Sedapnya dapat menikmati Kue Tiaw Goreng panas-panas, ada pula jeruk cili memang terangkat ni kan. Tapi ada satu perkara yang buat ibu-ibu susah hati bila nak goreng Kue tiaw iaitu ia mudah lembik dan hancur.
Jadi, untuk ibu-ibu yang nak elak perkara ini berlaku, admin kongsikan tip yang dimuat naik oleh Golden Roses. Selamat mencuba!
Abaikan kuali yg comot tu..
Kueytiow goreng rindu nama diberi..
Rindu zaman berniaga dedulu..
Mak n arwah abah org berniaga..pagi berniaga,petang berniaga..
bazar ramadan pn setiap tahun msti open table..
Pasar malam juga salah satu tapak income yg kami ada..
Selain nasi lemak,kuih muih, n makanan lain..
Mee,bihun & kueytiow jugak slh satu jualan yg terlaris kt gerai kami..
Membesar dgn pnglamn itu..secara xlangsung sy didedahkan ,bermacam2 masakan,termasukan kuih muih tradisional sejak awal umur 5/6 tahun.
So masa 7tahun tu dh boleh beraksi sndiri didapur tanpa bantuan mak..
Kalau dlu rs terbeban sbb hilang rasa memori kanak2.nk main dgn kwn2 pn masa tu xberapa nk ada..
Tp bila makin membesar..bru faham ape erti pengalman.
Ok bukan cerita tu sbenarnya yg nk dikongsi,
sebenarnya mmg xlalu dh nk mkn nasi..so kt mengueytiow jelah harini..sbb kueytiow ni slh satu fav sy dan suami..
Kat sini msti ada yg suka sgt kueytiow goreng mcm kami kan??

KUEYTIOW GORENG RINDU
By: golden roses

BAHAN²
________

IKLAN

kueytiow (2pack)
• Sawi / kucai / taugeh (sy xmasukkn kucai atau taugeh)
• cili kering (blend dgn bawang besr sebiji)
• bawang putih 4ulas 🟣
• bawang merah (3ulas) 🟣 •bawang besar (sebiji)🟣
• Ikan bilis ( 3 cubit )🟣
• Sos ikan ( 4 SB)
•Sos cili life (4SB)
•Sos tiram (3SB)
•Kicap lemak manis (sy guna jenama jalen) (3 SB)
•Kicap mee (2SB utk cantikkan warna)
•Garam & gula (ikut selera)
•Serbuk perasa (ikut selera)
•Ayam/isi ketam & fishball (nk guna perkakas lain pn bole)
•Telur (2butir)
•Sedikit air (ikut selera nak basah mcmn)
P/s : BLEND BAHAN YG BERTANDA 🟣
#GORENG_CARA_SAYA
Panaskan minyak dlm kuali..
Goreng ayam dlu..(sbb minyak gorengan tu buat kueytiow lg sedap.)
Agak dh kekuningan,masukn bahan blender yg bertanda 🟣 td..
Biar sekejap smpi kuning keemasan..masukkn batang sawi..bila dh lembut elok..baru masukkn cili blender..
Kacau n biarkan smpi cili garing.
Masukkn garam,gula,serbuk perasa,sos cili,sos tiram,kicap manis,sos ikan & kicap mee.
N sambung kacau..smpi naik bau..masukkn air..(kalau ikut sukatan sy..hanya setengah gelas je)
Then pecahkan dua butir telur (jgn kacau)
Biar kan sekejap smpi dh membeku dlm.kuali baru kacau sikit bg rata..kacau jgn smpi telur berketul atau terlebih hancur..
Baru masukkn kueytiow..
Kacau smpi smua rata dgn pes.
Baru masukkan sawi..
Kacau dengan api besar..sekejap je..then tutup api.
Siappp…🤗


#TIPS_IKHLAS_DARI_SY :
1)KALAU NAK MASUKKN TAUGE PN BOLEH ..TP TUTUP API DLU..BARU MASUKKN TAUGEH..
SUPAYA TAUGEH X LEMBIK & RANGUP.
BEGITU JUGA SAYUR YG BERDAUN..MASUKKN PALING AKHIR..SUPAYA SAYUR XLAYU N HILANG RASA..
2) PASTIKAN KUEYTIOW @ MEE YG DIBELI BUKAN DARI PETI SEJUK ATAU DISIMPAN DLM PETI SEJUK..
KUETIOW/MEE AKN ROSAK,HANCUR/PATAH BILA DIGORENG.
3) KACAU MEE,KUEYTIOW ATAU BIHUN IKUT SATU HALUAN..DAN JANGAN SESEKALI TEKAN DGN SUDIP..UTK MENGELAKN TEKSTUR MAKANAN TU HANCUR DAN PATAH.
4) JGN KACAU TELUR LEPAS DIPECAHAKN DIDLM KUALI..SEELOKNYA BKARKAN SEKETIKAN UTK ELAKN MASAKAN JD HANYIR,BENYAI DAN WARNA MEE PUCAT.

SELAMAT MENCUBA🤗🤗