Lumrah sudah bergelar ibu, tentu sahaja saiz dan berat badan mengalami perbezaan. Justeru semangat untuk menurunkan berat badan menjadi agenda utama ramai ibu-ibu.
Menyediakan makanan diet yang sedap tapi berkhasiat menjadi keutamaan geng mak-mak.
Antara menu sihat yang popular dan mudah disediakan oleh para ibu yang sibuk adalah ‘Overnight Oat’ atau oat direndam semalaman.
Resipi ini sesuai dijadikan menu sarapan yang sihat dan berkhasiat apatah lagi jika ibu menyusukan anak sudah tentu bahan utama oat membantu menjadi milkbooster.
Kalau ibu-ibu sudah bosan dengan cara biasa penyediaan oat ala resipi mat salleh apa kata cuba pula versi cita rasa Melayu yang dikongsi oleh Siti Hazneza Abdul Hamid dalam Facebook Masak Apa Hari Ni..(MAHN).
Peminat labu tentu sahaja tak melepaskan peluang untuk mencuba resipi ringkas ini.
Resipi Overnight Oat Labu
Untuk buat rendaman oat, saya cuma ambil tiga empat ketul labu (~½ cawan)
Tambah 1 sudu kecil serbuk kayu manis dan secubit serbuk buah pala. Untuk rempah-ratus pai labu yang lebih tepat, tambah secubit serbuk bunga cengkih (saya tiada, jadi tidak bubuh)
Bahan-bahan:
½ cawan labu lecek yang ditambah serbuk kulit kayu manis dan buah pala
⅓ cawan yoghurt perisa asli
⅔ cawan susu
2 sudu makan flaxseed
1 cawan oat
Ads
Bahan-bahan boleh terus digaul rata dan dimasukkan ke dalam bekas untuk disejukkan atau dibina selapis-selapis seperti gambar berikutnya
Buat lapisan bermula dengan bahan basah. Saya mulakan dengan susu
Tambahkan yoghurt.
Untuk sekali lagi, saya tidak akan letak yoghurt supaya rasa pai labu lebih menyerlah
Tambah puri pai labu
Ads
Tambah bahan kering: oats
Flaxseed
Tambah madu, gula perang, kurma atau kismis
Ulang oats, puri pai labu, susu dan yoghurt.
Tabur kuaci labu untuk bahan rangup
Ads
Ideanya adalah agar oat rendaman berlapis-lapis seperti parfait.
Kedua-dua balang sudah sedia untuk ‘tidur’ dalam peti ais bahagian sejuk.
Tip Masak Labu
Belah labu jadi dadu besar-besar dan kukus dengan kulitnya supaya mudah diurus kemudian.
Labu yang telah dikukus sehingga empuk bolehlah dibuang kulitnya dan dikisar supaya menjadi puri yang halus dan lembut.
Tidak perlu tambah air.
Bahagi-bahagikan mengikut kesesuaian untuk disimpan dalam bahagian beku (untuk simpanan jangka panjang) atau bahagian sejuk sahaja (untuk digunakan dalam masa seminggu).
Jika hendak buat donat atau keria (kuih gelang), biarkan sejuk ke suhu bilik dahulu sebelum dilecek dan ditambah tepung.
Jika hendak gunakan untuk goreng tempura, kukus sekadar separuh empuk supaya boleh dihiris dan dicelup tepung tempura
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Buat mereka yang suka makan Sizzling mee tentu mengidam nak makan di kedai. Sejak arahan PKPB buat beberapa buah negeri tentu dah lama tak makan hidangan ini.
Apa kata cuba resipi yang dikongsi oleh puan Norhakimah Hanafi yang mudah jika nak buat di rumah.
Ikuti perkongsian ini
Semalam memang teringin nak makan Sizzling mee. Nak pergi makan kat kedai, malas nak bersiap. Mujurlah nak buatnya senang. Sampai laki aku balik makan tanya, “Sayang, beli kat kedai ke?” Sedap punya hal. Ok. Kutlah kau takde idea nak masak malam karang, nah ni resepi dia.
Bahan-bahan:
4-6 ulas bawang putih 1/2 hiris halis (halia aku habis semalam) 3 sudu kicap cair/biasa 4 sudu sos tiram 3 sudu kicap pekat 1 sudu serbuk lada hitam (aku letak sikit je) 1 kiub ayam 2 sudu tepung jagung (campur air sikit) Cili kering 5-7 biji kerat dua (aku letak 3 je) 3-4 cawan air 5-6 biji cendawan Shitake (nak banyak letaklah lagi) Sawi Telur Ayam potong kecil (Isi je aku letak)
LANGKAH DEMI LANGKAH Cara nak buat ada dekat gambar. Pejam mata pun siap, weh!
Pastu, kau masukkan isi ayam yang kau potong tadi. Suka hati kaulah nak letak ayam banyak mana. Goreng separuh masak.
Pastu kau masukkan 3-4 cawan air. Nak banyak kuah pepandailah kau adjust.
Mak-mak pastinya buntu dan pening kepala memikirkan apa menu untuk dibawa ke jamuan sekolah anak sebelum cuti sekolah ini. Nak masak apa? Idea ringkas dan mudah pastinya jadi pilihan ibu bekerjaya.
Idea jagung rebus dengan susu yang dibungkuskan dalam bekas kecil ini mungkin memberi idea kepada ibu-ibu. Jom cuba perkongsian Pn Sunita Sabtu.
Jamuan anak di kelas kafa petang ni. Kita buat jagung susu letak siap-siap dalam bekas bagi sorang satu. Senang!
Isi jagung
Susu pekat
Sedikit mentega
Kukus isi jagung hingga lembut.
Masukkan ke dalam bekas bersama dan campurkan bersama sedikit mentega atau marjerin.
Untuk pasangan yang sedang ikhtiar hamil, jom sertai grup komuniti ‘Pejuang Garis 2 Pa&Ma’ untuk mengikuti pelbagai aktiviti yang dianjurkan serta peluang untuk memenangi pelbagai hadiah best.
Bila sebut Kek Coklat, yang terbayang rasanya yang enak dan sedap. Kalau ibu-ibu nak cuba buat boleh lihat resipi yang dikongsikan oleh saudara Saiful. Jom cuba, pasti anak-anak sukakannya. #ChocolateMoistCake Sukatan cawan 200% jadi..mudah & cepat
3 cawan tepung gandum
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula caster
2 cawan susu cair
Setengah cawan susu pekat
2 cawan minyak jagung
3 biji telur Gred A
Sedikit serbuk bikarbonat
Sedikit serbuk penaik
Esen vanilla Cara membuat: Bakar suhu 125 degree 45 minit
(Bahan dapat 2 loyang mcm dlm gambar saiz 10 inci) Nak kukus pun boleh, suka hati ampa la..
Asal nama cawan boleh jer.., janji semua sukat dgn cawan Ganache
250ml Whipe Cream
200gm Dark Chocolate
20pgm White Chocolate ***Resepi ni sy dah share caranya sebelum ni, lengkap . Sila scroll semula .
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Terkini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan satu kenyataan media menerusi laman facebook rasminya berhubung larangan jualan produk makanan yang dikesan mengandungi racun berjadual...