Raya semakin hampir, sudah tentu ada yang membeli bahan-bahan untuk memasak untuk hari lebaran.
Antara menunya adalah masakan rendang ayam. Masakan ini merupakan hidangan yang sedap dimakan bersama lemang dan ketupat. Sesuai dimakan pada pagi hari raya aidilfitri.
Rendang ini terdapat pelbagai versi cara masaknya. Namun perkongsian lelaki ini memang superb! Beliau berkongsi cara masakan rendang legend ini.
Ikuti resipinya.
Saya nak kongsikan resepi Rendang Ayam mudah dan ringkas. Khas untuk perantau tak dapat pulang ke kampung halaman yang bujang, baru kawin atau yang baru nak belajar buat rendang.
Walaupun ringkas, memang sedap dan rasa keaslian rendang warisan zaman berzaman.
Bahan-bahan :
1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 asam keping
Bahan-bahan dikisar :
20 biji cili kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci kunyit hidup
3 inci halia
3 inci lengkuas
Cara-cara :
Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan santan dan ayam. Gaul rata.
Enaknya bila siap, makan dengan ketupat atau lemang.
Sumber: Zaky Mat Ali