
Kepada penggemar kek cawan, boleh mencuba resepi mudah ini. Lebih menarik resepi ini tidak mengunakan telur sebagaimana kebiasaan membuat kek. Malah, kek ini sesuai untuk anak mengalami ekzema yang alah kepada telur. Ikuti resepi mudah dan cepat ini yang dikongsi oleh Puan Wan Farihan Sulaiman. Berikut cara membuatnya.
CUPCAKE MUDAH TANPA TELUR.
1 cwn tpg gandum
1/3 cwn milo
1/4 cwn serbuk koko
1/2 gula halus
1sk baking powder
1sk soda bikabonat
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn air panas mendidih
Cara membuatnya:
Gaul semua sebati, masukkan dlm papercup. Bakar 160’c / 20minit.. Boleh kukus / bakar dlm oven / air fryer.
Masa penyediaan 5minit. Masak kuih 20minit.
Dah siap! Selamat mencuba!
Sumber: Wan Farihan Sulaiman via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Pantang Tuang Dalam Bekas, Cepat Je Milo Mengeras! Letak Je Oxygen Absorber Ni, Settle Masalah

Pernah tak beli serbuk milo tapi ianya tak tahan lama? Bukan tak tahan lama sebab expired tapi oleh sebab milo itu dah keras. Memang tak best sebab baru sahaja nak buat air milo yang sedap tapi kena beli serbuk milo yang baharu pula.
Punca milo keras pula adalah disebabkan oleh kemasukkan oksigen ke dalam bekas dan menyebabkan serbuk milo itu keras dan berketul. Kadang-kadang, dah simpan milo dalam bekas kedap udara tapi masih juga keras. Menurut Lola Lolieta, inilah cara yang biasa digunakan olehnya untuk elakkan Milo, Nescafe, atau apa-apa serbuk daripada jadi keras apabila disimpan dalam bekas.
GUNA “OXYGEN ABSORBER” SUPAYA MILO TAK KERAS
Caranya mudah sahaja! Anda boleh beli oxygen absorber ini dekat kedai membuat kuih. Kalau tengok pada gambar, untuk satu pek (dalam ada 50pcs) harganya lebih kurang RM7.60.
Ini cara nak simpan Milo guna oxygen absorber tu.
APAKAH OXYGEN ABSORBER?
Mungkin ramai nak tahu lebih lanjut, apakah sebenarnya oxygen absorber dan adakah ia selamat digunakan untuk makanan?
Pernahkah anda menjumpai bungkusan kecil yang mengandungi biji-biji kecil lutsinar yang tertulis ‘Oxygen absorber’ di dalam botol vitamin yang baru dibuka?
Penyerap oksigen Selamat Makanan juga dinamakan ejen De Sanso. Ia berkesan boleh menghalang pertumbuhan bakteria aerobik dan acuan dengan menyerap oksigen dalam pembungkusan, mencegah daripada cendawan, pengoksidaan lipid, serangga, penuaan, perubahan warna, karat, dan memanjangkan jangka hayat.
Sebagai bahan baru untuk pemeliharaan makanan, oxygen absorber selamat makanan mempunyai kelebihan uniknya. Ia terkandung dalam bekas yang sama dengan makanan, dan deoxidizer menyerap oksigen dalam bekas, supaya bahagian dalam bekas berada dalam keadaan anaerobik, dan makanan itu dipelihara.
Walau bagaimanapun, bahan mentah deoxidizer itu mesti mempunyai kesan sampingan seperti tindak balas yang stabil, tidak ada bau aneh dan tiada pembentukan gas yang berbahaya, dan tidak berbahaya kepada tubuh manusia dalam hal pengingesan.
Sumber: Facebook Lola Lolieta, Well Absorb
Buat Ayam Tandoori Di Rumah, Tak Guna Pewarna Pun, Merah Cantik. Lelaki Ini Kongsi Resipi Ringkas Dan Sihat. Rasa Pun Macam Kedai Mamak!

Biasanya jika nak makan ayam tandoori kita akan pergi makan di kedai mamak. Makan sekali dengan roti naan terus ‘kick’ rasanya.
Nak lagi power padu dengan hirisan bawang serta sedikit perahan limau nipis dimakan panas-panas perghhh,,, tak padang dah orang sebelah!
Tapi bagi yang nak rasa kehebatan ayam tandoori ni, jika tak nak ke kedai mamak, boleh jer buat di rumah.
Ayuh ikuti perkongsian resepi oleh Dr Kamarul Ariffin Mohd Sadan yang telah mendapat lebih 3K shares! Resipi pun sihat dan ringkas. Mudah ajer nak buat!
BAHAN-BAHANNYA













TRICK NAK AYAM NAMPAK MERAH GUNA SERBUK CILI. TAK GUNA PEWARNA PUN!

INI CARA BUAT RAITA PUDINA KETUMBAR CICAH DENGAN AYAM TANDOORI




Apa lagi dah tahu resipi mudah dan sihat ini. Buatlah untuk hidangan seisi keluarga.
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
Tanam Bawang Putih Agar Pokok Cili Tidak Mati & Diserang Semut

Cili padi merupakan antara tanaman kesayangan yang sering digunakan di dalam masakan harian. Namun seringkali juga, tanaman cili ini sukar untuk kekal “hidup”, kurang menjadi, membesar apatah lagi mengeluarkan hasil.
Semua ini berpunca daripada serangan serangga perosak seperti siput, semut hitam, kumbang dan sebagainya. Namun demikian terdapat petua yang cukup mudah untuk mengatasi masalah ini, iaitu hanya dengan menggunakan bawang putih.
Bahan-bahannya:
Beberapa ulas bawang putih
Langkah-langkah:
Tanamkan beberapa ulas bawang putih bersebelahan dengan pokok cili.
Jangan tanam terlalu dalam. Memadai sekadar menimbuskan tanah tersebut.
Biarkan sehingga bawang putih mengeluarkan tunas atau daun, nescaya serangga tidak lagi berani membuat sarang pada pangkal pokok ini.
Selamat mencuba!
Sumber: Laman Hati-Kebun Bandar:Jom Tanam Sendiri