Sedapnya makan mee goreng basah panas-panas. Bagi yang buntu nak masak apa hari ini, apa kata anda cuba resipi menyelerakan ini.
Sebenarnya keenakkan resepi mee goreng ini terletak pada bahan kisar dan sos perencahnya serta penggunaan lauk daging, ayam atau udang akan yang naikkan lagi rasa mee.
Kepada yang nak cuba masak menu ni buat hidangan minum petang, apa kata cuba resipi ni. Katanya ada dah mencuba memang sedap!
Resipi mee goreng mak mertua dan biras
Kak sue share resepi mee goreng basah paling sedap,kaksue belajar dengan mak mertua dan biras kaksue yang memang niaga sebelum ni.ada yang kaksue alter untuk kesesuaian bahan di dapur.
Tips nak mee goreng sedap 1. Guna sos sos mencukupi,jangan kedekut bahan 2. kalau nak ada kelainan,guna air rebusan daging dan hirisan daging.memang sedap giler 3. bawang putih kena banyak,tumbuk kasar kasar 4. masukkan sedikit cuka makan bila goreng mee.lagi membangkitkan rasa Ni resepi kaksue guna,korang boleh try Mee Goreng Basah 1 peket mee kuning minyak untuk menumis 8 ulas bawang putih 1/2 biji bawang holland 2 tbsp cili kering kisar
Campuran sos jadi lebih sedap Sos & Perasa 5 tbsp sos cili 1tbsp sos tomato 2tbsp sos tiram 1tbsp kicap manis 2tbsp kicap pekat 1tbsp sos ikan 1/2 tsp garam halus 1tbsp gula atau secukup rasa 1/2tsp ajinomoto jika suka 1/2 cawan air
Ads
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak,tumis bawang putih 2. Masukkan bawang holland,cili kering kisar 3. Masukkan lauk pauk,tumis lagi 4. Letak sedikit air dan semua sos 5. Udang masuk kemudian pun takpa 6. Pecahkan telur dan masukkan mee 7. Masukkan sayur,kacau sebati. Siap!
Biskut mazola merupakan antara kuih raya kegemaran ramai. Biarpun bahannya sedikit dan cukup mudah nak buat, tetapi rasanya cukup sedap. Kerana itu, biskut ini antara yang wajib ada dalam setiap juadah raya di rumah.
Jom cuba buat sendiri resipi Biskut Mazola terlajak mudah ini mengikut resipi yang dikongsikan oleh Nayla Gee.
Selamat mencuba!
Kuih raya lajen mak ajo wat ms kecik2 dl…da tua2 ni br le ade keberanian nk buat,thn ni thn ke2 buat sendiri biskut mazola ni…sy sertakan resepi..
Masalah Jerawat dan jeragat biasa berlaku pada kaum wanita. Stres dibuatnya sehinggakan pelbagai cara dan produk digunakan bagi mengatasi masalah kulit ini.
Tidak hairanlah ada yang sanggup berhabisan ratusan dan tak kurang ribuan ringgit demi memastikan kulit wajah tidak mengalami masalah jerawat dan jeragat ini.
Selain kaedah moden, ada juga yang mencuba petua orang lama. Lebih-lebih lagi yang menggunakan produk tanpa bahan kimia. Ini salah satu yang boleh dicuba.
Katanya petua ini yang digunapakai wanita Thai. Patutlah kulit wajah mereka cukup cantik dan mulus kulitnya tanpa masalah jerawat dan jeragat. Nak tahu caranya, jom baca perkongsian daripada puan Mala Mansor.
PETUA KECUTKAN JERAWAT DAN PUDARKAN JERAGAT TANPA BOCORKAN POKET Kalau jenis kuliit muka selalu tumbuk cik jerawaat bagus guna petua ni. Awek Thai ramai yang guna petua ni. Yang penting bahan ni semulajadi dan kita tahu cara buat memang selamat. Yelah sebab kita buat sendiri kan 😀 Petua ni, boleh putihkan dan haluskan kulit sekali. Boleh juga untuk scrub badan sekali.
🌹Bahan Diperlukan :
=================
Beras pulut 5 sudu makan
Tepung beras 2 sudu makan
Perahan lemon 1/2 biji
Sedikit air
🌹Cara membuat Masker :
=====================
1. Basuh beras dan rendam sekejap. Toskan. Dan goreng tanpa minyak untuk keringkan beras.
2. Blend beras pulut hingga halus.
3. Masukkan tepung pulut dan air gaul hingga sebati.
4. Masukkan perahan lemon kedalam bancuhan tadi.
🌹Cara menggunakan Masker :
=========================
1. Sapu paste masker ke atas muka dan ratakan. Tunggu hingga kering. Kemudian bilas dengan air bersih. Semasa membilas tu boleh gosokkan dengan lembut muka untuk tanggalkan sel kulit mati.
2. Kalau guna di badan, sapu di seluruh bahagian badan. Tunggu hingga kering. Bilas dan gosok kuat sikit. Masker ni boleh dijadikan scrub untuk tanggalkan daki di kulit badan.
Amalkan petua ni 3 kali seminggu. Memang muka dan badan akan bersih dan putih. Tak perlu dah beli masker dan scrub dari luar
Jom putih mulus bebas jerawat dan jeragat.
Selamat mencuba!
Menikmati sotong goreng tepung memang sedap. Lebih-lebih lagi dimakan panas-panas begitu sahaja tanpa nasi. Wow memang puas hati!
Tapi yang kurang seronoknya, harga untuk sepinggan sotong goteng tepung pun mahal dan kuantitinya sedikit. Itu yang buat anak-anak boleh berebut makan dibuatnya.
Jadi apa kata, hari ini anda sediakan menu ringkas yang menyelerakan ini untuk hidangan seisi keluarga sebagaimana yang dimasak oleh puan Cindy Azza ni.
Sotong Goreng Tepung
Hari ni buat sotong goreng tepung.
Selalu beli yg dh siap sekor rm7.Harini beli sekilo buat sendiri puas makan anak2.
Ni ye resepi nya kalau kwn2 mau
Tiada sukatan sy buat td main letak2 je..
Bahan-bahan:
Tepung beras
Rempah kari ikan
Garam
Telor.
Ajinomoto
Serbuk kunyit
3.Dlm bekas lain masukan tepung beras ,rempah kari,garam,serbuk perasa n serbuk kunyit.Ambik sotong yg digaul bersama telur td n letak dlm tepung gaul2 bg rata n goreng.
4. Dh agak2 kkuningan siap..
Slmt mcuba…
Tak ada petua pun kwn2 cuma telor jgn campur dgn tpng je sy buat satu2.
Lps salut telur br ltk dlm tpng golek2 bg rata n terus goreng.tu je..
sumber: cindy azza
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.