Para ibu semestinya pening fikirkan menu snek untuk anak-anak kan? Menu waffle sangat sesuai dan sangatlah mudah untuk dibuat di rumah.
Rangup di luar lembut di dalam, resipi yang dikongsikan oleh @ummisyahirah_ ini memang digemari oleh anak-anak. Makan panas-panas memang sedap!
Waffle
Bahan-Bahan:
- 2 biji telur
- 3 sudu gula
- 1 sdk esen vanilla
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan susu full cream/ susu cair
- 1 sdk baking powder 1/2 sdk baking soda
- Garam secukupnya 1/4 cawan minyak masak
- Coconut waffle (kalau ada)
- 2 sudu tepung jagung
Cara-Cara:
– Pukul telur bersama gula dan esen vanilla.
–
– Masukkan tepung gandum, susu cair/full cream, baking powder, baking soda dan garam secukupnya.
– Masukkan minyak masak, coconut waffle,
– Waffle maker tak perlu sapu minyak, nanti texture jadi lain.
– Lepastu boleh panaskan dulu waffle maker, baru tuang adunan.
Sumber: @ummisyahirah_
Tiga Resepi Kek Untuk Open House. Mudah Nak Buat Dan Sedap!
Hari ini sudah raya ke lima, tentu ada antara kita merancang untuk membuat open house untuk saudara mara dan rakan-rakan.
Tentu pelbagai menu akan jadi juadah pada hari berkenaan. Salah satunya menu mesti ada kek raya.
Cara homemade lebih menjimatkan. Perkongsian daripada laman facebook Bulan Indah via Masak Apa Hari Ini yang menyediakan 3 resepi kek yang mudah dan enak.
?Kek Mejerin
?Kek Coklat Lembab Koko Leleh
?Apam Susu Viral
Jom buat!
Berikut cara membuatnya.
?Resepi Kek Mejerin
☘1 cwn mejerin (butter lg sdp taw/1 cwn jgk)
☘1 cwn gula(sy gn gula pasir je)
☘4 biji telor B
?1 sdm esen vanila
?2 sdm susu pekat
?1 sdm serbok penaik
?2 cwn tepong gmdum(ayak)(sy gn cap bnga ros)
?tepong ayak sekali dgn serbok penaik?
?pukul mejerin dan gula dlm 5 mnt…lps tu msukkan telor satu2..di ikuti esen vanila n susu..pukul lg dlm 3 mnt…mskkan tepong yg dah d ayak bersama serbok pensik,masukkan sikit2…pukul skejap agak sebati je..x perlu lama2..atau x perlu pukul dgn kelajuan..
?ok boleh bahagiankan kpd beberapa bhgian/ikot warna yg korang sk laa..
?sblum tu..panaskan oven 5 dulu..dgn kpnasan 180’ć atau..dan acuan perlu di sapu dgn minyak atau mejerin dulu yee…ok boleh bakar selama 45 mnt atau sehingga msk..cucuk dulu..baru taw msk ke x..tngok x lekat tuu..kira dh msk lee..ok
?Resepi Kek Coklat Koko Leleh
?3/4 cwn gula(gula pasir je)
?1 cwn susu pekat
?1 cwn susu cair(sy gn susu segar yg kotak kecil tu/sm sukatan 1 cwn)
?1 cwn minyak masak
?1 cwn serbok koko
?3 biji telor B
?1 1/4 cwn tepong gamdum(sy gn cap ros)
?1 sdt serbok penaik
?1 sdt soda bikabonat
?panaskan pengukus dulu yee
?dalam blender…mskkan telur,serbok koko,gula,susu pekat,susu cair n minyak..
?ok bleder semua bahan ni smpai sebati..agak2 laa yee…
?bekas lain..aykkan tepong skali serbok penaik n soda tu..
?ok..boleh tuangkan bhn yg dh d kisar td ke dlm tepong td tu…kacaw gn wisk jee…smpai sebati je…kalo korang rajin boleh tapiskan dulu..adunan ni..baru mskkan dlm bekas pengukus…xnk pon x pee…sy mls..sy x buat.sy terus tuang dlm acuan n kukus..tp acuan tuu perlu sapu minyak dulu yee…tdk nnt melekat plk ms nk keluarkan kek nnt.ok kukus api sederhana besar dlm 45 mnt..atau smpai msk..nk taw msk ke dak…cucuk ngan lidi dulu ye..
