Bila nak buat resipi mesti mak-mak akan cari resipi yang mudah dan cepat nak buat. Paling best apabila dalam satu resipi boleh buat dua tiga jenis.
Begitu juga dengan resipi ini Roti Donut Bomboloni, pelbagai roti boleh buat. Apa lagi jom lihat cara penyediaannya.
Takyah susah-susah pakai resepi lain-lain, satu resepi ni je dah boleh jadi macam-macam. Yang penting sedap, gebu, lembut dan jadi!
RESEPI 3 in 1 Roti Donut Bomboloni Sedap
(Burger malaysia pun boleh)
Bahan A
* 11g yis paket (instant)
* 2 sudu besar gula
* 1 cawan air suam
bahan bertanda * satukan dan biarkan sampai naik buih
Bahan B
500 g tepung roti / tepung gandum
1 sudu kecil garam
4 sudu besar marjerin / butter
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil bread improver (kalau ada, lagi baik.. takde – boleh je janji buat)
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur (pukul telur sekejap dengan garfu hingga berbuih)
Satukan semua bahan B sampai jadi macam serbuk roti
Campur dengan bahan A
Uli hingga tak lekat di tangan
Kalau guna breadmaker, masukkan Bahan A (cecair) dulu, kemudian masukkan Bahan B.
Biarkan lebih kurang 30 minit. Dah naik, tumbuk buang angin dan bahagikan doh kecil2 ikut suka besar mana. Roundingkan.
Kalau nak buat donut, buat lubang di tengahnya.
Ketepikan, biar sekejap dalam 10 – 15 minit.
Kalau nak buat roti, masukkan dalam loyang. Taburkan potongan kecil butter di atas adunan roti.
Untuk Donut :
Panaskan kuali api sederhana, masukkan donut dan biarkan sekejap, dah perang baru terbalikkan sebelah lagi.
Angkat, toskan minyaknya di jaring.
Kisar gula + sedikit susu tepung untuk salut donut.
Cucuk inti coklat / nutella untuk bomboloni.
Kalau jadikan roti, bila dah naik gebu, panaskan oven 160c, bakar roti api atas dulu 7 minit, kemudian buka api atas bawah 15 minit. (Agak-agak, ikut oven masing-masing ya)
Gebu, gebas dan sedappp!
Selamat mencuba semua! 😍
Sumber: Nieza Nor Hamnira
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club