
Masakan Jawa memang menarik perhatian ramai walaupun bukan keturunan Jawa. Salah satu menu yang boleh dicuba adalah resipi ayam masak Ungkep.
Ikuti resipi oleh puan Rossita Omar melalui Masak Apa Hari Ni
RESEPI AYAM MASAK UNGKEP
Ayam masak Ungkep adalah kegemaran anak² tokma. Ungkep ayam ni bkn hanya sedap mkn dgn nasi. Makan gitu ajer ( ratah) pun sedap.
BAHAN-BAHAN SERTA DENGAN GAMBAR
CARA PENYEDIAAN SERTA GAMBAR
Selamat mencuba!
Cuaca Panas Ni, Buatkan Laicikang Homemade Untuk Penyejuk Badan!

Bilamana cuaca panas begini, tekak kita tentu mahukan sesuatu minuman yang enak dan menyegarkan, sebagai penghilang dahaga.
Andai dapat diteguk, air laicikang alangkah bagusnya. Bukan sahaja melegakan malah ramuan di dalam air tersebut seperti barli, kurma, fungus putih, gula batu dan beberapa bahan lain cukup bagus untuk menyejukkan badan.
Jadi apa kata kali ini kita sediakan sendiri air istimewa ini kepada anak beranak di rumah. Sebelum itu, ketahui dulu resipi penyediaannya yang dikongsikan oleh saudari Wan Ashikin, jom semak.
Penyejuk tekak ..laicikang.
Buat sendiri baru puas hati. Boleh letak macam-macam.
Bahan-bahan:
Biji selasih ( rendam )
Buah kembang semangkuk ( rendam dengan air panas )
Barli ( rebus )
Fungus putih ( rebus )
Buah kurma merah ( rebus letak gula / gula
batu dan daun pandan )
Buah longan kering ( rendam dengan air panas )
Cincau
Kacang tanah panggang
Kismis
Buah kabung
Biji Sagu
Buah laici ( dalam tin )
Halwa kundur
Buah pala ( kering ) tapi saya tak letak sebab
anak-anak tak suka buah pala
Agar-agar kosong ( merah / hijau ) tapi hari tak sempat buat.
Ais
* Air rebusan buah kurma merah dah manis macam air gula. Lepas tu campur dengan air buah laici tadi. Kemudian campurlah dengan semua bahan tadi.
Dan boleh makan!!
Bismillahhirrahmanirrahim.
sumber : Wan Ashikin Endut via MAHN
Resipi Mee Goreng Basah Mak Mertua Dan Biras Yang Berniaga, Patutlah Lebih Sedap Rupanya Ada Petua Campuran Sos Kena Buat.

Sedapnya makan mee goreng basah panas-panas. Bagi yang buntu nak masak apa hari ini, apa kata anda cuba resipi menyelerakan ini.
Sebenarnya keenakkan resepi mee goreng ini terletak pada bahan kisar dan sos perencahnya serta penggunaan lauk daging, ayam atau udang akan yang naikkan lagi rasa mee.
Kepada yang nak cuba masak menu ni buat hidangan minum petang, apa kata cuba resipi ni. Katanya ada dah mencuba memang sedap!
Resipi mee goreng mak mertua dan biras
Kak sue share resepi mee goreng basah paling sedap,kaksue belajar dengan mak mertua dan biras kaksue yang memang niaga sebelum ni.ada yang kaksue alter untuk kesesuaian bahan di dapur.
Tips nak mee goreng sedap
1. Guna sos sos mencukupi,jangan kedekut bahan
2. kalau nak ada kelainan,guna air rebusan daging dan hirisan daging.memang sedap giler
3. bawang putih kena banyak,tumbuk kasar kasar
4. masukkan sedikit cuka makan bila goreng mee.lagi membangkitkan rasa
Ni resepi kaksue guna,korang boleh try
Mee Goreng Basah
1 peket mee kuning
minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holland
2 tbsp cili kering kisar
Lauk:ikut citarasa
ayam cincang
udang
daging
telur
sawi
tomato
Campuran sos jadi lebih sedap
Sos & Perasa
5 tbsp sos cili
1tbsp sos tomato
2tbsp sos tiram
1tbsp kicap manis
2tbsp kicap pekat
1tbsp sos ikan
1/2 tsp garam halus
1tbsp gula atau secukup rasa
1/2tsp ajinomoto jika suka
1/2 cawan air
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak,tumis bawang putih
2. Masukkan bawang holland,cili kering kisar
3. Masukkan lauk pauk,tumis lagi
4. Letak sedikit air dan semua sos
5. Udang masuk kemudian pun takpa
6. Pecahkan telur dan masukkan mee
7. Masukkan sayur,kacau sebati. Siap!
Sumber: Suhasnida Ismail
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Resipi Popia Sira Sambal, Rangup, Cukup Rasa Pedas, Manis

Isi Kandungan
TogglePopia sira sambal yang sedap ialah bila rasanya cukup pedas dan manis. Gabungan rasa yang cukup sempurna bagi mendapatkan rasa popia sira sambal yang sedap! Ramai yang sukakannya. Tekstur popia yang rangup, ditambah pula dengan sos yang pedas-pedas manis, memang enak dikunyah.
Makan satu memang tak cukup. Bagi anda yang tercari-cari resipi popia sira Sambal yang sedap dan mudah disediakan, resipi perkongsian saudara Zaky Mat Ali Ini antara yang boleh dicuba. Pasti puas hati!
RESIPI POPIA SIRA SAMBAL
Bahan-bahan:
Kulit popia secukupnya
Bahan inti:
Kubis – sagat/hiris
Sengkuang – sagat/hiris
Lobak merah – sagat/hiris
Tauge
Bahan sira:
9 sudu cili giling
10 sudu gula
2 sudu sos cili
1/2 sudu garam
Bijan
Minyak masak untuk menumis
Rangup, Cukup Rasa Pedas, Manis
Cara memasak:
1.Untuk membuat inti popia, satukan semua sayur-sayuran dan gaul rata.
2. Ambil sekeping kulit popia, letak inti dengan secukupnya dan gulung.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng popia hingga garing dan keperangan.
4. Angkat, toskan minyak dan ketepikan seketika.
5. Untuk membuat sos sira, panaskan minyak masak dan masukkan cili giling.
6. Kemudian masukkan gula, sos cili dan garam.
7. Bila sos sudah masak dan rasa sudah cukup, taburkan bijan dengan secukupnya.
8. Salutkan popia tadi bersama sos hingga rata.
9. Sedia untuk dihidangkan.
TIP MASAK POPIA YANG RANGUP DAN SEDAP:
*Semasa menggulung popia, pastikan popia anda digulung padat-padat.
*Pastikan minyak betul-betul panas dan goreng popia dengan menggunakan api perlahan.
Kredit resipi & foto: Zaky Mat Ali