Kuih seri muka antara kuih tradisional yang ramai ‘pengikutnya’. Rasa lemak-lemak pulut dan santan menjadikan kuih seri muka antara kuih yang kegemaran pelbagai peringkat usia. Bagaimanapun mungkin ada yang beranggapan membuat kuih seri muka agak renyah.
Sebenarnya tak susah mana pun asalkan kita tahu tip yang boleh dipratikkan ketika memasak. Seperti resipi yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha hanya menggunakan sukatan cawan. Mudah sangat nak buat!
Jom kita buat kuih seri muka ikut sukatan cawan. Gerenti menjadi dan rasa pun sedap.
Resipi Kuih Seri Muka Ikut Sukatan Cawan
RESIPI KUIH SERI MUKA
Bahagian bawah
3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam
Cara membuat:
Ads
Cuci pulut toskan.
2. Masukkan santan dan garam.
3. Kukus dalam talam selama 25minit kemudian angkat.
4. Penyek-penyek hingga padat.
Ads
Bahagian atas
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam
Elok Cantik ‘Kejadian’
Cara membuat:
Masukkan semua bahan-bahan.
2. Kisar hingga adunan halus.
Ads
3. Kemudian masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan.
1) putar cream cheese hingga licin & tidak berketul.
2) masukkan susu pekat mengikut kemanisan tekak masing² .putar lg hingga sebati
3) masukkan susu segar mengikut kecairan & kepekatan yang bersesuaian .putar hingga, sebati semuanya.
Tak kiralah hendak masak apa sekalinpun, joma mahukan yang enak, sempurna dan cantik dipandang kenalah tahu cara, tips dan rahsia penyediaanya.
Contohnya kalau hendak menyediakan menu Kek Batik Indulgence sepertinya ini. Pasti dari penyediaan bahan, pembuatannya hingga saat memotong sekali pun ada caranya yang tersendiri.
Jadi apa kata kalau hendak sediakan menu ini, baca dulu perkongsian ini. Barulah menjadi elok kek batik yang dimasak.
Tip Nak Buat Kek Batik
1. Whipping cream pastikan putar dalam keadaan sejuk . Bukan letak dalam tempoh masa yang lama di luar peti sejuk.
2. Whipping cream hanya bertahan around 1- 2 jam pada suhu blik. Kalau letak lama dia akan cair sebab pakai whipping cream
– bahan cream cheese dan butter seeloknya dikeluarkan at least 20 minit sebelum membuat kek.
3. Ada orang putar cream cheese dan whipping cream asing-asing. Boleh je mana-mana tapi rasa yang kita putar asing-asing tu akan lagi sedap dan rasa seperti aiskrim.
4. Whipping cream putar sampai dia kental. Means bila u terbalikkan mangkuk yang ada whipping cream tu dia tak jatuh. So stop putar.
5. Apa yang akan jadi bile terlebih putar?
Whipping cream akan rosak dan jadi cair balik
6. Dalam gambar ni SAYA TIDAK MENGGUNAKAN GELATIN.
7. Rahsia potongan cantik..bgi sejuk semalaman. Potong dengan pisau panjang celup air. JANGAN POTONG DENGAN KEADAAN PISAU PENUH DENGAN COKLAT. LAP DULU celup air panas baru potong.
Untuk hat ni saya pakai Callebaut dan butter Anchor. Sangat sedap dan cair dimulut.
Selamat mencuba!
Ini pula postingnya yang terdahulu berkongsi resipi menyediakan kek tersebut dan bolehlah dicuba.
Atas permintaan ramai sangat yang nak resepi jadi saya kongsikan resepi dari ibu saya.
Dia izinkan saya share kepada semua yang nak try buat kek batik ni. Ini CARA IBU SAYA yang tak nak manis manis sgt. Milo pun kita tak letak tau..pasainya dan pakai cadbury dah as topping. Zaman sekarang ni tak helok manis-manis sangat.
Janji rasa dia balance kita makan pun rasa semua bahan-bahannya. Serious tak menyesal . Lepas makan pun takde rasa sakit gigi sebab manis..just nice. Tapi perlukan kesabaran yang tinggi sikit ja..tak banyak sikit je.
So saya share resepinya ya
Resepi Kek Batik Indulgence Cadbury inspirasi dari ibu Mr.Ali
Ada 3 lapisan
1- Kek batik
2- Cream Cheese
3- Toping Cadbury
1- Bahan-Bahan Kek Batik :
4 telur
200g buttercup/marjerin
300 g biskut merry
3 sudu serbuk coklat bancuh dengan air panas
2 sudu gula
4 sudu susu pekat
Secubit garam
Cara-caranya:
Panaskan buttercup sampai cair, then masukkan semua bahan kecuali biskut…
Telur tu masukkan sambil gaul, dan gaul sampai pekat
Dah agak-agak pekat, tutup api, baru masukkan biskut supaya rasa crunchy n x lemau
Gaulkan dan isi dalam bekas
Mampatkan. Dan isi dalam peti sejuk dalam 40 minit
Masukkan bahan2 diatas kecuali whiping cream.
Pukul sampai rata dan baru masukkan whiping cream.
Tuang atas kek batik tadi.
Masukkan dalam peti sejuk. Biarkan sejuk dalam sejam
3- Toping Cadbury
120 g whiping cream
3 bar cadbury coklat ( hat ni kalau nak masukkan yang coklat masakan pun boleh. Tapi letak dalam 4 or 5 cube je coklat cadbury tu sebab tak nak bagi manis sangat.)
Beza tau cube dengan bar. Bar coklat tu satu baris coklat cadbury. Cube ni satu petak coklat cadbury tu ya..jangan tertuko
Double boil kan semua bahan-bahan di atas
Tuang atas cream cheese tadi
Tinggalkan semalaman or 12 jam then boleh makan. Selamat mencuba!
Putu Perak antara kuih warisan tradisional negeri Perak yang kekal digemari sehingga ke hari ini. Bagaimanapun agak sukar untuk ‘menemui’ kuih putu perak ini kecuali balik ke kampung. Itu pun hanya boleh didapati pasar pagi.
Untuk membuat putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Jika tiada kain kasa, daun pisang juga boleh digunakan. Aroma daun pisang menjadikan kuih putu perak jadi lebih enak dinikmati.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cawan gula halus (gula dikisar)
1 sudu kecil garam
BAHAN INTI PUTU
Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya
*Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.
2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.
3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.
4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.
5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.
6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.
8. Kukuskan putu selama 10 minit.
TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.