Apabila masak chicken chop atau lamb chop pastinya penyedap adalah sosnya!
Nak buat sos ada petuanya agar rasa lebih sedap.
Nak tahu cara nak buatnya, ikuti resipi sos black pepper ni. Viral hingga ramai share!
Resepi Sos Black Pepper Viral. Buat yang dah pernah cuba sangat setuju resepi ini tersangat sedap. Kena sekali dengan citarasa. Langsung tak muak.
RESIPI SOS BLACK PEPPER VIRAL
1. Panaskan 3/4 sudu besar Planta dalam api
kecil sahaja.
Masukkan 1 ulas bawang putih yang
telah diracik halus.Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan 1 tin sos spageti keju.
Pilih yang botol kuning seperti dalam
gambar.
Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak
silap).
Ads
Tambahkan air suam 1 tin.
3. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese.
(Optional) Kalau ada lagi sedap.
4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak
manis.
Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna
kalau suka gelap.
* jangan guna kicap masin*
5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam kisar.
Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula
(Boleh masuk sikit-sikit untuk langkah
selamat)
Kacau sebati.
6. Tutup api setelah semua rasa sebati.
Siap untuk sos black pepper viral. Yang dah cuba ramai yang syok sendiri. Sebab boleh masak sos yang sedapp sangat.
Ads
RESIPI PERAPAN DAGING KAMBING
Bahan perapan ringkas untuk daging kambing (3 keping)
– 1 senduk sos lada hitam
– 3 sudu kicap lemak manis
– 3 sudu sos tiram
– 1 sudu besar mixed herbs
Ads
* anggaran sukatan lebih kurang sahaja. Boleh ubah ikut kesesuaian citarasa.
– Panaskan sedikit Planta. Grill daging sehingga half cook.
– Selepas itu, layurkan seketika daging atas api gas untuk menghasilkan bau yang sedap.
– Sedia untuk dihidangkan bersama sos blackpepper mabeless.
Selamat mencuba!
Kredit : Afy Al Habibi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila dimakan bersama ais diparut halus, diletakkan cendol di atasnya. Memang terangkat!
Dituangkan santan segar dan dimaniskan dengan larutan gula Melaka. Rasanya lemak manis, sedap tak terkata.
Nak tahu cara buat cendol dengan mudah. Ikuti resipi ni. hanya guna sukatan cawan je.
Resepi cendol
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung beras
-2 sd makan tepung ubi
-3 cawan air pandan
-1/2 sd kecik air kapur
-sedikit garam
-sedikit pewarna hijau
Cara-cara penyediaan:
-bancuh semua bahan ,kemudian tapis
-masak atas api sederhana ,sentiasa kacau sampai likat dan berkilat
-sediakan besin berisi air sejuk + ais
-masukkan adunan cendol dalam piping beg
-paipkan adunan cendol dalam besen air sejuk tadi
-sedia dihidangkan mengikut citarasa.
Selamat mencuba!
Sumber: Haslindawati Omar
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis. Rasanya Sedap & Mudah Sangat Cara Buatnya!
Bila hari-hari memasak untuk keluarga, siapa kata tak kering idea dibuatnya. Itu yang kadang-kadang termenung depan peti ais untuk memikirkan menu. Sudahnya menu yang paling simple juga jadi pilihan.
Jadi untuk menu hari ini, jangan fikir panjang lagi jom buat resipi ayam goreng cili halia masam manis yang dikongsikan oleh Ryna Kharysta. Cara penyediaannya cukup mudah dan yang penting dijamin rasanya menepati selera anda sekeluarga.
Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis
Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam -potong kemudian gaulkan dnegan garam, kunyit dan goreng
Kisar bawang merah/ putih, halia, cili padi, cili merah dan belacan.
Masukkan dalam minyak yang dipanaskan guna api sederhana dan goreng hingga naik bau.
Masukkan sedikit air supaya tak kering sangat sambil masukkan garam.
Kacau sekejap dan masukkan gula 1/2 sudu teh saja serta sedikit gula.
Masukkan pula sos ikan, sos tiram, asam keping, cuka dan serai yang diketuk tadi. Goreng sampai naik bau kalau kering sangat letakkan air sedikit mengikut keadaan.
Masukkan ayam dengan hirisan bawang besar gaul sehingga bawang tu layu & boleh padamkan api.
Tidak dinafikan resipi masakan berasaskan ayam memang menjadi hidangan wajib seisi keluarga. Boleh dikatakan hari-hari mesti ada menu berasaskan ayam.
Lazimnya menu, ayam masak kicap, ayam masak merah, ayam masak cili api, sup ayam dan ayam masak kunyit adalah hidangan yang popular. Memang bertambah anak-anak makan.
Selain resipi yang biasa kita masak, apa kata cuba resipi ayam ala Thai ni. Malah resipi viral ini mendapat perhatian ramai apabila resipinya memang istimewa dan resipi asli dari ibunyang yang merupakan warga Thailand.
Ikuti resipi ibu Nur Asyikin yang menetap di Malaysia hampir 55 tahun. Sempena perkongsiannya, beliau juga mengharapkan warganet mendoakan moga ibunya dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.
Ikuti perkongsian ini.
AYAM PADPHEK ( Masakan Thai Original ) resepi ibu warganegara Thailand yang menetap di Malaysia hampir 55 Tahun Doakan ibu saya dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.
Bahan-bahannya
Bahan blend Kunyit Hidup – 3 Bawang Merah – 4 Biji Bawang Putih – 4 Biji Serai – 2 Batang Daun Limau Purut – 4 Helai ( blend ) Daun Limau Purut – 3 Helai ( Potong ) Lada kering – 1 Biji Cili api – 5 Halia Belacan Asam keping – 1 ( Masa Tumis )
Bahan Perap Ayam Kunyit
Nota: Selain Ayam bahan-bahan diatas boleh diolah pelbagai lauk Ikan Keli,Sotong,Udang.
Cara – Cara 1.Goreng ayam sederhana masak angkat dan asingkan. 2.Panaskan minyak ( minyak lebih lagi sedap ) masukkan bahan2 blend tumis sampai wangi. 3.Masukkan Ayam yang digoreng separuh masak kemudian masukkan Daun Limau Purut tumis sampai Daun Limau Purut layu dan sedia untuk dimakan ( Tunggu berbuka yer ) 4.Anak2 yang xmakan pedas blh asingkan lauk yang dah masak letakkan cili api ( tumbuk ) kemudian..
Sumber: Nur Asyikin
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.