Makan Churros ni memang sedap, nak beli pun kena tengok bajet jugak sebab harganya agak mahal. Lagi pulak jika ada anak ramai, beli sikit tak cukup. Nak rasa lebih enak, Churros ni sedap di makan ketika panas-panas.
Apa kata cuba resepi ini yang boleh menyelamatkan bajet anda, malah anak-anak dan suami pun boleh makan dengan puas sampai kenyang.
Nak buat pencuci mulut untuk open house untuk kawan-kawan pun boleh. Menarikkan. Apa yang pasti, resepi viral ini, bukan sekada resepi, tetapi turut berkongsi petua untuk mendapatkan Churros yang rangup dan lembut. Jom cuba lakukannya!
CHURROS 1 cwn air* 1 sudu besar mentega/margerin 1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu) 1 sudu teh esen vanila* Secubit garam*
1 cwn tepung gandum 1 bj telur B
Cara-cara:
1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut… dn mentega tu cair…
2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk… Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil… Klau doh tu berketul2, pedulikn jee…
3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk… Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung. Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.
Ads
4. Masukkn doh dlm piping bag… Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je…) Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.
6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.
Rujuk gambar:
Ads
SOS COKLAT °°°°°°°°°°°°°°°°
100g coklat masakan 1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je) – cairkn secara double boile
Tips :
1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm… Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi… sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee… klau lebih, kompen blh baling dinding.
Ads
2. Masa nk masukkn tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api… Tapi sy TUTUP API masa tu… Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak… Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama…
3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn… blh je tunggu kejap, no hal ? Take ur time utk uli doh bg licin yee… x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape…
4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag… klau piping bag nipis, kompom pecah.
5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee… Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.
6. Pd yg expert pro master (hehee…) blh je paip trs dlm minyak yg panas… Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang… sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali… masak pn seragam je…
Selalunya kalau nak buat kari, mesti akan beli serbuk kari ekspress. Kalau tak serbuk, beli yang readymade orang jual macam pes kat pasar pagi. Balik tinggal campak jela bahannya, siap!
Tapi.. tahu tak pes yang macam kita beli kat kedai tu sebenarnya boleh buat sendiri je kat rumah. Tak ada lah susah sangat cara nak buatnya. Kalau rajin, buat banyak-banyak jadikan stok terus. Nak guna, keluarkan je!
Cara membuat rempah kari sendiri ini telah dikongsi oleh Normah Bahari. Inilah rahsia nak hasilkan kari ikan yang sedap.
Cara Membuat Rempah Kari Homemade
Bahan-bahan:
10-12 biji cili kering
3 sudu besar rempah biji (ketumbar)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar atau 5-7 ulas bawang kecil
Kunyit hidup sebesar ibu jari
10-15 biji lada hitam
2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
Cara membuat:
1. Basuh semua bahan, tapis dan rendam pula dalam air panas selama 10 minit kecuali bawang dan kunyit hidup.
2. Kisar semua bahan hingga halus (boleh juga guna penggiling, jika ada lagi sedap hasilnya). Siap!
3. Rempah yang dah dikisar halus ini boleh terus digunakan untuk masak kari seperti biasa.
Cara Masak Kari Ikan
5 ulas bawang kecil/1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1⁄2- 1 cawan minyak untuk menumis
1 sb halba campur
1 biji tomato ( dipotong kecil )
1⁄2 kg ikan
1 cawan santan ( 1/2 biji kelapa )
Asam jawa ( agak2 )
1 cawan air
Sayuran
Cara membuat:
1. Tumis bawang yang dipotong, masukkan halba campur serta tomato dan daun kari.
2. Bila dah wangi, masukkan rempah homemade yang dikisar, kacau dengan api perlahan.
3. Bila dah bau harum semerbak, baru tuangkan air. Tunggu sehingga pecah minyak (pastikan betul-betul pecah minyak).
4. Curah santan, asam jawa dan tambah air lagi, kemudian masukkan ikan, perasa dan akhir sekali masukkan sayuran.
Kalau ibu-ibu suka buat kek, soda bikarbonat pasti tak asing lagi buat anda. Rupanya ia banyak manfaat bukan sekadar untuk kek, malah banyak lagi kegunaan lain.
