Bagi yang pernah menjamu selera hidangan Bakwan, sudah pastinya suka menu ini.
Ia sesuai dinikmati tatkala sarapan pagi atau minum petang. Ia sebenarnya merupakan sejenis snek petang dari Indonesia yang seakan sama seperti cucur udang atau bilis tetapi mengandungi lebih banyak sayuran.
Bagi yang hendak mencuba masak hari ini, ikuti perkongsian ini.
BAKWAN RANGUP
bahan-bahan:
2 cawan tpg gandum*
1 sudu tepung beras*
4sudu tepung bestari pedas*(optional)
1/2 cawan udang geragau kering*
1biji telur*(optional)
Sedikit garam*
Sedikit serbuk kunyit*
1 1/2 cawan karot sagat**
1 1/2 cawan tauge**
1 1/2 cawan hirisan kobis**
5 tangkai daun kucai**
1 labu bawang besar hiris kasar**
Lg byk sayur…lg sedap.
Cara penyediaan: Ini petua nak lebih rangup.
Bahan bertanda * bancuh dgn air ais. Agak2 jangan pekat dan jangan cair.
Masukkan bahan bertanda**. Gaul rata. Goreng menggunakan minyak banyak.
Cara menggoreng boleh rujuk digambar.
SOS PENCICAH
2biji lada merah*
1ulas bwg putih*
1/2 sudu gula pasir*
*tumbuk lumat…kalo xlumat boleh jer tapis.
Campurkan dengan 4sudu cili sos dan 4 sudu air panas
Sumber: Siti Hajar
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club