Bulan Ramadan, ni ibu-ibu sanggup buat apa sahaja untuk memastikan keluarga gembira menjamu selera untuk berbuka puasa. Asyik membeli di bazar ramadan, tentu sekali sekala, menarik jika buat sendiri hidangan buat keluarga.
Apa kata hari ni buat pizza sedap ni. Guna kuali je. Bahan-bahan pun mudah nak sediakan. Perkongsian puan Murni Rahmat melalui Masak Apa Hari Ini.. (MAHN) boleh cuba untuk hidangan keluarga hari ini. Malah telah mendapat lebih 266K share
Pizza kuali lagi,kali ni utk bekal anak gi sekolah..
100% masak atas api,tak perlu oven..
Resepi utk 5x pizza
Tepung gandum 1kg
Air suam 2 cawan
Mauripan 1 peket
Minyak masak 2 sudu
Gula 1 sudu
Secubit garam
*uli bahan di atas sekurang2nya 5 minit ye
Bahan topping
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Tumis bawang holland n bawang putih..bila dah wangi..masuk bahan basah yg lain.contoh..ayam,hotdog n cendawan.. tumis sampai masak ye..perasakan dgn garam dan lada hitam..ketepikan.
Langkah-langkahnya
1.Gaul tepung dgn minyak.
2.Tambah air. uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
2.Slpas 1jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
3.Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
4.Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
5.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali
6 Jika suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sblm isi topping.
7. Jika suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.. susun siap2 atas kuali ye..baru senang sbb x perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak..
8.Cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..
*nka cpt..buat pkai roti nan/arab..
Lihat gambar untuk cara penyediaannya:
Selamat mencuba!