Apabila sanak saudara berkumpul di kampung untuk menyambut hari raya, tentu pelbagai menu cadangan menu untuk berbuka puasa. Antaranya roti cakoi. Apa kata cuba resepi ni untuk hidangan berbuka puasa.
Resepi Kuih Cakoi Lembut Gebu
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh yis segera
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1/2 camca teh soda bikarbonat
1 camca besar minyak mazola
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan Kuih Cakoi
Ads
Pertama , dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan ys segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan . Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak dan air tadi. Adun sehinggan sebati terlebih dahulu.
Kedua , pindahkan aduanan ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung gandum sebagai alas, adun sehingga menjadi doh. Apabila menjadi doh, bahagikan kepada dua bahagian berbentuk panjang 40cm. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 jam.
Ads
Tips – Letak doh di tepi peti ais untuk suhu yang lebih tinggi bagi doh mengembang elok.
Ketiga , selepas 1 jam, ratakan doh dan bahagikan kepada bahagian kecil berzaiz 1cm tebal dan panjang 2 cm. Biarkan lagi 10-15 minit. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
Ads
Keempat , apabila minyak panas, ambil dua potongan tadi dan tindihkan bersama. Tekan doh yang cantum di tengah-tengah dan tarik hujung dengan chopstik untuk bagi panjang. Goreng menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
Siap dah kuih cakoi. Memang sangat gebu dan best rasanya taw.
Sumber: FB Resepi Memikat Suami
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Para ibu di luar sana pasti dah susun senarai menu-menu yang nak dimasak sama ada untuk sahur atau berbuka di rumah. Lagi buntu kalau anak atau suami dah tanya menu setiap hari.
Ini dia resipi maggi goreng paling simple yang dikongsikan oleh chef viral Hamdan Mubarak yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Sekarang, tak perlu pening dah nak fikir masak apa untuk sahur. Cuba sahaja resipi ini memang confirm tak cari lain.
Maggi Goreng
Bahan-bahan:
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi
3 paket maggi kari
3 biji telur
Sos tiram
Sos cili
Kicap
Air
Sayur sawi
Cara Penyediaan:
– Tumbuk dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili padi bersama.
– Masukkan rempah maggi kari ke dalam tumisan dan masukkan 3 biji telur.
– Masukkan 3 paket maggi yang sudah direndam dalam air biasa selama 5 minit.
Mencuba rasa keenakan hidangan ayam bersalut sos yang digoreng rangup di restoran makanan Korea tentunya memberi kepuasan rasa buat penggemarnya. Pun begitu, jika ingin menjamu rasa di restoran Korea setiap waktu, boleh ‘rabak’ juga duit poket. Maklumlah harganya boleh tahan juga. Lebih-lebih lagi kalau kita hendak menjamu seisi keluarga. Memang perlukan bajet yang banyak berbanding makan di restoran biasa.
Pun begitu, jangan risau anda masih tetap boleh menikmati keenakan rasa hidangan Ayam Korea dengan cara jimat bila anda menyediakan sendiri menu tersebut di rumah. Resipinya sebagaimana yang dikongsikan oleh Wan LuQman.
Jadi tunggu apa lagi, jom kita cuba sediakan menu special ini untuk keluarga tercinta.
RESIPI AYAM KOREA, gerenti rangup!
Siapa suka ayam korea? Kander pernah makan kat restoran 4 fingers tu je…sedap gila ayam dia. Tapi kat 4 Fingers tu mahal kan…kalau tengok dalam FoodPanda, set 6 ketul ayam dia boleh beli 2 ekor ayam gitu harganya. Kalau anak ramai, kopak poket ye.
Jangan risau kander kan ade…hehe…Meh sini kita buat ayam Korea. Kalau negara barat dipanggil buffalo wings, tapi buffalo wings dia ada campuran macam-macam lagi untuk coating sos dia…kalau Jepun chicken teriyaki tapi menggunakan ayam katsu (kesamaan dari segi nak buat sos teriyaki).
Resipi yang kander share ni more to korean, rasa hampir sama sebijik macam kat 4 fingers. Jommm..!!
– 2 SUDU TOMATO (BOLEH GANTI DENGAN CUKA KALAU TAKDE)
– 3-5 ULAS BAWANG PUTIH
– SEDIKIT HALIA
– CILI FLAKES / CILI KECIK DIGUNTING KECIK-KECIK
– TEPUNG UBI KAYU ATAU TEPUNG JAGUNG (NAK LEBIH RANGUP, GUNA TEPUNG UBI ATAU POTATO STARCH)
– BIJAN
– MINYAK MASAK
– KUALI
– SUDIP
Ni bahan-bahan dia lah ye. Ayam tu kita brine sekejap dalam 30mins ke. Brine tu rendam dalam air garam.
Okay bile dah brine, bilas ayam tu. Letakkan dalam penapis. Taknak terlalu basah nanti kacau sewaktu proses coating..jadi basah macam bancuhan pisang goreng pulak nanti.
Sesambil tunggu minyak panas, kita coat ayam ni 1 per 1.
Masukkan satu per satu ye. BUKAN goreng satu per satu….kalu tak pukul berape la korang dapat makan. Haha
Okay, ayam ni kena double fry. Goreng dalam 5-10mins atau sehingga coating tepung tu dah matang, boleh angkat. Jangan risau memang nampak putih pucat. Biarkan je api kuali tu ke paling kecik. Jangan tutup api dapur tu…
Sesambil rehatkan ayam tu dalam 5-10min, kite prepare bahan sos
Cincang halus halia dan bawang putih tu ya.
Dah habis cincang, masukkan balik ayam ke dalam minyak yang maintain panas
Sesambil tunggu double fry siap, kita buat sos dia terus
Tumis sekaligus bawang putih, halia dan chilli flakes. Kalau nak lagi pedas, lebihkan cili flakes. Tumis sehingga sedikit garing atau sehingga naik bau
Masukkan kicap cair, sos tomato, madu.
Kacau sebati dan masak sehingga dia pekat. Kalau terlalu pekat, campur 1-2 sudu air…jangan cair ye. Ayam korea ni dia mesti sticky.
Ayam dah siap digoreng, estimated 5-10mins atau warna dia dah golden brown. Angkat…
Sesambil masak sos yang dah siap tu, masukkan ayam ke dalam kuali.
Siapa yang tak kenal dan tak pernah makan kuih lopes kan. Kuih yang diperbuat daripada beras pulut dan di lumuri dengan kelapa parut. Cukup enak dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan
Memandangkn sekarang ni PKP, jadi pasti susah nak dapat kuih ini kan. Jadi apa kata anda cuba menyediakannya sendiri di rumah untuk hidangan keluarga untuk berbuka nanti. Lebih jimat dan anda boleh makan sebanyak mana yang anda mahukan.
Jom cuba resipi Kuih Lopes yang dikongsikan oleh puan Sally Aqua
Kuih Lopes cara k.sally.
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut (Dapat 15-20 biji kuih lopes)
2.5 cawan air
Pewarna hijau Daun pandan
Satu sudu minyak masak
Sedikit garam (hujung sudu shj)
Kelapa parut untuk menggaul pulut
6 sudu gula merah
2 sudu gula putih
Cara buat di gambar step by step. Moga bermanfaat buat puan2 😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tahniah diucapkan buat penyampai radio, Chiwan yang kini bergelar bapa selepas isterinya, Amira Ayuni Hashim selamat melahirkan cahaya mata sulung mereka.