Cromboloni menjadi fenomena di media sosial. Manisan ini rupanya tidak ubah seperti roti bom dan disalut dengan pelbagai perisa leleh. Antara perisa yang menjadi kegemaran ramai ialah seperti coklat, pistachio, strawberi dan macam-macam lagi. Topping pula boleh ikut selera pelanggan.
Cromboloni atau dipanggil New York Rolls ini juga sangat sesuai untuk peminat hidangan viral. Anda pasti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba walaupun sekali seumur hidup. Harganya juga agak keras, jadi kalau hendak makan puas, jomlah kita buat sendiri. Boleh cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Farisya Annisa ini.
RESIPI CROMBOLONI HOMEMADE
Bahan-bahan:
250 gram tepung roti
1/2 sudu kecil Garam
20 gram marjerin cair
1 kuning telur
125 ml susu cair penuh krim
30 gm gula
1 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil garam
100 gm korsvet/pastri marjerin
Jem coklat coklat berlapis
Alatan khas, rolling pin
Biasa Kalau Beli Mahal Sebab Viral, Buat Sendiri Puas Makan
Cara membuat:
1. Sediakan papan leper kayu atau meja bagi membentangkan puff pastri.
Ads
2. Sapukan pada puff pastri di atas papa tersebut dan canainya perlahan-lahan guna rolling pin.
3. Apabila doh terasa mudah untuk dibentuk serta anjal, anda boleh mula membentuk cromboloni.
4. Potong pastri dengan memanjang dan lebar ikut cita rasa anda.
5. Susun di atas satu persatu pastri yang anda potong tadi.
Ads
6. Gulungkan dari hujung ke hujung secara kemas dan cuba bentukan bulatan bola sehingga doh habis.
7. Sekiranya anda inginkan cromboloni yang besar boleh tambahkan sahaja gulungan pastri puff.
8. Susun pastri yang dibentuk tadi dalam loyang leper bulat.
9. Pukul kuning telur dan sapukan pada setiap pastri yang siap digulung tadi.
10. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
Ads
11. Bakar cromboloni lebih kurang dalam 20-25 minit.
12. Setelah kelihatan warna keperangan dan masak, boleh terus keluarkan dari oven. Sejukkan ke suhu bilik.
13. Apabila cromboloni sudah sejuk, bolehlah sapu jem kesukaan anda guna penyepit dan alat yang tajam untuk membuat rongga ditengah.
14. Masukkan jem tersebut ke dalam lubang dengan bantuan piping bag.
15. Cromboloni anda sudah siap! Bolehlah dinikmati bersama keluarga.
Sagu banyak kegunaannya antara sajian yang boleh dihasilkan ialah kuih lapis sagu. Nak buat kuih lapis sagu tidaklah sesusah mana pun. Bukan sahaja mudah untuk dimasak tetapi rasanya pun sedap.
Resipi Kuih Lapis Sagu, Rasa Sedap Manis Berlemak
Warna kuih yang pelbagai warna seperti hijau, merah dan kuning yang digunakan pasti menarik minat anak-anak untuk makan. Berikut resipi membuat kuih lapis sagu seperti yang dikongsikan oleh Syana Anuya Manmad
BAHAN-BAHAN:
2 cawan sagu
500 mililiter (ml) air
3/4 cawan gula putih (boleh tambah)
Sedikit garam
1 cawan kelapa parut
200 ml santan
3 pewarna ikut cita rasa
Sedikit minyak masak
1 atau 2 cawan kelapa parut putih (kukus dengan sedikit garam)
Nak Buat Pun Senang Sangat
CARA MEMBUAT:
Cuci sagu hingga bersih. Setelah bersih, rendam sagu bersama 500ml air selama 20 minit. Setelah itu, toskan.
2. Masukkan gula dan gaul sebati. Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul lagi.
3. Akhir sekali masukkan santan dan gaul sebati. Bahagi kepada tiga bahagian. Letakkan pewarna setiap satu mengikut cita rasa.
4. Sediakan loyang dan oleskan minyak masak.
5. Panaskan periuk kukusan menggunakan api sederhana.6.Tuang satu bahagian dahulu ke dalam loyang. Kukus selama 20 minit.
