Rempeyek Kacang Dhal, Terasa Rangup Krup Krap Tanpa Guna Santan!

Rempeyek Kacang Dhal atau Tumpi, menjadi antara menu kudap-kudapan yang digemari ramai di musim perayaan ini. Rasanya yang rangup dan berempah, jika dimakan boleh leka dibuatnya. Sedar-sedar setengah balang, itupun kalau ikutkan hati mahu sahaja dimakan hingga licin.

Begitulah kalau rempeyek yang dimakan enak rasanya. Jadi jika ada yang teringin untuk buat sendiri, boleh dipelbagaikan sama ada menggunakan kacang dhal, kacang tanah atau pun kacang hijau. Semuanya ada rasa dan keenakannya yang tersendiri.

 

 

Jadi bolehlah buat seperti resipi yang dikongsikan oleh Aienz’s Ismail dalam menyediakan Rempeyek, dan uniknya juga tanpa menggunakan santan!

Rempeyek Kacang Dhal, Terasa Rangup Krup Krap Tanpa Guna Santan!

Resipi tumpi/Rempeyek

Bahan-bahan

½ kg tepung beras

Kacang dhal rendam semalam atau 8 jam

-*2sudu makan ketumbar

-*2sudu makan jintan manis

Ads

-*5ulas bawang putih

-*segenggam ikan bilis

-*2biji telur

-1/2sudu teh kapur

-air (Agak-agak adunan tak cair dan tak pekat)

-Garam

-gula

 

Ads

 

Cara-cara

1-Blend bahan bertanda ‘*’ dengan air,

2-Masukkan tepung dan kapur dalam bekas, dan tuang bahan blend.

3-Masukkan garam dan sedikit gula, kacau sebati sampai tepung tidak berketul.

4-Masukkan kacang dhal yang sudah direndam semalaman atau 8jam. Kacau-kacau dan siap.

5-Panaskan minyak dengan api slow, boleh lah mula menggoreng, kalau ada acuan boleh guna acuan.

Ads

Rempeyek Kacang Dhal, Terasa Rangup Krup Krap Tanpa Guna Santan!

P/s-Kalau tak suka kacang dhal bleh gantikan dengan kacang tanah, ikan bilis dan kacang hijau

Selamat mencuba

 

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Rempeyek Kacang Dhal, Terasa Rangup Krup Krap Tanpa Guna Santan!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI