Sagu banyak kegunaannya antara sajian yang boleh dihasilkan ialah kuih lapis sagu. Nak buat kuih lapis sagu tidaklah sesusah mana pun. Bukan sahaja mudah untuk dimasak tetapi rasanya pun sedap.
Resipi Kuih Lapis Sagu, Rasa Sedap Manis Berlemak
Warna kuih yang pelbagai warna seperti hijau, merah dan kuning yang digunakan pasti menarik minat anak-anak untuk makan. Berikut resipi membuat kuih lapis sagu seperti yang dikongsikan oleh Syana Anuya Manmad
BAHAN-BAHAN:
2 cawan sagu
500 mililiter (ml) air
3/4 cawan gula putih (boleh tambah)
Sedikit garam
1 cawan kelapa parut
200 ml santan
3 pewarna ikut cita rasa
Sedikit minyak masak
1 atau 2 cawan kelapa parut putih (kukus dengan sedikit garam)
Nak Buat Pun Senang Sangat
CARA MEMBUAT:
Cuci sagu hingga bersih. Setelah bersih, rendam sagu bersama 500ml air selama 20 minit. Setelah itu, toskan.
2. Masukkan gula dan gaul sebati. Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul lagi.
Ads
3. Akhir sekali masukkan santan dan gaul sebati. Bahagi kepada tiga bahagian. Letakkan pewarna setiap satu mengikut cita rasa.
4. Sediakan loyang dan oleskan minyak masak.
Ads
5. Panaskan periuk kukusan menggunakan api sederhana.6.Tuang satu bahagian dahulu ke dalam loyang. Kukus selama 20 minit.
Ads
7. Ulang lagi langkah yang sama untuk lapisan kedua selama 20 minit lagi. Akhir sekali lapisan terakhir dikukus selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan dulu sebentar.
8.Potong kuih mengikut cita rasa. Guna pisau plastik supaya lebih mudah untuk dipotong dan dapat hasil kuih yang cantik.
9.Gaulkan dengan kelapa parut yang dikukus. Bolehlah dihidangkan.
Masakan tomyam adalah antara juadah yang popular. Untuk menu seminggu tu mesti ada jaudah ni. Anak-anak mesti request. Juadah ini enak di makan apabila digandingkan bersama nasi.
Selain beli pes yang sudah siap sedia dalam bekas atau pek, apa kata kita buat sendiri di rumah. Lagi fresh! Malah kebersihan pes tomyam itu pun tidak diragui dan confirm tak ada bahan pengawet.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Dulu-dulu suka buat tomyam tapi tak reti nak buat kalau tak de pes dia.Rasa tak aumm je.hehe.
Loni kalau tak ingat nak beli pes tomyam pun takpe.Dah boleh buat sendiri..Rasa pun sedap oii..
Yang nak cuba buat,boleh tengok resepi kat gambar.Alang2 viral kotak,resepi pun nak tulis kat kotak.
Anda suka makan keju? Sudah tentu apa sahaja resipi berkaitan keju menjadi kegemaran anda. Sudah tentu ada yang suka makan kek. Lebih-lebih lagi bila boleh buat sendiri. Bila-bila masa je boleh makan.
Kalau anda suka makan Kek Keju, apa kata cuba buat resipi yang rich keju ni. Hasilnya, memang lembut & sedap. Tak perlu lah beli di kedai.
Cheese cake gebus gebas
Ikuti perkongsian resipi oleh Wan Raudzah Wan Ismai melalui laman memasak, Masak Apa Hari Ni
Saya lebih suka guna cheddar cheese instead of cream cheese kalau buat kek. Rasa lebih creamy, sedap bangat gitu. Mlm tadi tiba-tiba teringin nak mkn cheesecake.Cheddar cheese yg block tu tak ada. Buka peti ais jumpa slice cheddar cheese.Boleh lah, asalkan cheese.
Guna apa yg ada, Kita yg buat dia.
