Selalunya bila teringin nak makan mee sizzling kita akan makan di restoran, apa kata kali ini kita cuba pula masak sendiri. Tak perlu pun guna hot plate seperti di kedai. Masak dalam kuali pun jadi. Asalkan cukup bahan-bahan asas.
Resipi Mee Sizzling Masak Tanpa Guna Hot Plate
Menariknya resipi ini, semua bahan yang digunakan mudah sahaja dan tidaklah susah hendak dicari. Mesti anak-anak pun suka makan. Tekstur meenya tak kembang seperti mee kuning. Memang sedap!
RESEPI MEE SIZZLING
Bahan-bahan:
4-6 ulas bawang putih – hiris halus
1/2 inci halia – hiris halus
3 sudu kicap cair/ biasa
4 sudu sos tiram
3 sudu kicap pekat
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 kiub ayam
2 sudu tepung jagung (campur air sikit)
5-7 biji Cili kering – kerat dua
3-4 cawan air
5-6 biji cendawan Shitake
Sawi
Telur
Isi/ tulang Ayam – potong kecil
Dalam Kuali Pun Elok Jadi
Cara membuat:
1. Tumis halia, bawang putih dan cili kering.
Ads
2. Masukkan isi/ tulang ayam dan sedikit air – 3 ke 4 cawan.
3. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan sos tiram.
Ads
4. Kemudian masukkan kiub ayam dan cendawan shitake.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung, sawi dan akhir sekali masukkan yee mee.
Ads
6. Akhir sekali pecahkan telur dan siap untuk dihidangkan.
Sumber: Norhakimah Hanafi
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Laksam antara menu yang menjadi kegemaran ramai tetapi nak buatnya itu agak sukar. Usah bimbang, ibu-ibu boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh AnneWife Aizudin yang cukup mudah dan tidak melekat. Kena baca baca perkongsian ni.
ada ka yang tak tdoq lg time ni??pukul 2.10 pagi dah ni..cheq jadi burung antoo dok kukuih isi laksam ,jenoh nk bg abih tepong skilo..nasib lh mudah,x lekat.. SYARAT DIA,KNA PKAI PINGGAN PLASTIK(BPA) SAPU SIKIT MINYAK???
RESEPI ISI LAKSAM
1kg tepong beras cap 3 ekoq gajah*
2 cawan tepong gandum*
2camca tepong ubi*
1sudu teh garam*
5 camca minyak*
10 cawan air biasa*
5 cawan air panas
SAMBAL cili merah cili padi garam belachan **tumbuk **
ULAM daun serai kayu”klo xdak pkai ja daun kesom” timun”ambik kulit ja” kobis kacang panjang bunga kantan limau **hiris nipis2 semua ulam..tabur atas bila nk mkn..**
Sudah jemu atau tiada idea untuk masak hidangan keluara, apa kata cuba menu yang simple ini iaitu Siakap Steam Chinese.
Nak buat mudah sangat. Ikuti resipi ni.
__________
Aku dah repeat banyak kali menu ni. Layan baqhang. Bahan-bahan pun mudah yakmat.
Aku dah pernah share sebelum ni, bagi yang terlepas dan yang belum pernah rasa, jomlah cuba resepi Siakap Steam Chinese Style oleh Superdaddy Khairul Abdullah ni.
Mudah sangat aihhh.
Bahan-bahan untuk projek kali ini ialah:
1 ekor ikan siakap, dibersihkan.
2 inci halia muda
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun bawang
1 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kicap
1 sudu minyak bijan
4 sudu minyak masak
½ sudu gula
1 sudu garam
Cara melaksanakan projek ini:
1. Taburkan garam pada ikan bagi rata, ketuk 2 ulas bawang putih dan masukkan dalam perut ikan dan potong sedikit halia susun atas ikan. Masuk dalam periuk dan stim 9 minit.
2. Sementara ikan distim, masukkan 2 sudu kicap, 1 sudu minyak bijan, ½ sudu gula dan 5 sudu air suam dalam satu bekas dan kacau sebati. Gula tu taknak letak pun takpe kalau guna kicap manis. Kemudian asingkan.
3. Potong halus memanjang halia, daun bawang, daun ketumbar dan cili merah. Asingkan.
4. Ikan dah siap stim, keluarkan dari periuk, buang lebihan air. Letaklah atas pinggan atau bekas hidang paling cun dan kemudian taburkan daun ketumbar, daun bawang, halia dan cili merah tadi atas ikan.
5. Tuang bancuhan kicap dan minyak bijan tadi sekeliling ikan.
6. Potong 3 ulas bawang putih dan tumis dengan 4 sudu minyak masak tadi. Dah kekuningan, terus tuang minyak dan bawang putih ke atas ikan tadi. Minyak ni yang panas menggelegak tu tuang atas ikan tu yer, jangan tunggu sejuk pulak.
7. Siap dan hidangkan.
Mudah kan?
Aku kalau bab masak yang ringkas dan mudah ni memang aku suka lah. Paling best sebab cepat, tak sampai 15 minit dah siap.
Tengoklah gambar tu, sedap wehhh.
P/S: Banyak lagi resepi mudah dan sedap boleh korang tengok di Instagram @mynameiskhairul
Sumber: Khairul Abdullah
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di