Resipi Kuih Telaga Emas Yang Kenyal Di Luar, Lembut Di Tengah. Caranya Pun Cukup Mudah, Hanya Guna Sukatan Cawan Jer. Patutlah Viral!

Share

Kuih muih antara menu yang sering dihidangkan buat sarapan mahupun minum petang. Bagi ibu-ibu yang gemar mencuba menu baru, apa kata cuba pula resipi Kuih Telaga Emas yang kini tular.

Menerusi Facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN), Wanita ini Zura Zu berkongsi resepi kuih telaga emas yang mudah dan lazat. Jom cuba!

Bahan-bahan untuk kulit hijau

 

  • 250 gram tepung pulut
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 1/4 cawan air
  • Sedikit perisa pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Secubit garam

Cara-cara menyediakan

1. Satukan kesemua tepung, garam dan perisa pandan.

2. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit, jangan sampai habis (sambil uli jadi doh tak lekat di tangan).

3. Letak sedikit pewarna hijau.

4. Buat bulat-bulat anggaran 24 gram. Korang tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak.

Bahan-bahan inti kastard

 

  • 1 cawan santan kotak
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1 penutup botol esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • Secubit garam

Cara-cara menyediakan

1. Satukan santan dan air suam, kemudian campurkan esen vanilla dan gula (kacau sehingga larut).

2. Seterusnya, masukkan telur dan kacau sehingga sebati.

3. Masukkan tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur sehingga sebati dan mesra.

4. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang disapu minyak.

5. Pastikan air kukus betul-betul mendidih sebelum kukus selama 10 hingga 12 minit. Api dalam keadaan yang sederhana besar.

Selamat mencuba!

Sumber: Zura Zul & Masak Apa Hari Ini