?ok..tudong pengukus sy x bungkkan dgn kain pon..tp sy bungkuskan acuan dgn plastik..tp plastik agar besar sikit dari acuan yee…ini utk elakkan air wap menitik ats adunan td…okkk
?Bahan Koko Leleh(tiada sukatan main agak2 je)(nak taw sedap ke idak,sambil2 lah rasa)
?susu pekat dlm 1/2 cwn
?susu cair dlm 1/4 cwn
?minyak dlm 1/4 cwn
?butter 1@ 2 sdm
?serbok koko dlm 1 cwn
?korang satukan semua ni dlm kuali dulu…kacaw guna wiks je…dan rasa dulu jee..kalo manis boleh tambah serbok koko sikit…kalo pahit tambah susu pekat..kalo pekat sangat boleh tambah susu cair…
?pastikan dia x terlalu cair dan x terlalu pekat taw…x maw cair x besttt
?dah puas hati boleh panaskan atas api sekejap..api kecik jee taww!!kacaw selalu takot hangit/hangus…sekejap jee..agak2 panas jee
?kek bagi sejuk dulu..baru buat toping koko leleh nii….kek dah sejuk…boleh terus curahkan kat kek…
?blh hiasa dgn apa2 jee yang korang suke yee…
toping koko nii..kalo korang buat pekat…korang boleh letak kek korang ats papan kek tu..dan korang boleh hiasa/dekok kek korang mcm kek2 span kek2 yang toping2 tuu..sy lupe..apa nmnya.nii sbb dia x meneleh…
…….dan kalo korang nk dia meneleh mcm sy buat tuu..korang kena laa letak dlm bekas yg dlm sikit/tepawe kee…sbb dia meneleh..itu yg buat budak2 sk tu..tapi yg sy buat nii..x cair taw…agar2 kurang pekat
?Resepi Apam Susu Viral
?4 biji telor B
?1 sdm ovellete
?1 sdm esen vanila
?3/4 cwn gula
?6 sdm susu pekat
?1/2 cwn minyak
?2 cwn tepong gamdum
?perwarna ikot sk hati
?panaskan pengukus dahulu
?pukul telor,gula,ovalet,esen vanila…sampai kembang/gebu/putih(lama jgk…)kn betul2 gebu taw..baru jadi…(boleh tngok cek FB #cekdayang)(sy blajar dari situ)
?boleh masukkan susu dan minyak..pukul lagi..masukkan tepong sikit yee…boleh kaup balik je(tapi saya gn mixer pelahan dan sekejap je)
?okk…siap…acuan sapukan minyak terlebih dahulu ye..ini untuk memudahkan kek keluar dari acuan nnt
?boleh bahagikan kepada beberapa bagian..dan letak warna yang korang suke yee..
?ikot lah nk letak mcm mn…nk letak 2 warna saja pon blh…nak letak tompok2 pon boleh..kalo mcm sy…letak dulu warna hijau d bawah bagi habis,dan seterusnya…
?ok pastikan air kukusan dh mendidih ye..boleh la kukus dlm 45 mn..atau smpai msk..boleh cucuk dulu yee
?ok…sy x bungkus tudung periuk dgn kain..tp..sy bungkuskan acuan td dengan plastik yang lebih besar..ini utk elakkan air wap jatuh atas adunan tadi
?okkk…cucuk x lekat tuu kira dh msk laa yee….ok siap
Kek Nestum Gebu, Sesuai Sangat Dihidang Di Hari Raya Ni!
Kek Nestum Gebu, Sesuai Sangat Dihidang Di Hari Raya Ni!
Memeriahkan lagi suasana Hari Raya pasti kita ingin menyajikan pelbagai jenis juadah kepada seisi keluarga untuk dinikmati bersama-sama. Apatah lagi jika ada tetamu yang bertandang ke rumah, mana mungkin sekadar menghidang rendang, lemang dan ketupat.
Mahu juga divariasikan dengan hidangan kek pelbagai rasa seperti Kek Nestum Gebu yang pernah viral di media sosial. Difahamkan bukan sahaja gebu malah rasanya memang sedap dan menepati selera ramai.
Jadi buat yang belum mencuba rasa, bolehlah sediakan sendiri memandangkan bahan-bahan yang digunakan tidaklah terlalu banyak dan mudah pula disediakan.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita buat resipi yang dikongsikan oleh Lieyaa Homemade ini.
Kek Nestum Gebu viral
Bahan-bahan
200g majerin dalam secawan(tgk cawan jugak nak tepat pakai timbang)mak pakai cawan minum kopi je
150g gula perang dalam 1 cawan lebih sket
sedikit esen vanila
50g nestum original atau 2 peket yg mcm gambar tu
3sb susu pekat
160g tepung naik sendiri dalam 1 1/2 cawan
telur 5 biji
kacang pecan atau sukati ko nak letak ape atas die
Cara membuat:
- Ok majerin dengan gula perang mix dulu sampai kembang sebati.
- Baru masukkan susu pekat 3 sb dan mix sebati
- Masukkan satu2 telur total 5 biji ya
- Slow kan mixer masukkan tepung tadi
- Baru masukkan nestum tadi.
- Lapik loyang pakai baking paper
- Tuang adunan dan tabur kacang pecan.
- Bakar suhu 170-170 masa 45-55 minit api atas bawah
- Siap keluar kan dari oven dan tebalikkan pada board. Terbalikkan semula
dah siap memang gebu mmg sedap. Memang laku keras kalau buat jualan.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Kuih Ketayap, Ni Resipi Nak Dapatkan Adunan Kulit Yang Cantik Dan Inti Yang Sedap!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Menu Ayam Goreng Mamak Ni Bikin Seisi Keluarga Gagal Move On. Sedap Sangat!
Tidak dinafikan setiap kali menikmati ayam goreng di restoran mamak, pasti kita dapat rasa keenakanya berbeza daripada ayam goreng biasa. Gabungan ramuan beraneka rasa dan ditambah pula dengan rasa kunyit, kepedasan cili serta haruman rempah kari menyatu begitu sempurna.
Jadi tidak hairanlah hingga ada yang ‘ketagih’ dan gagal ‘move on’ untuk terus menikmati hidangan ini tanpa jemu!
Oleh itu, apa kata anda sediakan sendiri menu ringkas namun menepati selera semua ini di rumah sendiri dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Eina Eryna Osman.
Ayam Goreng Mamak
Bahan-bahan:
2 ekor ayam dipotong 8 (potongan saya niaga)
6 sudu besar tepung bistari spicy-beli online di sini
8 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar serbuk kari
Segenggam daun kari
Sedikit serbuk pewarna makanan
Secubit garam
Sesudu teh ajinomoto
Secubit gula
Cara penyediaan :
1.Satukan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam.
2.Gaul rata dan perap seketika di dalam peti sejuk.
3. Kemudian goreng hingga masak.
Selamat mencuba
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club