7. Ulang lagi langkah yang sama untuk lapisan kedua selama 20 minit lagi. Akhir sekali lapisan terakhir dikukus selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan dulu sebentar.
8.Potong kuih mengikut cita rasa. Guna pisau plastik supaya lebih mudah untuk dipotong dan dapat hasil kuih yang cantik.
9.Gaulkan dengan kelapa parut yang dikukus. Bolehlah dihidangkan.
Ramai yang suka makan sambal belacan tapi ramai juga yang tidak tahu cara nak hasilkan sambal belacan yang sedap. Apatah lagi jika jarang-jarang masuk ke dapur, tentu tidak berpeluang untuk menyediakan sambal belacan yang menepati citarasa.
Pun begitu, melalui perkongsian seorang lelaki kelahiran Sabah ini yang dikenali sebagai Mohd Iskandar Alwi, siapa sangka berminat mempelajari cara menyediakan sambal belacan yang sedap dan ianya telah dikongsikan di media sosial.
Nak tahu apakah resipinya itu, jom semak perkongsian menarik ini.
“Dari Sabah ke Kelantan,sempat duduk kat kelantan belajar resepi org melayu, sambal kelantan..Makan dengan ikan goreng,ayam goreng..simpan dlm peti sejuk,makin lama awak simpan makin sedap..wakil orang jantan ni,asyik perempuan saja share..btw sy lelaki sejati lurus bkn agar agar k,lelaki sejati pun minat masak..hahaha”–Mohd Iskandar Alwi
Bahan bahan:
15 tangkai cili kering-rebus n tos
10 tangkai cili merah
Segenggam cili padi kampung hijau-30 tangkai you nak tmbah suka hati you.tapi pedas sgt karang x best
6 biji asam limau kasturi-buang biji
1 ibu jari belacan-bakar seketika
1 ulas bawang putih/bawang holland-bakar seketika
1/2 cawan cuka makan
1/2 cawan gula atau secukup rasa (blh je tukar gula melaka)
1-2 sudu kecil garam atau secukup rasa
Sudu kecil aji no moto atau serbuk perasa.
Cara-cara:
1. Hiris halus semua cili padi dan cili merah.Tujuannya supaya ia mudah hancur.
2. Cili kering guna yang jenis berkilat bukan yang kerinting. Blend semua bahan bahan tu.
3. Itu saja,simple. Bukan susah pun.
sumber : Mohd Iskandar Alwi via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Lebihan ikan di dalam peti ais jangan pula dibuang walaupun hendak balik beraya. Jangan sekali-kali membazir kerana ikan yang disimpan masih kekal elok kalau kena dengan caranya.
Walaupun ikan sifatnya sensitif apabila disimpan lama di dalam peti sejuk tetapi jika kena dengan cara ikan masih elok dan segar untuk dijamah.
Namun ada caranya yang ibu patut tahu untuk mengekalkan ikan ini disimpan lebih lama daripada tempoh biasa anda menyimpannya. Jangan terus dibuang ikan ini sebaliknya cuba langkah ini. Caranya mudah sahaja. Cuba tip yang diberikan ini.
Rendam Cuka
Rendaman cuka antara cara yang boleh memulihkan ikan untuk kembali segar. Caranya mudah sahaja, keluarkan ikan daripada peti sejuk dan rendamkan dengan air seketika. Kemudian tuangkan sedikit cuka ke dalam air rendaman ikan dan biarkan seketika.
Rendam Susu
Ini pula cara buat ikan hilang hanyirnya malah kembali segar. Sebaik dikeluarkan daripada peti sejuk, rendamkan dengan air dan letakkan sedikit susu. Biarkan seketika dan lihat hasilnya.
Garam & Kunyit
Tip ini juga boleh dicuba. Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit kemudian gaulkan rata.Simpanlah di dalam bekas bertutup. Cubalah sekarang.
Jangan Siang Ikan
Ada yang berpendapat ikan tidak seharusnya disiang terlebih dahulu agar ia kekal segar. Simpan ia ke dalam bekas dan biarkan di dalam peti sejuk.
Bekukan Seperti Ais Batu
Ini menarik. Sebaik ikan disiang dan dibersihkan, letakkan ikan di dalam bekas dan penuhkan ia dengan air sehingga menutup semua ikan. Biarkan beku.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.