Dah fikir menu untuk esok, atau masih buntu? Inilah dilema ibu-ibu kan bila nak sediakan juadah untuk seisi keluarga, baik sarapan, makan tengah hari mahupun makan malam.
Okey,hari ini admin leraikan kebuntuan, jom cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh puan Nurul Ateekah ini. Selamat memasak esok. Simple tapi sedap!
AYAM GORENG SERAI THAI@FRIED CHICKEN LEMONGRASS THAI
Tak boleh NaK berenti makan😊Yang penting makan bersama sayur kailan belacan Dan telur Mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati KESEDAPANNYA😊
Bahan-bahan
500 gram isi ayam dipotong kecil(dicuci bersih)
2 batang serai(dipotong 2 cm Dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu )
2 sudu besar sos tiram Belian online DI SINI
1 sudu besar sos ikan Belian online DI SINI
1 sudu kecil gula Belian online DI SINI
2 sudu besar tepung jagung Belian online DI SINI
Bahan ditumbuk@dikisar halus Tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam Belian online DI SINI
5 ulas bawang putih Belian online DI SINI
Cara membuat:
1)sediakan mangkuk atau bekas ,masukkan ayam Dan kesemua bahan(KECUALI DAUN LIMAU PURUT),Serta bahan Yang dikisar halus.gaul sebati Dan perapkan paling kurang selama 30 minit
2)panaskan minyak,agak2 boleh tenggelam Kan ayam apabila digoreng nanti.
3)masukkan ayam Dalam kuali panas Dan goreng sehingga keperangan.
4)apabila ayam Sudah masak,angkat Dan masukkan kedalam bekas Serta taburkan daun limau purut Yang telah dihiris tadi.ratakan ayam bersama daun limau purut
5)Dan siap untuk dihidang
Credit : Fb Nurul Ateekah
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club