Menu daging singgang adalah antara menu yang cukup sinonim sebagai hidangan orang Pantai Timur. Menyediakannya cukup mudah dan pasti sesiapa pun boleh menyediakannya. Sekiranya anda belum pernah membuat menu ini untuk hidangan keluarga, apa kata cuba sekali dan pasti anda gemarinya.
Tidak tahu resipi?
Di sini dikongsikan dan boleh dicuba.
Bahan-bahannya:
-lengkuas (agak2)
-halia (agak2)
-bawang merah 6 ulas
-bawang putih 4 ulas
-lada kering (nk pedas boleh tambah cabai melaka)
-asam keping 5 keping(jika asam jns masam kurangkan)
-kunyit hidup(tk letak pn boleh)
-1 sdb ketumbar di tumbuk kasar
Cara Buat :
1. Daging yang telah di potong dan di cuci bersih di masukkan ke dalam bekas yang hendak di masak bersama-sama bahan-bahan.
2. Masukkan air agak-agak nak kuah banyak mana. Tapi ingat daging akan mengeluarkan air.
3. Bila dah mendidih dan daging separuh masak masukkan garam secukup rasa serta serbuk perasa jika suka dan jika suka budu boleh masukkan 2 sudu budu utk perasa (saya tak letak budu) biarkan seketika sehingga daging dah empuk bolehlah tutup apa.
Dah siap.
Sumber : Sue Shuk
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/
, baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA VIRAL dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ atau whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club