Sagu banyak kegunaannya antara sajian yang boleh dihasilkan ialah kuih lapis sagu. Nak buat kuih lapis sagu tidaklah sesusah mana pun. Bukan sahaja mudah untuk dimasak tetapi rasanya pun sedap.
Warna kuih yang pelbagai warna seperti hijau, merah dan kuning yang digunakan pasti menarik minat anak-anak untuk makan. Berikut resipi membuat kuih lapis sagu seperti yang dikongsikan oleh Syana Anuya Manmad
BAHAN-BAHAN:
2 cawan sagu
500 mililiter (ml) air
3/4 cawan gula putih (boleh tambah)
Sedikit garam
1 cawan kelapa parut
200 ml santan
3 pewarna ikut cita rasa
Sedikit minyak masak
1 atau 2 cawan kelapa parut putih (kukus dengan sedikit garam)
CARA MEMBUAT:
2. Masukkan gula dan gaul sebati. Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul lagi.
3. Akhir sekali masukkan santan dan gaul sebati. Bahagi kepada tiga bahagian. Letakkan pewarna setiap satu mengikut cita rasa.
4. Sediakan loyang dan oleskan minyak masak.
5. Panaskan periuk kukusan menggunakan api sederhana.6.Tuang satu bahagian dahulu ke dalam loyang. Kukus selama 20 minit.
7. Ulang lagi langkah yang sama untuk lapisan kedua selama 20 minit lagi. Akhir sekali lapisan terakhir dikukus selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan dulu sebentar.
8.Potong kuih mengikut cita rasa. Guna pisau plastik supaya lebih mudah untuk dipotong dan dapat hasil kuih yang cantik.
9.Gaulkan dengan kelapa parut yang dikukus. Bolehlah dihidangkan.
Sumber: Syana Anuya Manmad