Makan

Resipi Masak Paru Berlado, Sedap Makan Dengan Nasi Putih & Nasi Lemak

Share

Paru sambal berlado sering dinikmati bersama nasi lemak mahupun nasi putih. Paru atau kelempung yang dimasak pedas berperisa cukup mengundang selera. Memang selera rakyat Malaysia yang sukakan masakan bercili begini.

Nak masak paru sambal berlado tidaklah sesuah mana pun. Kalau anda tak suka paru, boleh gantikan dengan daging atau isi ayam. Cara masaknya sama sahaja, cuma tukar bahan utama. Boleh cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Haznita Hadzmi ini.

Resipi Masak Paru Berlado

BAHAN-BAHAN:

Paru @ kelempung secukupnya
Garam
Serbuk kunyit
1 batang serai – dititik
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak

BAHAN KISAR KASAR:

Cili merah
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
(jumlahnya bergantung pada jumlah paru yang digunakan)

Sedap Makan Dengan Nasi Putih & Nasi Lemak

CARA MEMASAK:

1.Bersihkan paru @ kelempung dan rebus hingga lembut dengan anggaran masak lebih kurang 30 – 40 minit.

2. Bila sudah lembut, angkat, toskan dan tunggu sejuk terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihiris.

3. Hiris paru mengikut saiz yang anda suka. Kemudian gaulkan dengan garam serta serbuk kunyit dengan secukupnya.

4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan paru tadi hingga sedikit garing. Api jangan kuat untuk elak paru menjadi hangus. Angkat dan toskan.

5. Sementara itu, kisar kasar cili merah, cili kering, bawang merah dan bawang putih. Jumlahnya bergantung pada berapa banyak paru yang dimasak.

6. Dengan menggunakan lebihan minyak gorengan paru tadi, tumis serai yang telah dititik.

7. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar kasar. Tumis sampai pecah minyak. Untuk rasa sambal yang lebih sedap, boleh masak guna api sederhana dan lama supaya lebih menaikkan rasa sambal.

8. Tambah gula dan garam dengan secukup rasa.

9. Bila bahan tumis sudah cukup masak, masukkan paru yang telah digoreng tadi. Gaul rata hingga semua bersalut dengan sambal.

10. Paru sambal berlado sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Haznita Hadzmi

Baca artikel yang berkaitan: Paru Goreng Sambal Garing. Bukan Makan Dengan Nasi Je, Buat Ratah Pun Sedap!

Suka Makan Paru Goreng Garing Tapi Tak Reti Masak? Ni Step Cara Basuh & Bagi Hilang Hanyir!

Petua Masak Paru Tak Rasa Hanyir & Bila Digoreng Terasa Rangup!