Salah satunya adalah untuk melembutkan kacang kuda yang direbus. Nak tahu caranya? Jom baca perkongsian daripada Ani Zam.
Tip ini bukan sahaja bantu kacang cepat dimasak, malah hasilnya lebih empuk dan cantik kejadiannya.
Selamat hari minggu
Ini kali ke 2 rebus kacang kuda. Cepat di masak , empuk dan cantik kejadiannya dari masak kali pertama bulan ogos haritu 😀😀😀
Dapat petua dari group ini juga cara2 utk merebus kacang kuda
Terima kasih sahabat2 🥰🥰
Caranya:
Rendam setengah kilo kacang kuda semalaman , kemudian paginya cuci bersih , toskan …lalu masukkan ke dalam rice cooker ..tambahkan air tapis hingga melepasi aras kacang.
On kan suis…kalau tak on kang tak masak pulk kacang kudanya😅😅😅 masukkan setengah sudu teh serbuk bikarbonat of soda ( untuk mempercepatkan kacang empuk ) …bila telah mendidih masukkan garam gula dan serbuk kunyit ..masak hingga kacang empuk.
Bila kacang telah empuk Offkan suis periuk , angkat periuk dan tuang kacang ke dalam tapisan… Sedia untuk di nikmati 😀😀😀
Menu ringkas ini sentiasa jadi pilihan, baik ketika di rumah mahupun makan di luar. Tetapi, ibu-ibu pasti tertanya – tanya macam mana nak dapatkan telur dadar yang gebu, tebal macam kat kedai?
Jom admin kongsikan resipi asal dari saudara Khairul Hakimin Muhammad yang pernah tular sehingga dikongsikan lebih 6000 perkongsian sebelum ini.
Sementara laki kau sedang menonton Lee Chong Wei menang badminton itu, eloklah abang kasi tahu kau orang bagaimana nak masak telur dadar sampai naik lawa seinci. Senang amat.
Boleh jadi ini makanan kegemaran laki kau nanti. Ya lah, ia kaya dengan protien. Kahkahkah. Kali ini abang buat untuk makan sekeluarga yang ramai ya ampun. Jadi besarlah bahagiannya. Kau nak buat kecil-kecil, pandai-pandailah nak bahagikan bahan.
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam gred suka hati kau.
1/2 cawan susu cair
2 biji bawang besar India
2 biji cili merah
1 cekak daun kucai
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Cara-cara:
Basuh dulu semua telur itu kemudian pecahkan dalam 1 bekas.
2. Kemudian, cincang semua bawang, cili dan kucai.
3. Masukkan dalam bekas telur tadi.
4. Gunakan pemukul belon (whisk) dan pukul bahan-bahan tadi.
6. Kemudian masukkan serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam. Pukul lagi sampai kembang sekali lagi.
7. Panaskan kuali Tefal yang kau ada. Tak payah minyak okeh.
8. Pasang api kecil.
9. Masukkan telur tadi dalam kuali.
10. Kemudian tutup dengan penutup periuk.
11. Dalam 10 minit. Kau bukak, akan dia kembang lawa. Kau ambil sudu atau garfu, kuis-kuis dia kat tengah kasi ada lubang. Tutup semula. Kalau kau terer, kau boleh balikkan. Dalam 10 minit lagi, boleh siap dah itu.
12. Tadaa.
13. Haaa amacam? Sedap woih. Lembut, moist dan segar ya Tuhan.
Selamat mencuba! Jemput share sampai pengsan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pelakon cantik jelita, Raysha Rizrose tampil berkongsi wajah cahaya mata kesayangannya sempena Aidil Fitri ini.
Menerusi Instagramnya, Raysha memuat naik gambar sekeluarganya di pagi raya...