Nah resepinya:
Bahan-bahan
Loyang 4 segi saiz 8″ atau 9″.
Preheat oven suhu 160c
Sapu butter pd loyang Dan lapik baking paper.
Bhn kuning telur
250gm cheddar cheese*
(Boleh guna yg block ataupun saya guna yg slice sebyk 12 keping)
80gm butter*
260gm full cream milk*
50gm tpg gandum
40gm tpg jagung
2 sdt jus lemon
1 sdt esen vanilla
6 kuning telur grade A
Cara membuatnya
Bhn bertanda * dimasukkan ke dlm satu bekas tahan panas, contohnya stainless steel ataupun kaca.
Letak bekas tersebut di atas periuk yg airnya sedang mendidih.Kita panggil teknik double boiling.Biarkan bhn2 cair dan larut.Kacau sebatikan.
Angkat dari api, masukkan tpg gandum dan tpg jagung yg telah diayak.Sebatikan dgn handwhisk.Masukkan kuning telur, jus lemon Dan esen vanilla.Ketepikan. Bhn meringue
6 putih telur
1 sdt jus lemon
160gm gula caster
Masukkan putih telur dlm bekas yg bersih tanpa sisa minyak ataupun air.
Pukul dgn kelajuan perlahan hingga berbuih.Masukkan jus lemon.Pukul lagi hingga berbuih halus, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga adunan kental.Terbalikkan bekas dan adunan tak jatuh atas kepala.
Step ni penting supaya kek menjadi gebu.
Masukkan meringue dlm 3 peringkat ke dlm adunan kuning telur sambil dikaup balik perlahan dgn spatula.Hentak manja2 bekas supaya dpt pecahkan udara dlm adunan.
Masukkan dlm loyang.Bakar secara loyang diletakkan dlm air panas.Kaedah bain marie namanya (boleh googe kalau x faham).
Bakar selama 1 jam 30 minit.40 minit pertama dgn suhu 160c, selebihnya suhu 150c.
Dah masak, off kan oven.Keluarkan loyang air panas.Buka sedikit pintu oven dan biarkan kek berada satu jam dlm oven atau hingga agak suam baru keluarkan.Utk elakkan kek merekah.
Saya malam tadi keluarkan terus jer, mengantuk.Ok jer x merekah.
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Lain orang, lain seleranya. Lagi-lagi dalam memilih makanan. Betul tak? Ada sesetengah orang suka ikut peredaran masa, makan ikut trend masa kini. Malah ada juga yang memang tekak orang zaman dulu, suka makanan dulu-dulu termasuklah kuih-kuih yang dahulu kala mak-mak kita selalu buat.
Yang mana tak ada plan apa petang-petang hening ni, boleh la santai bersama keluarga minum petang apam nasi ni. Sambil makan, sambil imbas kenangan dulu-dulu. Mesti meriah kan? Jom ikuti resipi dari Suhaila Sulaiman ni!
Suka melekat kat lelangit,di letak eno @ baking powder..itu antara sebab knp dulu sy tak suka mkn apam nasi.Sy suka pada rasa apam nasi yg ori..cuma guna yis saje. Sy olah resepi yg ada..ni lah hasilnya.Jauh lebih sedap dn ramai yg suka..ikut sukatan bahan yg sy bagi(jgn ubah) .. innsyaallah pasti anda pun terikut suka 😁😀
RESIPI APAM NASI
1 cwn nasi – kisar halus 1/2 cwn gula( lebihkn klu nk manis lg) 11/2 cwn air 1/2 cwn tpung beras 11/2 tpung gandum 1/2 sk mauripan( lebihkn klu nk cpt di kukus)
● gaul semua bahan..kukus 8 minit jer(utk cup yg kecil spt gmbr di bwh) ● sy bancuh bahan pukul 12 tghari,sy mula kukus jam 6 ptg..sbb tu sy cuma letak sdikit yis( mauripan) saje.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...