Kurma telur dengan kuah yang pekat, likat  dan berempah, enak dinikmati bersama nasi hangat. Memang sangat berbaloi untuk dicuba kerana menu ini pasti disukai seisi keluarga.

Daya ‘tarikan’ utama kurma telur ialah kuahnya yang pekat itu. Ada pula cili padi, lagilah jadi penambah selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ini. Memang terbaik dan anda pasti gemarkan rasanya.

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

BAHAN-BAHAN:

8 biji telur – direbus
8 sudu makan serbuk kurma
1 sudu teh serbuk sup
½ cawan air
1/2 biji bawang besar – dihiris
2 cm halia – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
8 biji cili padi merah
9 biji cili padi hijau
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 keping kulit kayu manis
1 helai daun pandan – disimpul
1 kiub pati ayam
2 sudu makan santan kotak
1 -1½ cawan air
1 biji ubi kentang – dipotong & digoreng
1 keping (besar) tauhu – dipotong & digoreng

BAHAN KISAR:

5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering (kisar sehingga lumat)

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

Ads

Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

CARA MEMASAK:

1. Serbuk kurma, serbuk sup dan ½ cawan air disatukan dan jadikan pes. Ketepikan.

2. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, halia dan daun pandan sehingga naik bau.

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

3. Masukkan bawang merah. Tumis lagi sehingga sedikit keperangan.

Ads

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

4. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak.

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan pes bancuhan rempah kurma. Tumis lagi sehingga rempah masak dan masukkan cili padi.

Ads

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

6. Seterusnya masukkan air dan santan. Kacau sebati.

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

7. Akhir sekali, masukkan kentang, tauhu, telur dan kiub pati ayam. Gaul sebati dan biarkan ianya masak seketika. Rasa dan tambah garam jika perlu.

Resipi Kurma Telur Bersama Kentang & Tauhu, Kuah Pekat & Likat, Ini Yang Buat Sedap Makan

8. Kurma telur bersama kentang dan tauhu sedia untuk dihidang.

Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI