Kuih seri muka antara kuih tradisional yang ramai ‘pengikutnya’. Rasa lemak-lemak pulut dan santan menjadikan kuih seri muka antara kuih yang kegemaran pelbagai peringkat usia. Bagaimanapun mungkin ada yang beranggapan membuat kuih seri muka agak renyah.
Sebenarnya tak susah mana pun asalkan kita tahu tip yang boleh dipratikkan ketika memasak. Seperti resipi yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha hanya menggunakan sukatan cawan. Mudah sangat nak buat!
Jom kita buat kuih seri muka ikut sukatan cawan. Gerenti menjadi dan rasa pun sedap.
RESIPI KUIH SERI MUKA
Bahagian bawah
3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam
Cara membuat:
2. Masukkan santan dan garam.
3. Kukus dalam talam selama 25minit kemudian angkat.
4. Penyek-penyek hingga padat.
Bahagian atas
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam
Cara membuat:
2. Kisar hingga adunan halus.
3. Kemudian masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan.
4. Kukus 30 minit.
5. Siap untuk dihidang.
Kredit: SuiSan Aliezsha
Baca artikel lain di sini: Cara Masak Kuih Seri Muka Gula Merah Yang Mudah & Sedap Ikut Sukatan Cawan
Ikut Je Step By Step Resipi Kuih Seri Muka Ni, Memang Menjadi! Boleh Buat Untuk Minum Petang