ayam di pasar menggunakan chopping board jenis kayu ini. Saya nasihatkan bertukar kepada jenis chopping board jenis plastik (PE dan HDPE) – yang bewarna putih kebiasaannya (namun kini ada juga chopping board yang menggunakan color coding). Kerana ia kurang risiko pencemaran fizikal tetapi tetap perlu dibersihkan dengan baik bagi mengelakkan ia menjadi pusat pembiakan bakteria. Ok, cukup 2benda ni dulu. Nanti tolong check, ok? Ps: Gambar adalah carian Google
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Murid PASTI meninggal dunia, sayu hati tengok rakan-rakan keliling jenazah, beri penghormatan terakhir. Tular di media sosial video menyayat hati yang memperlihatkan detik terakhir seorang murid tadika sebelum dikebumikan.